Kwas chlebowy

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Doczu
Posty: 1284
Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
Lokalizacja: Pinecity
Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Płeć:

Post autor: Doczu »

Marshall pisze:Wcześniej tak jak Ty Doczu zrobiłem ze świeżego, myślę, że ze starego chleba będzie lepszy.
Też mi się tak wydaje. Myślę, że pod koniec przyszłego tygodnia powinienem już miec gotowy produkt.
Ponadto nie będę od razu butelkował po dodaniu drożdży i cukru, bo fermentacja w butelkach była ostra :) Smakował wyśmienicie, wysycony był ponad miarę, ale nie mam cierpliwości trzymać korek z krachli przez ok 10 minut aby odgazować napój by mi nie wyleciał.
Pamiętam jak kilka lat temu gdy pierwszy raz robiłem kwas, walnąłem nonszalancko kciukiem w krachlę by otworzyć jak na starych filmach, to ok. połowa kwasu wypieniła mi się. Dobrze że nad zlewem to robiłem :mrgreen:

[ Dodano: 2013-05-12, 18:32 ]
No to powstał kolejny sort kwasu chlebowego :)
Najpierw moczenie chlebka
Obrazek
Następnie tzw. burzliwa fermentacja (tu już końcowa faza)
Obrazek
Wygląda może nieciekawie, ale jak pachnie mhmmmmm...
Obrazek
Z tego zestawu tylko jedna butelka nie została napełniona :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Kosa
Posty: 236
Rejestracja: 09 gru 2010, 00:38
Lokalizacja: Osiek k. Oświęcimia
Gadu Gadu: 5676422
Tytuł użytkownika: Gadget Man
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Kosa »

Obecnie nastawiam kwasik o takim oto składzie :D

- 10 litrów wody
- Chleb żytni 400g
- Chleb razowy 500g
- Cukier biały 300g
- Cukier trzcinowy 150g
- Drożdże sypkie 5g
- Sok z jednej cytryny

Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, choć powiadam że w tym temacie ządko kiedy zaliczam porażkę :D
| 4HEAT | Sadowski Knives |
Awatar użytkownika
yaktra
Posty: 823
Rejestracja: 05 kwie 2010, 18:57
Lokalizacja: z krainy szaraka
Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
Płeć:
Kontakt:

Post autor: yaktra »

Doczu pisze: może być w odpowiednich warunkach przechowywany kilka lat.
Tylko ciekawe co to sa te "odpowiednie warunki" Zakładam że stała nie za wysoka temperatura i brak dostępu do światła
Zanieś do księdza jeśli w twoim rejonie jest kościół podpiwniczony kamieniem :mrgreen:

Tak na serio, bo temat o takich obiektach jest mi dość bliski, mowa o budowlach z naturalnego kamienia, tak jak niegdyś kościoły, klasztory, ogólnie, obiekty sakralne. Dziś mniej spotykane a jednak, stare folwarki, piwniczki kamienic na starówkach miast, lub spotykane "ni to" warzywne piwniczki na wsiach...
Mowa nie tylko o samej budowli kamiennej, podłoga musi być wapienna lub gliniana. Nie mogę tematu znaleźć w googlach ale miałem okazję rozmawiać z gościem w Malborku na ów temat, czyli przechowywania win i temu podobnych produktów właśnie w takich warunkach. Coś w stylu glinianych polep lub podłóg wapiennych powoduje dobrą izolację termiczną a kamień stałe nawilżenie pomieszczenia, jednak nie grzybiczne. Podobno, w takich miejscach nawet metal wolniej poddaje się korozji. Dostęp światła? wiadomo, ograniczyć...

coś w tym stylu;

Obrazek
Awatar użytkownika
Marshall
Posty: 694
Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
Gadu Gadu: 63140
Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Marshall »

U mnie wyszedł znów piękny, pyszny, smaczny, wspaniały!!

POLECAM!
[center]

Obrazek



Obrazek


Obrazek



Obrazek
[/center]
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
Awatar użytkownika
trumpor113
Posty: 118
Rejestracja: 09 lut 2011, 21:37
Lokalizacja: Małopolska
Płeć:

Post autor: trumpor113 »

Witam
Mam problem odnośnie Kwasu Chlebowego:
Chodzi o to że kiedy tworzyłem mieszankę w garnku wszystko było Ok. Smakowało jak kwas chlebowy. Problem się zaczął jak przelałem do balonu. Po 2 dniach kolor zjaśniał. Można dodać ze kilka razy korek wywalił. Po próbie smakowej poczułem smak Octu. Dziś pachnie jak ocet i smakuje troszkę takim winem. Do wywalenia. Chciałbym wiedzieć czym jest to spowodowane i jak do tego nie dopuścić ?
Awatar użytkownika
Marshall
Posty: 694
Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
Gadu Gadu: 63140
Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Marshall »

Napisz po kolei co robiłeś...
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
Awatar użytkownika
trumpor113
Posty: 118
Rejestracja: 09 lut 2011, 21:37
Lokalizacja: Małopolska
Płeć:

Post autor: trumpor113 »

