|
Kulinarna publikacja Lasów Państwowych |
Autor |
Wiadomość |
steppenwolf

Dołączył: 13 Lip 2010 Posty: 187 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2020-09-30, 21:40 Kulinarna publikacja Lasów Państwowych
|
|
|
Na stronie LP pojawiła się około 300-stu stronicowa publikacja:
"Dobre z lasu, czyli natura od kuchni".
Do pobrania m.in. w pdf-ie.
Smacznego. |
|
|
|
 |
hejtyniety
Warsztat 77 Katowcie

Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 718 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2020-10-03, 07:43
|
|
|
Sprawdzałeś jak tam z merytoryką? żeby później nie okazało się że wygląda to jak ksiażka "100 dań z ziemniaka" w której są pozycje w stylu "kiełabasa z ziemiakami", "kotlek z ziemiankami", "ryba z ziemniakami" czyli generalnie co podać z ziemniakami. W przypadku LP boje jest ryzyko, że będzie powtórka tylko z grzybami czy owocami leśnymi.
Ostatnio dużo zmieniłem w domowej kuchni, staram się jeść możliwie blisko "rolnika", czyli kupować produkty mało przetworzone i ewentualną obróbkę przeprowadzać samodzielnie. Tak więc przepisy które są bliżej lasu jak najbardziej wpisują się w to założenie, książka pobrana, jak będzie okazja zacznę sprawdzać co tam proponują w praktyce
W każdym razie dzięki za cynk! |
_________________ Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00 |
|
|
|
 |
steppenwolf

Dołączył: 13 Lip 2010 Posty: 187 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2020-10-03, 09:12
|
|
|
Czy sprawdzałem? Temat świeży i brak czasu, a więc jeszcze nie sprawdzałem. Od wiosny doskonalę nowe zagadnienie - szaszłyki. Mangał (piecyk) wykonany z posiadanych materiałów. Szampury (szpikulce) ze stali nierdzewnej zakupione w profesjonalnej firmie.
Różne mięsiwa, różne kombinacje warzyw i różne marynaty. W polecanej publikacji jest przepis na Pieczoną karkówkę z dzika. Ja, z konieczności, też"bliżej rolnika", a więc wieprzowina. Ale w ten weekend (tradycyjnie) przetestuję zalecaną marynatę.
Przy okazji: Jeden ze znajomych Ukraińców zachwalał podgardle. Przed tygodniem testowałem. Za dużo tłuszczu, co sprawiło, że skapując zaczął się palić. Dobrze, że niewiele zostało do końca, ale i tak kilkakrotnie musiałem zdejmować szaszłyki. |
|
|
|
 |
Tanto
Administrator

Pomógł: 9 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1013 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2020-10-03, 18:05
|
|
|
Publikacja wygląda ciekawie, oczywiście przetestować nie przetestowałem, ale już kilka rzeczy wpadło w oko.
Ostatnio robiłem gulasz z serca jelenia, wyszedł smakowicie, niestety jeśli chodzi o przepis, to zrobiłem miks z dwóch różnych przepisów + odrobinę inwencji własnej, czyli pełen eksperyment ...i nie zapisałem sobie tej receptury
...a tak z innej beczki. Miło Was czytać panowie, Hejtyniety to od dawna się nie odzywał |
_________________ "...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami." |
|
|
|
 |
|
|