Kubek stalowy z pokrywką |
Autor |
Wiadomość |
Hawkman
|
Wysłany: 2014-01-02, 15:01 Kubek stalowy z pokrywką
|
|
|
Witam! Zakupiłem u sprzedawcy ALTA 64 ,,Kubek stalowy z pokrywką " o wymiarach wys. 9 cm, średnica 10 cm.
Pojemność 700 ml. Cena 5 zł , wysyłka 9 zł.
Może ktoś potrzebuje.
link do aukcji
 |
_________________ Każdy człowiek, którego poznajesz, wie coś, czego ty nie wiesz. Ucz się od ludzi. |
|
|
|
 |
Tanto
Administrator

Pomógł: 9 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1016 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2014-01-03, 01:45
|
|
|
Kubki za bezcen można kupić tu http://www.horstsc.pl/ind...ct&prod_id=8978
Te niestety bez pokrywek, ale jakiś czas temu kupowałem u nich identyczne jak te powyżej, za ok. 3 zł |
_________________ "...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami." |
|
|
|
 |
Parthagas
kumpel staffików

Pomógł: 7 razy Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 781 Skąd: Mława
|
Wysłany: 2014-01-03, 10:01
|
|
|
W sklepach "Wszystko po 3 zł" były też takie - moi uczniowie kupowali na zajęcia z przetrwania. |
_________________ "Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Hawkman
|
Wysłany: 2014-01-03, 10:20
|
|
|
Macie racje. Można szukać w tych sklepach, bo kubek jest z pewnością made in China.
W mojej okolicy nie znalazłem. Były tylko bez pokrywki. |
_________________ Każdy człowiek, którego poznajesz, wie coś, czego ty nie wiesz. Ucz się od ludzi. |
|
|
|
 |
hejtyniety
Warsztat 77 Katowcie

Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 718 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2014-01-05, 08:36
|
|
|
Trzeba uważać, bo są dwa rozmiary tych kubków z pokrywką - jeden właśnie ok.700 a drugi zdecydowanie mniejszy 250-300. W każdym razie warto poszperać po sklepach "one dolar", bo często je widuje.
A sam kubek? no jak to kubek - tani, więc go nie szkoda i jest lżejszy od swoich bardziej markowych odpowiedników (bardzo cieniutka blaszka pokrywki). Jedynie do wymiany jest uchyt pokrywki, bo lubi się przy ogniu wypalić. |
_________________ Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00 |
|
|
|
 |
greenshadow
bywam

|
Wysłany: 2014-01-05, 11:44
|
|
|
i pasi do nalgenki |
|
 |
ra_dek

|
Wysłany: 2014-01-06, 00:19
|
|
|
Aukcja się, ale można takie kubki trafić, a że mam plastikowe co mnie irytuje to mam pytanie: czy to nie jest jakiś bdziewiasty szybko rdzewiejący metal? Ktoś to ma używa dłużej? Rozumiem że cena niska, że lekki to nawet zaleta - z kubkiem się raczej nie mocuję mocuje
A tak przy okazji czy pokrywka jest waszym zdaniem niezbędna? Czy warto szukać kubków z pokrywką czy może kupić podobne lub trochę lepsze bez pokrywki? Rozumiem że pokrywka może się przydać... raz nawet miałem i zgubiłem, z czego wniosek był prosty: nie mieć |
_________________ ForumWodne.pl - Fani przygód wodnych i wszystkiego czym da się pływać. |
|
|
|
 |
hejtyniety
Warsztat 77 Katowcie

|
Wysłany: 2014-01-06, 08:31
|
|
|
pokrywka jest ważna jak chcesz coś ugotować. Bez niej szybko odparuje Ci woda, której szkoda na ciągłe dolewki. Poza tym przy podgrzewaniu na ogniu zabezpiecza przed dostawaniem się syfów do jedzenia.
Jeżeli chodzi o materiał: nierdzewka jak nierdzewka, nic dodać nic ująć. Mój kubek używam już ze dwa lata, może dłużej i mimo, że w ogóle o niego nie dbam to nie stwierdziłem żadnych niepokojących objawów... |
_________________ Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00 |
|
|
|
 |
tre33
pseudonim Loretta
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Cze 2013 Posty: 274 Skąd: południe
|
Wysłany: 2014-01-06, 10:37
|
|
|
Pokrywka- znacznie krótszy czas gotowania i oszczędność paliwa.
Do dużych (0,7-1l) kubków z nierdzewki pasują najmniejsze pokrywki metalowe z garnków. |
|
|
|
 |
birken1

Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 11 Sty 2010 Posty: 789 Skąd: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 2014-01-06, 10:55
|
|
|
hejtyniety napisał/a: | są dwa rozmiary tych kubków z pokrywką | był sprzedawca na allegro co miał bodaj 4 rozmiary. Ale teraz go nie widzę albo nie wiem jak szukać.
ra_dek napisał/a: | A tak przy okazji czy pokrywka jest waszym zdaniem niezbędna? | TAK. Jak koledzy pisali powodów istotnych jest kilka. Ale nie koniecznie musi być taka. Da się to zastąpić.
Przez 7 lat mi kubek nie zardzewiał
tre33 napisał/a: | pasują najmniejsze pokrywki metalowe z garnków | Sam se dźwigaj |
|
|
|
 |
tre33
pseudonim Loretta
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Cze 2013 Posty: 274 Skąd: południe
|
Wysłany: 2014-01-06, 11:25
|
|
|
To polecam zabieranie puszki z brzoskwiniami na wypady. Otwieramy na pół, zjadamy wkład i mamy kubek do gotowania zamykany wieczkiem |
|
|
|
 |
ra_dek

|
Wysłany: 2014-01-06, 13:57
|
|
|
Piękne dzięki za odpowiedź. Chodziło mi o ten konkretny kubek, wiadomo że nierdzewka to nierdzewka, tylko czy ten akurat kubek jest z nierdzewki? Dostałem "nierdzewny" nożyk i niestety dostał piegów
Co do przykrywki mam podobne zdanie, chciałem się tylko upewnić. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi |
_________________ ForumWodne.pl - Fani przygód wodnych i wszystkiego czym da się pływać. |
|
|
|
 |
Bubel

Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 08 Wrz 2011 Posty: 547 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2014-01-06, 17:35
|
|
|
nie lepiej zrobić pokrywkę samemu? kawałek blaszki nierdzewnej na wymiar, wypuścić wokół ze trzy wąsy z możliwością ich doginania przy użyciu i jakiś drucik (miedziany?) zamocować mądrze na środku. no i wtedy dopasowujemy sobie pokrywkę do kubka na własne życzenie |
|
|
|
 |
hejtyniety
Warsztat 77 Katowcie

|
Wysłany: 2014-01-06, 17:57
|
|
|
Bubel, ale te kubki z pokrywką można kupić za 3 zł, naprawdę szkoda pracy |
|
|
|
 |
Bubel

Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 08 Wrz 2011 Posty: 547 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2014-01-06, 18:06
|
|
|
a ja tak sobie teraz drogi doktorze wygdybałem i spróbuje zrobić gadżet kubkowy na najbliższy weekend spędzony-wiadomo-gdzie
plan: kuchenka polowa, kubek i pokrywka w jednym! |
|
|
|
 |
Hawkman
|
Wysłany: 2014-01-06, 21:41
|
|
|
Kubek jest z nierdzewki .Dzisiaj w górach nieźle wiało. Dzięki pokrywce udało mi się sprawnie uwarzyć herbatę świerkową i płatki owsiane. Gotowałem na składanej kuchence na drewno zakupionej u kolegów z sur.....techu. Zużycie paliwa: rozpałka + kawałek suchej gałęzi buka grubości baterii R20 i długości 2 takich. Gotuje się szybko, bo ścianki kubka są dość cienkie.
[ Dodano: 2014-01-06, 21:56 ]
ra_dek napisał/a: | tylko czy ten akurat kubek jest z nierdzewki? |
Tak. Jest naprawdę nierdzewny- blacha jest niezbyt gruba, ale dzięki temu i pokrywce woda zagotowuje się szybko. Kubek już wypróbowałem w terenie. Jeżeli jeszcze cena będzie mniejsza, niż ja zapłaciłem to nie ma się co zastanawiać . |
|
|
|
 |
Doczu
Litewski Cham

Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Mar 2009 Posty: 1356 Skąd: Pinecity
|
Wysłany: 2014-01-09, 15:47
|
|
|