Łukasz Łuczaj w "Dzikiej kuchni" pisze:"Do przełomu wieków XIX i XX na Kurpiach w czasach głodu przyrządzano chleb z suszonych i sproszkowanych igieł sosnowych mieszanych z mąką żytnią, jęczmienną bądź grochową."
Próbował ktoś takiego chleba?
Kiedy najlepiej zbierać igły do takiego zastosowania?
Wie ktoś coś o wartościach odżywczych igieł sosnowych czy raczej tylko pozbywano się tym sposobem uczucia głodu? :566:
Chlebek z igieł sosnowych
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Urodziłem się i mieszkałem prawie 30 lat bliziutko Kurpii, na pograniczu podlasia i mazowsza (Łomża) ale nie słyszałem o czymś takim.
Muszę sobie w końcu te książki Łuczaja zakupić...
Muszę sobie w końcu te książki Łuczaja zakupić...
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
-
- Gadu Gadu: 45635297
Nie próbowałem chleba, ale dodawałem sobie syrop z pędów do herbaty. Syropy są dostępne w sklepach, na półkach ze zdrową żywnością lub w aptekach. Samemu też można przygotowac. Niestety przepisu nie znam, ale można sobie wymyślic. Najlepsze młode przyrosty o długości 5 cm. Pojawiają się między 1 a 2 dekadą maja, ale różnie z tym bywa, w zależności od regionu i pogody. Zawierają dużo witaminy C. Na pewno inne też, bo młode przyrosty wielu roślin, to prawdziwe bomby witaminowe. Myślę że starsze igliwie również nadaje się do wykorzystania.( G. Herling-Grudziński w jednej ze szkolnych lektur, wspominał o wykorzystaniu igieł w łagrze). Ponadto mają właściwości wykrztuśne, przeciwbakteryjne i stosuje sie je w chorobach górnych dróg oddechowych-bólach gardła, kaszlu itd. Zauważyłem że podczas przygotowywania różnych specjałów, zalecają pozbycie się żywicy, poprzez zalanie surowca gorącą wodą , i odcedzenie po 2 godzinach.
- Qasz
- Gadu Gadu: 1987028
- Tytuł użytkownika: Tata psychopata
Metoda pozyskania mąki igliwnej jest dosc prosta choc pracochlonna:Rosół pisze:Łukasz Łuczaj w "Dzikiej kuchni" pisze:"Do przełomu wieków XIX i XX na Kurpiach w czasach głodu przyrządzano chleb z suszonych i sproszkowanych igieł sosnowych mieszanych z mąką żytnią, jęczmienną bądź grochową."
Próbował ktoś takiego chleba?
Kiedy najlepiej zbierać igły do takiego zastosowania?
Wie ktoś coś o wartościach odżywczych igieł sosnowych czy raczej tylko pozbywano się tym sposobem uczucia głodu? :566:
zbierasz igliwie (nie wazne czy stare czy mlode, dawniej zbierano je po wycince sosny) i gotujesz je przez godzine w OTWARTYM garnku (same igły bez czesci galezi, garnek ma byc ich pelen, olejki eteryczne maja sie ulotnic) nastepnie wylewasz wode. Lejesz nastepna porcje wody i dodajesz lyzke stolowa soli, tak gotujesz to okolo 2-3 godzin na malym ogniu (ma byc miekkie ale sie nie rozpadac). Tak ugotowany surowiec odcedzasz i pozostawiasz do wystygniecia jak makaron, nastepnie rozkladasz na desce/folii aluminiowej i pozostawiasz do wyschniecia. Ucierasz suchy material i otrzymujesz cos na rodzaj maki orkiszowej grubej.
Smacznego.
Zero wlasciwosci odzywczych.
Lotus Turbo Challenge II
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
Don't Fak-up, Pack-up and Let's go!
- Abscessus Perianalis
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
No_idea, czyli surwiwalowo, to ma wartość podczas walki o przetrwanie w świecie modelingu.. 

"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/