Strona 1 z 1
Kuchenny brutal
: 05 gru 2024, 01:55
autor: Tanto
Re: Kuchenny brutal
: 05 gru 2024, 14:20
autor: Dąb
Fajny , inspirowałeś się saxami, czy tak wyszło przypadkowo?
Re: Kuchenny brutal
: 05 gru 2024, 18:09
autor: Tanto
To nie przypadek, a kolejne wcielenie zmodyfikowane po testach poprzedniego. Wiem że tego typu kształt ma długą historię i małą popularność, ale nie to było u podstaw. Od dawna szukam optymalnego dla mnie kuchenniaka. Jednym z założeń był minimalny styk ostrza z deską do krojenia, stąd 'odwrócony' czubek i lekkie przełamanie ostrza względem chwytu. Jest tu też oddziaływanie podprogowe na innych użytkowników bo żeby przejechać całym ostrzem po desce trzeba nienaturalnie ustawić rękę

Szlif 'dłutowy' to eksperyment, do tej pory nie miałem nic tak ostrzonego; mam kilka zastrzeżeń ale to pewnie dlatego że jeszcze dobrze się nie poznaliśmy.
Następnym etapem będą eksperymenty z hartowaniem częściowym (samo ostrze), więc powstanie jeszcze kilka podobnych. Ciekawostka - jest duży problem z nagrzaniem tego żelastwa, przy pomocy palnika gazowego na kartusze 'spray', do stanu który pozwolił by choćby na próbę hartowania. Rzekł bym nawet że się nie da.
Re: Kuchenny brutal
: 06 gru 2024, 20:41
autor: Dąb
Szlif jednostronny jest specyficzny i trzeba się na niego "przestawić". Moim ulubionym nożem do zgrubnej obróbki, przy struganiu figurek jest nóż kiridashi. Wiem , że kuchnia to inny typ materiału niż drewno , więc tu może być różnie. Chociaż Ewenkowie sobie chwalą i potrafią nawet siekiery ostrzyć jednostronnie.
Re: Kuchenny brutal
: 07 gru 2024, 16:48
autor: Parthagas
Żeby dobrze zahartować powinieneś go najpierw odpuścić, a potem wygrzać min. 20 minut. Osobiście hartuję częściowo, a potem stosuję odpuszczanie powrotne (nie odpuszczam w piekarniku). Zwróć uwagę, że hartując częściowo/selektywnie możesz doprowadzić do wygięcia ostrza. Dobrze je "złapać" między dwie proste sztaby tuż przed hartowaniem. Jakby co, pytaj. Jeśli przerabiałem ten problem, pomogę.
Re: Kuchenny brutal
: 08 gru 2024, 13:53
autor: Tanto
Jak będzie czas na odpalenie kotliny to wszelkie potencjalne problemy wylezą spod kamienia

Na chwilę obecną testuję jak ten materiał sprawuje się w stanie surowym, (prawie) bez traktowania wysoką temperaturą ...i nie jest źle. Oczywiście nie kroję mrożonek, kości itp.
Nie pisałem o materiale z którego jest zrobiony, to piła od traka taśmowego.
Czym zabezpieczasz niehartowaną część ostrza?
Re: Kuchenny brutal
: 16 gru 2024, 16:56
autor: Parthagas
Na ogół jest to stal NCV1, moja ulubiona. Pierwsze noże robiłem z trakowej na zimno i dawały radę. Ostrze octowałem, można wytrawić w chlorku żelaza. NCV1 nie łapie tak rdzy jak resor, ale nierdzewna nie jest. Niestety, trzeba dbać, posmarować filmem olejowym.
Re: Kuchenny brutal
: 16 gru 2024, 23:11
autor: Tanto
Nieprecyzyjnie zadałem pytanie

Chodziło mi o zabezpieczenie w czasie hartowania, tak żeby do odpowiedniej temperatury nagrzewała się wyłącznie pożądana część ostrza
Re: Kuchenny brutal
: 27 gru 2024, 11:09
autor: Parthagas
Kupowałem glinkę i oklejałem nią część niehartowaną ewentualnie uszczelniacz piecowy w tubce. Obecnie zanurzam jedynie część ostrza, tę z krawędzią tnącą, a potem stopniowo resztę. Rękojeść jest nadal rozgrzana i potem oddaje część temperatury ponownie na ostrze i je odpręża. Jest to sposób typu "na dwoje babka wróżyła". Po wielu eksperymentach można dojść do wprawy.