www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Fredi
2009-02-24, 09:01
Kupiłem sobie kompas
Autor Wiadomość
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-22, 00:52   Kupiłem sobie kompas

Kupilem sobie komapas ale jest w metalowej obudowie jest wypelniony jakims fluidem czy czyms.Mam takie pytanie czy nie bedzie przeszkadzac ta obudowa?
Ostatnio zmieniony przez Fredi 2009-02-24, 09:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
maly 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 507
Skąd: Mazowsze Wschodnie
Wysłany: 2009-02-22, 09:39   

wrzuć fotke:) to raczej nie jest metal ta obudowa. najczęściej wykonuje się je z niemetali:) Stopy mosiądzu lub aluminium. Więc teoretyczne nie powinno być problemu.
_________________
Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-22, 12:34   

Wrzucam 2 zdjecia pisalo ze jest w metalowej obudowie ale tez pisało ze jest precyzyjny wiec mysle ze dobze chodzi

 
 
     
thralll 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lis 2008
Posty: 87
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-02-22, 13:49   

Miałem taki sam i sprawował się dobrze. Uważaj jak będziesz próbował go naświetlać, bo mój przy tym procesie się rozszczelnił (może dlatego, że nie zauważyłem halogena o mocy 300W).
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-22, 13:52   

Dlatego sie roszczelnil ale da sie go zrobic...
On chodzi dobrze wiem o tym dzieki za pomoc a naswielam go latarka LED
 
 
     
maly 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 507
Skąd: Mazowsze Wschodnie
Wysłany: 2009-02-22, 19:37   

Też kiedyś miałem taki sam model. On nie jest z metalu tylko ze stopu aluminium lub czegoś podobnego. Jest pomalowany na taki kolor żeby imitował mosiądz. Mój sprawował się bardzo dobrze, a jego tarczę przełożyłem do oryginalnego ENGINEERA, którego mam od ponad 15 lat Ten oryginalny wykonany jest z plastyku i na górnej klapie ma lusterko. Miał tarcze wypełniona płynem i niestety w niewiadomych okolicznościach pojawił się w niej bąbelek który zaburzał pracę kompasu. Został więc wyposażony w tarczę z kompasu takiego jak Twój.
Ogólnie rzecz biorąc to dobry kompas.
_________________
Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-22, 21:19   

czyli ten co wam pokazalem jest z metalu ktory nie zaburza pracy kompasu i sprawuje sie bardzo dobrze:) ??
 
 
     
maly 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 507
Skąd: Mazowsze Wschodnie
Wysłany: 2009-02-22, 21:40   

Dokładnie tak!!! Nawet nasi "bracia mniejsi" z dalekiego wschodu pamiętają o tym że metale zaburzają prace kompasu :mrgreen:
_________________
Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-22, 21:51   

To wiem ale wolalem sie upewnic.. No ja tez jestem z niego zadowolony i bardzo dobrze pokazuje mi kierunki:)

EDIT:
A powiedz mi jeszcze dlaczego pokazuje mi polnoc bardziej w prawo niz calkowicie prosto?? chodz po prawej jest wschod?
 
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 49
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 992
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-22, 23:58   

Pamiętasz że słońce nie zawsze wschodzi na wschodzie? ;-)
Pod tym linkiem http://www.wunderground.c...tendedsun=sunon znajdziesz zakładkę 'astronomia' z przydatnymi informacjami, wpisując rózne daty możesz prześledzić jak zmieniają się azymuty itp.
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-23, 01:43   

lno tak ale dlaczego jak polnoc jest bardziej na lewo to kompas pokazuje bardziej na prawo?

[ Dodano: 2009-02-23, 01:47 ]
Wytlumacz mi to :)
 
 
     
StaszeK 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 353
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-23, 11:25   

Mały, oj nie uważałeś w szkole na lekcjach i teraz to wychodzi. :-)
Aluminium to też metal, podobnie jak mosiądz.
Nie wszystkie metale zaburzają prace kompasu.
Chodziło Ci chyba raczej o metale ferromagnetyczne.

