Strona 1 z 1

Jak odkazić nóż

: 24 lut 2009, 13:44
autor: Maverick
Postaram się napisać tak aby każdy zrozumiał. Bawiłem się nożem w ziemi i mam do was takie pytanie jak go odkazić z wszelkich bakterii i wirusów

: 24 lut 2009, 13:48
autor: Młody
wygotowanie w wodzie wystarczy

: 24 lut 2009, 13:48
autor: mgr_scout
wymyć może po prostu? A ręce po tej zabawie odkaziłeś?

: 24 lut 2009, 13:57
autor: Wedrowycz89
Ile razy bawiłem się nożem w ziemi, drewnie, rzece, błocku, skrobałem rybki itp i po umyciu a czasem "wytarciu w nogawkę" rekonstruowałem Pascal poprostu gotuj i jakoś nic mi nie jest......

: 24 lut 2009, 13:57
autor: NumLock
Dobrze jest też okadzić dymem z ogniska.

: 24 lut 2009, 14:28
autor: Gryf
NumLock pisze:Dobrze jest też okadzić dymem z ogniska.
A potem głowę :mrgreen:
Złotam myśl forum recon! ;)

: 24 lut 2009, 14:31
autor: Maverick
Czyli starczy zetrzeć z błota i można nim jeść...Dzieki

: 24 lut 2009, 14:34
autor: krukzg
Jak masz wodę, to warto go przemyć w niej. Jak nie ma to musi starczyć przetarcie noża szmatką, o rękaw czy inną nogawkę spodni ;-)

: 24 lut 2009, 14:37
autor: Fredi
nóż to można odkażać jeśli chce się nim robić zabiegi chirurgiczne....
w każdym innym wypadku wystarczy mycie :)

: 24 lut 2009, 17:18
autor: Valdi
Tylko tu nie opowiadajcie o "odkazajacych wlasciwosciach dymu"- bo jakis gostek jeszcze uwierzy! :evil:
Nieznam osobiscie nikogo, komu by nie wystarczylo zwykle mycie...
No i gotowanie sobie tez bym odpuscil...nie zawsze to dobrze wychodzi na zdrowiu noza :)

: 24 lut 2009, 18:48
autor: NumLock
Nie napisałem, że dym ma właściwości odkażające. Za to ma właściwości dezynfekujące (zabija m.in. pasożyty!). Jest nawet taki przykład wśród zwierząt: kawki okadzają się dymem, by usunąć pasożyty.

: 24 lut 2009, 19:28
autor: Dąb
Noża jeszcze nigdy nie odkażałem, ale jak ktoś chce przeprowadzać operacje to mech torfowiec zawiera naturalną jodynę.

: 24 lut 2009, 21:26
autor: maly
Nie polecam gotowania bo podczas takiego procesu ostrze strasznie się tępi. Dlatego dawni chirurdzy odeszli bardzo szybko od gotowania narzędzi na rzecz różnych roztworów w których je moczono. CO do odkażanie noża to nie ma takiej potrzeby. Jak masz coś załapać to i tak to załapiesz!!! A ręce zawsze dezynfekujesz przed jedzeniem??? Jest to działanie bez sensu... Ale jeśli ktoś upiera się przy dezynfekcji noża to polecam spryskanie go środkiem dezynfekującym (skinsept pur, mikrozyd, kodan alkohol etylowy wysokoprocentowy >80% itp.)

: 25 lut 2009, 14:21
autor: Gryf
maly pisze:Nie polecam gotowania bo podczas takiego procesu ostrze strasznie się tępi.
No właśnie, wielokroć już do mnie dobiegały słuchy o tym zjawisku lecz nie znam jego przyczyny. Czy ktoś może mi wyłożyć na czym polega to zjawisko?

: 25 lut 2009, 14:38
autor: PRZEMEK.W.
Jasne, że może ktoś wyłożyć to zjawisko. Podczas gotowania ostrza, następuje korozja która najszybciej zachodzi na ostrych krawędziach gdzie potencjał "korozyjny" (nazwa stworzona dla prostszego zrozumienia) jest największy. Zwiększona temperatura przyspiesza procesy korozyjne.
Dla uniknięcia pytań, każdy materiał koroduje tylko niektóre szybciej a niektóre wolniej, na niektórych widać ślady postępującej korozji a na niektórych nie widać.

Jak potrzeba coś więcej to mogą o zjawisku korozji napisać w oddzielnym temacie.

: 25 lut 2009, 14:49
autor: Gryf
PRZEMEK.W. pisze:Jak potrzeba coś więcej to mogą o zjawisku korozji napisać w oddzielnym temacie.
Zacnie, czekamy.