maly pisze:Kup sobie SRK od CS

Om ma niewątpliwie głownię stała
Piszesz "zastanawialem sie nad ka-bar warthog" - Warthoga odradzam. Krótka i bardzo szeroka głownia może sprawiać wiele kłopotów w pracy zwłaszcza jesli nie posiadasz wiele doświadczenia.
Witam!
Mały ja jak wiesz używam noża z dość szeroką głownią i do tego jest to nóż, który wyszedł z pod Twojej ręki i nie mam z nim kłopotów w terenie.
Osobiście bym doradził koledze nóż o głowni długości od 10 cm do 13 cm to jak dla mnie najbardziej użytkowe długości głowni. Oczywiście preferował bym konstrukcję fultang (zapas mocy nie powinien przeszkadzać a początkującemu powinien dać poczucie bezpieczeństwa) choć i inne mocowania rękojeści będą odpowiednie. Stal węglowa preferowana ( sam coraz bardziej się do niej przekonuję w terenie) A najlepiej by było żeby kolega wybrał się do sklepu z odpowiednim wyborem i pomacał parę nożyków i wybrał sobie ten który by mu najbardziej odpowiadał.
Co do Ka-bara to ładnie wygląda na półce - to moje prywatne zdanie i nie neguję tego, że innym użytkownikom ten nóż pasuje i nie zamienili by go na żaden inny. To kwestia gustu a o tym się nie dyskutuje.
A tak na prawdę to co pewien czas kupuję nowy nóż mimo tego, że posiadam wspaniałe sprawdzone narzędzia terenowe. Myślę, że to chyba takie lekkie zboczenie :591:
Pozdrawiam Hakas