Strona 5 z 7

: 13 kwie 2017, 20:09
autor: marion
Rozumiem, że palniki, to kupować takie bardziej zabudowane, niż odkryte. Wtedy mniej gazu idzie podczas wiatru. Mylę się?

: 13 kwie 2017, 20:38
autor: Sikor
Palnik kupujesz taki jaki Ci jest potrzebny większej lub mniejszej mocy, ciężki lub lekki, duży lub mały :-) a "zabudowa" raczej osłona od wiatru. Osłonę możesz kupić lub zrobić samemu albo improwizować za każdym razem.
Kupiłem kiedyś nakręcany palnik na kartusz z czymś w rodzaju blaszanego talerzyka od spodu. Do zestawy dorobiłem osłonę przeciwwiatrową z blaszki aluminiowej. Nawet silne podmuchy nie zakłócają płomienia.

: 14 kwie 2017, 10:07
autor: Zirkau
marion pisze:Rozumiem, że palniki, to kupować takie bardziej zabudowane, niż odkryte. Wtedy mniej gazu idzie podczas wiatru. Mylę się?
złudne to. Palnik ma być szeroki (dostosowany do wielkości naczyń), niekoniecznie zabudowany - bo to powoduje wzrost wagi. Nic da Ci wiele oszczędności osłona samego palnika jak wiatr zabiera ciepło z gara....

dawniej używalem Karimora Trekmate a dziś używam BRS-3000T - z uwagi na rozmiary i masę. Zdecydowanie lepiej użyć osłony przeciwwietrznej dla całego zestawu niż brać ciężki i zabudowany (a więc duży) palnik.
freeman pisze:Mam taki mały palnik jak na zdjęciu ale cholernie się nagrzewa i od niego cały kartusz.
hm, nie stwierdziłem tego u siebie. Ale gotuję jednorazowo tylko 0,75 dm3 wody i wsio. Z drugiej strony ma chyba prawo jak każdy mały - mała powierzchnia do stygnięcia, moc max odpowiada mocy tych "dużych" palników bo ma 2,7 KW. Z drugiej strony tytanowy - a tytan trochę lepiej niż stal przewodzi ciepło.

: 15 kwie 2017, 08:08
autor: wilow7
Zirkau pisze: Z drugiej strony tytanowy - a tytan trochę lepiej niż stal przewodzi ciepło.
Odwrotnie, tytan ma ~2,6 razy mniejszą przewodność cieplną od stali.

: 19 kwie 2017, 07:46
autor: Zirkau
Auć. Mea culpa.

: 25 kwie 2017, 09:54
autor: Volo
Palnik powinien być osłaniany, poza tym lepszy mocny bo krócej gotujemy i mniej ciepła oddajemy otoczeniu. Tylko przy mocnych palnikach trzeba grubsze garnki bo się łatwo przypala.
Tez używam K2-103 Trekmate (4260 W) i jestem bardzo zadowolony, rozmiar mnie odpowiada, nie jest minimalistyczny jak dzisiejsze tytanowe wynalazki, ale do małej menażki się mieści i ma moc :-D

: 05 maja 2017, 04:27
autor: wilow7
Volo pisze:poza tym lepszy mocny bo krócej gotujemy i mniej ciepła oddajemy otoczeniu.
Na pierwszy rzut oka takie stwierdzenie może wydawać się prawdziwe. Ale niestety nie jest.
Bilans ciepła układu menażka - osłona przeciwwiatrowa - palnik jest bardziej skomplikowany.
Możemy założyć, że dno menażki jest podgrzewane przez płomień (i ewentualnie gorące gazy spalinowe, jeśli menażka ma radiator na dnie).
Główne straty ciepła to: przez unoszenie (gorące gazy spalinowe = ~40-50%) i przez promieniowanie (jeśli używamy osłony aluminiowej lub z cienkiej blachy stalowej = ~10%).
Oczywiście nieosłonięty palnik w wietrzny dzień może tracić nawet 80-90% ciepła przez unoszenie. Radiator menażki ma też ograniczoną moc transportu ciepła.
Upraszczając - ekonomicznie jest gotować na średniej mocy (zależnie od wiatru, temperatury, rodzaju menażki i osłony),
co zresztą łatwo sprawdzić doświadczalnie w takich samych warunkach (laboratoryjnie).
W przypadku gotowania na pełnej mocy rosną straty ciepła przez unoszenie większej ilości gazów spalinowych (transport ciepła przez radiator ulega nasyceniu).
Oczywiście można używać palnika o dużej mocy, ale lepiej na średniej mocy.

