Kuchenka gazowa |
Autor |
Wiadomość |
bogdan

Pomógł: 1 raz Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 160 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-06-09, 21:39
|
|
|
Gryf napisał/a: | bogdan napisał/a: | A wystarczy wokół kuchenki rozstawić prosty ekran, który odbijając ciepło spowoduje podgrzanie tak kartusza jak i menażki. |
Wg. mnie taki ekran służy przede wszystkim przed wiatrem. Wiesz, nie sądzę aby w czasie kiedy uda nam się doprowadzić do wrzenia wodę w naczyniu, udało się doprowadzić do podwyższenia temperatury puchy z gazem. Ja to widzę tak: Cieplejsze powietrze nie cyrkuluje wokół butli, palnika i naczynia a ulatuje jako lżejsze bezpośrednio do góry. |
1. Napisałem, że ekran odbija CIEPŁO - może powinienem napisać że odbija promieniowanie podczerwone, żebyś nie pomyslał, że chodzi mi o ciepłe powietrze?
2. Widzisz może różnicę w odbijaniu podczerwieni między srebrzystym ekranem a brązowym porowatym kartonem?
3. Wszystko co napisałem oparte jest na moich własnych WIELOKROTNYCH doświadczeniach więc zbijanie moich argumentów twoimi DOMNIEMANIAMI nie ma większego sensu. |
_________________ Nie wycinaj lasów bo i ty możesz zostać partyzantem. |
|
|
|
 |
Gryf

Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 1092 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-06-10, 06:53
|
|
|
No i proszę bardzo! I tym sposobem doczekaliśmy sie naukowej wykładni.
bogdan, dlaczego wrzeszczysz? Za dwadzieścia 11 a Ty się wydzierasz. Już zrozumiałem swoje polityczne błędy ;D
bogdan napisał/a: | 3. Wszystko co napisałem oparte jest na moich własnych WIELOKROTNYCH doświadczeniach więc zbijanie moich argumentów twoimi DOMNIEMANIAMI nie ma większego sensu. |
I ja mam kolego swoje bogate doświadczenia, które nie zawsze muszą iść w parze z twoimi jak to ująłeś: bogdan napisał/a: | DOMNIEMANIAMI |
Przy moich: bogdan napisał/a: | WIELOKROTNYCH doświadczeniach | obserwuję zupełnie inne warunki więc stąd moje wnioski.
Dąb napisał/a: | Przecież wystarczy mieć podstawowe wiadomości z fizyki aby wiedzieć że osłona odbija ciepło, po to też buduje się ekran do ogniska. |
Gdzie teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką, czego dowodem mogą być różne wypadki i zjawiska ;D
Nic nie poradzę, że w ostatnią niedzielę rano w trakcie sztormowych waruneczków, zanim woda się zagotowała w trymiga butla osłonieta kartonem była bardziej lodowata niż przed wyciągnięciem ze śpiwora. No cóż, już wtedy wiedziałem, że będę miał ubaw w trakcie tej pogawędki. |
|
|
|
 |
mgr_scout

Pomógł: 16 razy Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 431 Skąd: inąd
|
Wysłany: 2009-06-10, 07:53
|
|
|
Gryf, powtórzę pytanie Bogdana - widzisz może różnicę w odbijaniu podczerwieni między srebrzystym ekranem a brązowym porowatym kartonem? Do tego dodam pytanie - czy wiesz na czym polega proces rozprężania gazu i efektów jakie z tym się wiążą? |
|
|
|
 |
bogdan

|
Wysłany: 2009-06-10, 08:51
|
|
|
Gryf napisał/a: | Wiesz, nie sądzę aby w czasie kiedy uda nam się doprowadzić do wrzenia wodę w naczyniu, udało się doprowadzić do podwyższenia temperatury puchy z gazem. Ja to widzę tak: Cieplejsze powietrze nie cyrkuluje wokół butli, palnika i naczynia a ulatuje jako lżejsze bezpośrednio do góry. |
Gryfie: 1. Używając takiego słownictwa sugerujesz, że twoje wnioski są jedynie domniemaniami.
2. Może ty NIE SĄDZISZ - ja WIEM bo jest to poparte dowodami. Więc może zamiast zbijać moje argumenty, tak żeby pasowały do twoich wniosków, spróbuj się dowiedzieć co Ty robiłeś źle, że ci nie wyszło to co innym nie sprawia żadnego problemu. |
|
|
|
 |
Gryf

Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 1092 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-06-10, 09:00
|
|
|
bogdan napisał/a: | NIE SĄDZISZ - ja WIEM |
Dalej Bogdan ryczysz! Po co? (Używanie wielkich liter w pisowni świadczy o wrzasku)
Tak tak. Przekonałeś mnie. Nie traktuję tego w kategorii problemu. Stawiam karmimatę czy cokolwiek i mam osłonięcie od wiatru. Nie potrzebuję niczego innego. |
|
|
|
 |
maxter

Pomógł: 2 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Maj 2009 Posty: 149 Skąd: Ostróda
|
Wysłany: 2009-06-10, 09:15
|
|
|
Gryf napisał/a: | Stawiam karmimatę czy cokolwiek i mam osłonięcie od wiatru. Nie potrzebuję niczego innego. |
Karimata, karton, etc. świetnie się spisują jako osłony przeciwwietrzne... i niestety tylko do tego. Mają za małe albedo by ogrzać kartusz. Blacha, folia alu i inne błyszczące pierdoły chronią przed wiatrem, ale również odbijają znaczną część wypromieniowanego ciepła, które jest "pochłaniane" przez ochładzający się (pod wpływem rozprężania gazu) kartusz.
Jeżeli coś namieszałem to proszę poprawić
Pozdrawiam Maxter |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
StaszeK
Pomógł: 11 razy Dołączył: 30 Paź 2008 Posty: 353 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-06-10, 10:52
|
|
|
maxter napisał/a: | Gryf napisał/a: | Stawiam karmimatę czy cokolwiek i mam osłonięcie od wiatru. Nie potrzebuję niczego innego. |
Karimata, karton, etc. świetnie się spisują jako osłony przeciwwietrzne... i niestety tylko do tego.
|
Przekazywanie ciepła może się odbywać na drodze:
- przewodzenia
- wypromieniowania
- konwekcji (przenoszenia)
W omawianym przypadku mamy do czynienia z wypromieniowaniem i konwekcją, chyba że osłona dotyka garnka, kuchenki lub płomieni, to wówczas mamy jeszcze przewodzenie.
Po resztę odsyłam do podręczników z gimnazjum, góra liceum, bo szkoda mi czasu na pisanie o banałach. |
|
|
|
 |
bogdan

|
Wysłany: 2009-06-15, 08:16
|
|
|
Gryf napisał/a: | bogdan napisał/a: | NIE SĄDZISZ - ja WIEM |
Dalej Bogdan ryczysz! Po co? (Używanie wielkich liter w pisowni świadczy o wrzasku)
|
Nie ryczę, akcentuję. Gdybym chciał wrzeszczeć to wstawiłbym wykrzykniki. One służą do podnoszenia głosu. A kolor, pogrubienie, WIELKIE LITERY, kursywa, podkreślenie, r o z s t r z e l e n i e służy do wyróżnienia tekstu czyli - zaakcentowania.
A widocznie muszę akcentować, skoro nie rozumiesz, co się do ciebie mówi/pisze.
To też powtarzam: Nie chodzi o to, żeby karimata zasłaniała kuchenkę przed wiatrem ale żeby odbijała ciepło. Proponuję karimatę powleczoną folią aluminiową (odpowiednią stroną do środka). |
|
|
|
 |
mar_kow

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Cze 2014 Posty: 138 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 2015-02-14, 13:50
|
|
|
Odgrzebię tamat
Pytanie do użytkowników palnika Optimus Crux: warto dopłacić do wersji składanej? Bo parametry wersji zwykłej i Lite są takie same. Nie mam możliwości wziąć "w łapę" żeby porównać wielkości, bo mimo że Lite jest lżejszy to zajmuje na pewno więcej miejsca przez to że się nie składa... |
|
|
|
 |
Doczu
Litewski Cham

Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Mar 2009 Posty: 1356 Skąd: Pinecity
|
Wysłany: 2015-02-14, 13:52
|
|
|
Nie warto.
Wersja składana chybocze się oraz ma problem z gasnącym płomieniem. |
|
|
|
 |
GawroN
Szczupły blondyn

Pomógł: 13 razy Wiek: 43 Dołączył: 18 Kwi 2012 Posty: 649 Skąd: Chorzów / Śląsk
|
|
|
|
 |
Doczu
Litewski Cham

Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Mar 2009 Posty: 1356 Skąd: Pinecity
|
Wysłany: 2015-02-15, 22:48
|
|
|
chętnie oblukam przy najbliższej okazji. |
|
|
|
 |
mar_kow

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Cze 2014 Posty: 138 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 2015-02-18, 18:44
|
|
|
GawroN napisał/a: | Warto
Jest mniejsza i wchodzi pod kartusz. Mi się nie chybocze i nie gaśnie. |
Trudno zamówiłem Crux Lite'a idąc za opinią Kolegi @Doczu'a... |
|
|
|
 |
Tanto
Administrator

Pomógł: 9 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1015 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-01-11, 00:45
|
|
|
Od jakiegoś czasu są dostępne turystyczne kuchenki gazowe z palnikiem ceramicznym - miał ktoś okazję porównać ich pracę z takimi ze standardowymi palnikami?
Chodzi o sprzęt typu 'walizkowego' najpopularniejszym producentem jest chyba Rosonic, coś takiego:
 |
_________________ "...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami." |
|
|
|
 |
GawroN
Szczupły blondyn

|
|
|
|
 |
kamykus
Leśny Dziad

Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Gru 2011 Posty: 708 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2016-01-11, 10:27
|
|
|
W schronisku jak był wielki ruch, to mieliśmy taką jako dodatkowy palnik, bywało że bez przerwy szła jakieś 9h dziennie, dzień w dzień. Działała jak trzeba, a to był jakiś Chińczyk. Kartusze starczały na 2h (gaz odkręcony na jakieś 30%) |
_________________ "Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne" |
|
|
|
 |
Tanto
Administrator

|
Wysłany: 2016-01-11, 10:34
|
|
|
...ale taką z palnikiem ceramicznym czy standardowym?
Ze standardowym mam i używam, tylko zastanawiam się czy warto dopłacać do ceramicznego. |
_________________ "...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami." |
|
|
|
 |
kamykus
Leśny Dziad

Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Gru 2011 Posty: 708 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2016-01-11, 10:43
|
|
|
Taki  |
_________________ "Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne" |
|
|
|
 |
Tanto
Administrator

|
Wysłany: 2016-01-11, 11:20
|
|
|
Taką mam, te ceramiczne wyglądają tak:
 |
|
|
|
 |
GawroN
Szczupły blondyn

|
|
|
|
 |
Eternit

|
Wysłany: 2016-01-19, 06:00
|
|
|
Ciekawie wygląda ten ceramiczny palnik, pytanie tylko czy skoro standardowy palnik sprawuje się dobrze to jest sens iść w ceramiczny? |
|
|
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 914 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2016-01-19, 12:10
|
|
|
Bo może ceramiczny sprawdzi się lepiej ? Postęp cywilizacji |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
Eternit

|
Wysłany: 2016-01-19, 15:54
|
|
|
Młody, A nie lepiej kupić mikrofalę lub kuchenkę indukcyjną? |
|
|
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 914 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2016-01-19, 23:05
|
|
|
Zejdź na ziemię, mowa o turystycznej kuchni gazowej, a Ty wyskakujesz z indukcja i mikrofalą w ramach postępu technologicznego. |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
lukasz_sp

|
Wysłany: 2016-01-22, 12:37
|
|
|
Swoją drogą taka mała przenośna kuchenka mikrofalowa na 12v czasem by mi się przydała... |
|
|
|
 |
|