|
Wędzenie |
Autor |
Wiadomość |
Jakub_P
Wiek: 16 Dołączył: 19 Wrz 2018 Posty: 87 Skąd: Dolny śląsk
|
Wysłany: 2018-10-18, 14:50 Wędzenie
|
|
|
Jak to jest z wędzeniem mięsa i serów w terenie? Jak długo trzeba wędzić, jak wysoko, w jakim drewnie i ile można to później przechowywać? Czy każde mięso nadaje się do wędzenia? Czy wystarczy zawiesić coś nad dymiącym ogniskiem, czy trzeba zmajstrować jakąś wędzarnię? Ogółem wędzenie w terenie dla lajkonika . |
_________________ lasy,góry- https://photos.app.goo.gl/9SgtDW5YmgQ7TjAP9
kopalnie,opuszczone- https://photos.app.goo.gl/A9mDfZRmuCZTx1Gg9 |
|
|
|
 |
Dźwiedź
brat cebka

Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Wrz 2013 Posty: 708 Skąd: GoldenCity
|
Wysłany: 2018-10-18, 23:31
|
|
|
oj bardzo ogólnie kolega pojechał z zapytaniem.
Wedzenie to nie profesja czy robocizna. To sztuka.
Wymaga sporej wiedzy nie tylko w temacie produktow przeznaczonych do wędzenia ale i materialow (drewna) uzytego w tym procesie.
o samych konstrukcjach wędzarniczych to można pracę doktorska napisać.
Jako skromny miłosnik wędzenia w ternie (10 zlot recona )mogę nieco podpowiedzieć, ale raczej siedząc przy ognisku iż na forum - za dużo ziennych i by opanować podstawy, to trzeba by encyklopedie przeczytać.
Nemniej sporo podpowiem.
A ci co probowali moich wędzonek to nie zaprzeczą że dobre. No czasem ostre ale to już wymóg imprezy.
[ Dodano: 2018-10-19, 00:42 ]
a tu jeden z pomyslow jak uwędzić rybki: https://www.youtube.com/watch?v=XRxdWTCqVIs |
_________________ BUK, HUMOR i DZICZYZNA |
|
|
|
 |
Zirkau

Pomógł: 18 razy Wiek: 104 Dołączył: 29 Maj 2010 Posty: 1984 Skąd: Zirkau
|
Wysłany: 2018-10-19, 10:41
|
|
|
W dużym skrócie - wędzimy na drewnie liściastym, najlepiej aromatycznym - drzewa owocowe, olsza itp.
Niektóre gatunki mają za duzo smoły w sobie np dąb. i nie polecam, podobnie jak iglaki (żywica).
Do wędzenia potrzebna niższa temperatura niż do pieczenia. Dlatego daleko od żaru, ciepłym lub "zimnym" dymem.
Czas wędzenia zależy od gatunku mięsa i jego wielkości.
Trwałość wędzenia zależy od warunków przechowywania i gatunku.. Aczkolwiek, jest to jeden ze sposobów konserwacji mięsa. np. wędzonych ryb długo nie przechowamy. Natomiast szynka parmeńska może wisieć nawet półroku bez problemu w odpowiednim miejscu.
Natomiast sam proces wędzenia - to proces wymagający doświadczenia i wyczucia - by mięso doszło ale nie przeszło . Wiele osób wędzi i uważa że pycha... brrrrr jak ryba czy inna mięso śmierdzi dymem i smoła zamiast tylko mieć aromat i nie być ani przesuszone ani ugotowane.... czy by ryba nie spadła podczas procesu wędzenia,. Imho mięso nie ma prawa się kleić od smoły wędzarniczej. A wyczucia trzeba bo np. uwodnienienia miesa, ilośc zawartego tłuszczu, rodzaj tluszczu to cehca indywidualna i dobrych mistrz wędzarni potrafi to wyczuć. Inaczej się wędzi mięso stare inaczej bardzo młode, które jest nadzwyczaj delikatne - choć nie zawsze z tego powodu dobre do wędzenia. |
|
|
|
 |
Jakub_P
Wiek: 16 Dołączył: 19 Wrz 2018 Posty: 87 Skąd: Dolny śląsk
|
|
|
|
 |
mar_kow

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Cze 2014 Posty: 136 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 2018-10-19, 20:36
|
|
|
Jakub_P napisał/a: | Dźwiedź, Zirkau- Dzięki, jutro sprawdzę to empirycznie, jak wyjdzie niedobre to wrzucę do zupy . A wędzony ser żółty zyskuje na trwałości ? W sumie to ser jest trwały sam w sobie, jeśli uwędzony wytrzymywałby 1-2 tygodnie w plecaku to mamy szamę uniwersalną . |
Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji żywności. Dymny posmak to dodatkowy walor który nie każdy lubi. Żywność przetworzona kupiona w sklepie nie wymaga już dodatkowej obróbki chyba że w celach smakowych. Tu można też przeholować bo temperatura ujemnie wpłynie na chemię zawartą w produkcie... |
|
|
|
 |
Jakub_P
Wiek: 16 Dołączył: 19 Wrz 2018 Posty: 87 Skąd: Dolny śląsk
|
Wysłany: 2018-10-25, 19:38
|
|
|
Cytat: | temperatura ujemnie wpłynie na chemię zawartą w produkcie | święta racja, najtańsza kostka sera z biedronki po ≈4 godzinach wędzenia się w bukowym dymie zaczęła capić jakby plastikiem a w smaku jest gorzka . Z kolei szynka zawieszona obok wyszła fajnie, w wolnej chwili spróbuje wędzić na mirabelce. |
_________________ lasy,góry- https://photos.app.goo.gl/9SgtDW5YmgQ7TjAP9
kopalnie,opuszczone- https://photos.app.goo.gl/A9mDfZRmuCZTx1Gg9 |
|
|
|
 |
RBT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Gru 2010 Posty: 356 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2018-10-25, 20:58
|
|
|
Trzeba się śpieszyć, bo całkiem możliwe, że temat naturalnego wędzenia ponownie zacznie pobudzać eurourzędasów. |
|
|
|
 |
Volo
Wilczy Pasterz

Dołączył: 08 Wrz 2009 Posty: 81 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2018-12-06, 13:02
|
|
|
Taaaak, oni się do wędzenia rzucają, lepsze mięso "pomaziane koncentratem wędzarniczym". |
_________________ Daj acz ja pobruszę a ty skocz do piwnicy po piwo. |
|
|
|
 |
|
|