: 05 maja 2017, 19:44
autor: Zirkau
To troszkę taka parabola. Do pewnej mocy palnika, to wraz z mocą, efektywność rośnie. Aż dojdziemy do takiej mocy, której zwiększenie nie daje nam oszczędności.

Jak jest zimny wiatr, garnek bez osłony, to na słabej kuchence nigdy nie zagotujemy, bo wiatr odbiera ciepło ze ścianek naczynia szybciej, niż kuchenka dostarcza - i w tym zakresie można się zgodzić z Volo, że wzrost mocy kuchenki to większa oszczędność.

Dziś mało która kuchenka gazowa ma moc max <1500 W. Przeciętnie to jest 2,5-3kW a trafia się czasem nawet 4kW - a to już całkiem sporo.

Więc po drugiej stronie stoi nadmiar mocy. Dostarczanie ciepła w ilości znacząco większej, niż garnek jest w stanie przejąć, powoduje już tylko utratę tego ciepła, bez zwiększenia efektywności. Aczkolwiek istnieje pewien związek różnicy temperatur a szybkością przenikania ciepła, ale wartości te nie są równoległe.

: 06 maja 2017, 10:37
autor: Volo
Dokładnie tak, dlatego używam garów z radiatorem i palnik ok 70% przy gotowaniu widać jak nadmiar ucieka bokami, unikam tego ale grzeję aby jak najmniej tracić bokami a wszystko szło w garnek.
Osłon używam nawet na kuchence takiej samochodowej, kwadratowej na kartusze 227g TYP MSF-1a

: 23 sie 2017, 16:22
autor: hycek
Co do przejściówki.Oferta Alichina jest tak bogata a ceny śmieszne że przestałem się bawić w robienie swoich.

: 30 sty 2018, 11:38
autor: konradraku
Wczoraj przyszła mi paczka z Ali z dość ciekawą zawartością, pierwsze, domowe testy na duży +,
zobaczymy jak będzie z trwałością, ale wykonanie i użyte materiały napawają optymizmem.
Całość waży ok. 385 gramów, oczywiście bez kartusza.

W paczce były 3 przedmioty:
- palnik nakręcany ultra-light (6,36$),
- przejściówka pozwalająca na zastosowanie kartuszy wciskanych (5,91$),
- składana, aluminiowa osłona przed wiatrem (6,50$).

Za całość 18,77$, więc cena moim zdaniem bardzo korzystna i to mnie w sumie skusiło.

A wygląda to i działa tak:

Obrazek

Obrazek

Porównanie z długą zapalniczką
Obrazek

Porównanie po spakowaniu w plastikowe pudełka
Obrazek

Pozdr.

: 30 sty 2018, 12:26
autor: Zirkau
bardzo fajny zestawik. Dbaj a będzie długo służył. Dobra, szeroka podstawka. Nawet w mrozy będziesz w stanie tego używać. Jak gaz sam nie będzie chciał lecieć, to puszka z gazem troszkę do góry. Palnik może wówczas trochę prychać (jak nie przesadzisz), ale dość skutecznie pomaga.

: 30 sty 2018, 12:47
autor: konradraku
No właśnie gdzieś czytałem, że w czasie mrozu może być problem z mieszanką gazu.
W kartuszach, które kupiłem jest czysty butan i zobaczymy jak będzie się spisywał.
Myślałem, żeby przed użyciem przez jakiś czas mieć kartusz przy ciele, aby się trochę ogrzał.
Takie rozwiązanie ma szanse na powodzenie?

: 30 sty 2018, 13:24
autor: Zirkau
Tu działa prosta fizyka. Kazdy gaz ma swoją temperaturę parowania. Jak temperatura zejdzie poniżej tego progu, to nie odparuje. A w palniku pali się gaz.

