Snick, bylem juz na kilku wyprawach i sie przydaly. Fakt ze ten bojowy (bez pily) jest o wiele za duzy

///Poprawione

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

[/img]
[/img] Szwedzka stal.Chyba każda stal w mniejszym lub większym stopniu to węglówka.Od zawartości węgla zależy jej twardość.Chociaż, na stali nie znam się aż tak.
 Szwedzka stal.Chyba każda stal w mniejszym lub większym stopniu to węglówka.Od zawartości węgla zależy jej twardość.Chociaż, na stali nie znam się aż tak. . Ja na stali nie znam się wcale, ale IMHO koło damastu czy bułatu to pewnie nie leżało. Węglówka różni się jednak znacznie od nierdzewki i to nie tylko zawartością węgla ( więcej na ten temat znajdziesz m.in. tutaj : http://www.knives.pl/www/faq/knifeopedi ... _nozy.html ). To, że twórcą noża był szwedzki maker nie znaczy jeszcze, że na 100 % użył jakiejś szwedzkiej stali. Fallkniven stosuje szeroko VG-10 z Seki a nie produkowanych lokalnie Sandvik 12C27, 13C26 czy 19C27. Jeszcze raz gratuluję nabytku
 . Ja na stali nie znam się wcale, ale IMHO koło damastu czy bułatu to pewnie nie leżało. Węglówka różni się jednak znacznie od nierdzewki i to nie tylko zawartością węgla ( więcej na ten temat znajdziesz m.in. tutaj : http://www.knives.pl/www/faq/knifeopedi ... _nozy.html ). To, że twórcą noża był szwedzki maker nie znaczy jeszcze, że na 100 % użył jakiejś szwedzkiej stali. Fallkniven stosuje szeroko VG-10 z Seki a nie produkowanych lokalnie Sandvik 12C27, 13C26 czy 19C27. Jeszcze raz gratuluję nabytku  
Dzięki.u99 pisze:Jeszcze raz gratuluję nabytku

Jeżeli już odnosisz się do mojego postu to wpierw przeczytaj go uważnie, ze zrozumieniem
  Jeżeli już odnosisz się do mojego postu to wpierw przeczytaj go uważnie, ze zrozumieniem   . Obawiam się, że czegoś nie zrozumiałeś lub coś w pośpiechu pomieszałeś, albowiem niczego co napisałem nie sprostowałeś. No offence
 . Obawiam się, że czegoś nie zrozumiałeś lub coś w pośpiechu pomieszałeś, albowiem niczego co napisałem nie sprostowałeś. No offence  

Z tego zdania jasno wynika, że jednym z kryteriów rozróżniających stale węglowe od stali nierdzewnych jest zawartość węgla, co jest bzdurą, oto przykładu99 pisze:Węglówka różni się jednak znacznie od nierdzewki i to nie tylko zawartością węgla