1. Chleb suszyłem 2 dni na stole
2. Chleb wrzuciłem do piekarnika by się lekko przyrumienił
3.Zagotowałem 8 litrów wody
4. Wrzuciłem chleb do wrzątku
5. Stało pod przykryciem 24 godziny
6.Odcedziłem chleb
7. Rano dorzuciłem do tego drożdże i cukier
8. Przelałem do balonu

Składniki których użyłem : 10 g drożdży, 500 g chleba żytniego, 8 litrów wody, 500 g cukru i trochę cytryny.
Awatar użytkownika
Marshall
Posty: 694
Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
Gadu Gadu: 63140
Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Marshall »

trumpor113 pisze:(...)
8. Przelałem do balonu
(...)
^ Moim zdaniem tu tkwi błąd.
Dlaczego balon a nie butelki z porządnymi korkami?

Poza tym wg mnie trochę za mało chleba, a za dużo cukru ale to raczej nie wpłynęło na to, że Ci się zepsuło...
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
Awatar użytkownika
trumpor113
Posty: 118
Rejestracja: 09 lut 2011, 21:37
Lokalizacja: Małopolska
Płeć:

Post autor: trumpor113 »

Marshall pisze:^ Moim zdaniem tu tkwi błąd.
Dlaczego balon a nie butelki z porządnymi korkami?
A co to zmienia ?

Mam podejrzenie że to wina zamkniętej fermentacji. Po prostu gumowy korek nie dopuścił powietrza i zatęchło...
Ale to tylko przypuszczenia.
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

Ostatnimi czasy bardzo posmakował mi kwas chlebowy litewski i jędrzejowski. Zacny napitek. Obowiązkowo zimny i z glinianego dzbanuszka.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2013, 12:10 przez Mr. Wilson, łącznie zmieniany 1 raz.
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Awatar użytkownika
Doczu
Posty: 1284
Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
Lokalizacja: Pinecity
Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Płeć:

Post autor: Doczu »

Mr. Wilson pisze:Ostatnimi czasy bardzo posmakował mi kwas chlebowy litewski i jędrzejowski. Zacny napitek.
To pokuś się na zrobienie samemu :)
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

A pewnie że spróbuję sam zrobić kwas chlebowy, tylko odrobinę czasu wolnego znajdę :-(
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Awatar użytkownika
jm48
Posty: 195
Rejestracja: 18 lut 2011, 00:46
Lokalizacja: Chęciny Czerwona G.
Płeć:

Post autor: jm48 »

Mr. Wilson pisze:Ostatnimi czasy bardzo posmakował mi kwas chlebowy litewski i jędrzejowski. Zacny napitek. Obowiązkowo zimny i z glinianego dzbanuszka.


Jędrzejowski? Na pewno nie Jędrzej? 2 razy w tygodniu jestem w pracy w Jędrzejowie od 8 do 12 godzin i takowego nie zauważyłem... w sklepach :-/
ślepy herbu ślepowron
Awatar użytkownika
thrackan
Posty: 911
Rejestracja: 16 cze 2009, 03:38
Lokalizacja: Warszawa
Gadu Gadu: 2123627
Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Płeć:
Kontakt:

Post autor: thrackan »

Jm48, podobno w Rosji nie słyszano o pierogach ruskich, a Francuzi nie znają ciasta francuskiego ;]
Awatar użytkownika
jm48
Posty: 195
Rejestracja: 18 lut 2011, 00:46
Lokalizacja: Chęciny Czerwona G.
Płeć:

Post autor: jm48 »

A Węgrzy placków po węgiersku nie znają ;-) Powiem więcej - nocowała u mnie przed zawodami HFT/FT w Czerwonej Górze para Węgrów, zapodałem na śniadanko jajeczniczkę z papryką :shock: w życiu nie jedli - wcinali ostro...
Nie w tym rzecz - też mi się rzucił w oczy kwasek chlebowy i miałem zanabyć jako Jędrzejowski - po bliższych oględzinach -był to kwas chlebowy Jędrzej - nie pomnę już gdzie produkowany... :shock: Jutro będę w Jędrzejowie - sprawdzę i dam :D znać
ślepy herbu ślepowron
Awatar użytkownika
Mr. Wilson
Posty: 422
Rejestracja: 27 paź 2010, 22:55
Lokalizacja: xyz
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Mr. Wilson »

jm48 pisze:Jędrzejowski? Na pewno nie Jędrzej?
Prawdę mówiąc nawet nie widziałem etykiety. Kolega nalał mi do dzbanuszka i powiedział, jak mi się wydaje, że to kwas chlebowy Jędrzejowski.
Być może coś przekręciłem i rzeczywiście poprawna nazwa to Jędrzej?
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
Awatar użytkownika
thrackan
Posty: 911
Rejestracja: 16 cze 2009, 03:38
Lokalizacja: Warszawa
Gadu Gadu: 2123627
Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Płeć:
Kontakt:

Post autor: thrackan »

W Jędrzejowie jest ponoć jeden z browarów firmy Van Pur. Może to o ich nowy kwas chodziło?

(za: http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/1033335.html )
ODPOWIEDZ