Ty masz butlę na węzyku. Możesz ją ogrzać w dowolny sposób. A można też podnieść butlę "do góry nogami", by butan jako ciecz spłynął do palnika. Tam odparuje. Jeśli zrobisz to umiejętnie, to nie zalejesz kuchenki, a dostarczysz butan do miejsca, gdzie zaczyna parować.

Zdecydowanie w takim układzie lepiej sprawdzają się palniki wielopaliwowe, posiadające parownik (zwróć uwagę, że obok palnika idzie rurka która się dogrzewa od palnika). Ten patent pozwala duzo wygodniej używać gazu nawet w duże mrozy. (na zdjęciu kuchenka gazowa Spider PRO)
Obrazek

W układzie klasycznym, nie masz możliwości podnieść butli wyżej niż palnik.....
Obrazek

: 30 sty 2018, 13:26
autor: konradraku
I wszystko jasne :-D Dzięki!

: 30 sty 2018, 18:14
autor: mar_kow
Tak jak Kolega @Zirkau zamieścił fotkę kartusza o polepszonych właściwościach parowania gazu tak np. Optimus ma brązowe kartusze Power Gas Winter z mieszanką gazów 80% izobutanu i 20 % butanu. Nie sprawdzałem ale podobno palą znacznie lepiej. Tak samo inni producenci mają swoje mieszanki.

: 30 sty 2018, 22:27
autor: SmileOn
Dodatkowo w Power Gas Winter zastosowano w środku kartusza siateczkę która ma polepszać odparowywanie itd.

: 31 sty 2018, 11:56
autor: Volo
Ta mieszkanka to tak z grubsza, jest jeszcze propan i poza tym większe ciśnienie i ten superhiper Vapormesh coś na kształt kartki papieru na której kapilarnie odparowuje gazik.
Wszystko w celu polepszenia palenia gazu.
Kumpel testował raz, kartusz działa, po wyczerpaniu napełniłem mu LPG i jak oświadczył, działa tak samo dobrze :mrgreen:

: 31 sty 2018, 21:31
autor: pocieszny
w zimne zimno używa się propanu butan zostaje skraplony koło 0 a izobutan koło -5 (czy coś koło tego już nie pomne) w wysokie góry i mocne mrozy bieże się propan któryprzechodzi w stan skroplony przy -42 stopniach przy 10 barach, dlatego do łątwiejszego przechodzenia w stan skroplony używa się mieszaniny z butanem włąśnie lub izobutanem
problelem przy propanie jest natomiast lato, gdzie dość spektakulatnie może rozwalić kartusz :mrgreen:
dlatego też jako LPG są mieszanki zimowa (z większym stężeniem propanu) i letnia która ma jakieś 70% butanu (przy okazji butan jest tańśzy od propanu)

: 19 lut 2018, 12:05
autor: konradraku
Przeprowadziłem testy kuchenki gazowej w terenie i rzeczywiście po umieszczeniu kartusza z gazem powyżej palnika oraz odwróceniu go "do góry nogami" płomień był lepszy i przede wszystkim równomierny.
Gotowało się bardzo przyjemnie i łatwo. Test odbył się w temperaturze ok. 0 stopni.

Obrazek

Obrazek

: 23 lut 2018, 07:50
autor: mwitek
Podrzuć link do przejściówki poproszę na prv

: 23 lut 2018, 19:39
autor: borsukwacław
Witam !
mwitek pisze:Podrzuć link do przejściówki poproszę na prv
Podłączył bym się pod zamówienie , jeśli można oczywiście ;-)

Pzdr.

: 23 lut 2018, 19:42
autor: konradraku

: 24 lut 2018, 13:16
autor: Tanto
Było już na forum o tych przejściówkach i ktoś opisywał taką która ma dodatkowo końcówkę do standardowych kartuszy - jeśli planujecie zakup, to sugeruję poszukanie tej rozbudowanej wersji.

Konradraku, chińczycy poprawili już wysokość wewnętrznych stopek czy nadal podstawka buja się jak wańka-wstańka?

: 24 lut 2018, 13:42
autor: SmileOn
Tanto pisze:Było już na forum o tych przejściówkach i ktoś opisywał taką która ma dodatkowo końcówkę do standardowych kartuszy...


To byłem Ja i to w Twoim temacie:
viewtopic.php?t=6029&postdays=0&postorder=asc&start=25