Maverick skąd wiesz, że twój kompas nie wskazuje północy, tylko odchyla się od niej na wschód ?
O ile się odchyla i w którym miejscu Polski ?
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-23, 11:52   

Mieszkam na poludniu Polski w Woj. Swietokrzyskim i odchyla mi sie ok. 20 stopni na wschod

[ Dodano: 2009-02-23, 11:54 ]
Ale porownywalem go z kompasem w rekojesci noza i pokazuja tak samo
 
 
     
StaszeK 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 353
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-23, 12:00   

Maverick, opisz dokładnie za pomocą czego i w jaki sposób stwierdzasz, ze igła w twoim kompasie odchyla się o 20 stopni na wschód.
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-23, 15:16   

Stalonolem rowno z polnoca i ustawilem sobie szczakla ze tu jest polnoc a kompas pokazuje o 20 stopni na wschod polnoc

[ Dodano: 2009-02-23, 15:21 ]
a jeszcze powiecie mi ja mam ten kompas trzymac caly czy tylko to ucho bo nie wiem czy tak bedzie dobrze czy tak
 
 
     
StaszeK 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 353
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-23, 15:55   

A skąd wiesz, że stanąłeś równo z północą ? Jak do tego doszedłeś ?
Co to jest szczakla ?
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-23, 16:05   

Bląd w pisowni sorki, Chodzi mi o to ze polnoc jest bardziej na lewo a kompas pokazuej na prawo
 
 
     
StaszeK 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 353
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-23, 16:41   

Maverick, skup się na chwilę.
Napisałeś, że igła w twoim kompasie odchyla się około 20 stopni na wschód.
Napisałeś również, że stanąłeś równo z północą. Więc kolejny raz pytam się Ciebie w jaki sposób wyznaczyłeś tą północ ?
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-23, 16:45   

Sluchaj wziolem mape i rozlozylem ja. Nastepnie zobaczylem ze jezeli jestem w moim miescie to biegun jest na bardziej na lewo...
A po drugie mam kommpas z tarsza i tam sa stopnie i na ok. stwierdzilem ze jest odchynoku ok. 20-30 stopni
 
 
     
StaszeK 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 353
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-23, 16:53   

Maverick, najprawdopodobniej twoja busola jest w porządku.
Problem niestety tkwi w czym innym.
Podpowiedzi szukaj w tym co napisałem w temacie dotyczącym wyznaczania północy.

I proszę pisz po polsku.
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-23, 17:16   

znaczy jezeli 2 kompasy pokazuja tak samo to chyba dobrze pokazuja gdzie jest polnoc ?? Moglem sie pomylic
 
 
     
StaszeK 

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 30 Paź 2008
Posty: 353
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-23, 17:50   

Napiszę wprost.
Niestety, musisz uzupełnić swoją wiedzę z zakresu topografii i to w zakresie podstawowych wiadomości. Więc zechciej w końcu coś poczytać.

Metoda wyznaczania północy geograficznej za pomocą orientacji mapy według punktów w terenie, nie jest na tyle dokładną metodą aby na jej podstawie oceniać dokładność wskazań kompasu/busoli.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć czy twój kompas dobrze wskazuje północ magnetyczną, możesz porównać jego wskazania ze wskazaniami innego dokładniejszego kompasu.

Jeżeli nie masz drugiego dobrego kompasu to kup dobrą mapę (najlepiej topograficzną dziesiątkę lub pięćdziesiątkę) i wybierz się za miasto tak aby oddalić się od wszelkiego żelastwa (zwłaszcza tego którego nie widać czyli podziemnych rur - gaz, woda, kanalizacja itp., musisz również zwrócić uwagę na swoje zabawki - telefon, nóż itp). Następnie stań w punkcie który możesz łatwo i dokładnie zlokalizować na mapie i zmierz azymuty (na mapie i w terenie) paru wybranych punktów, widocznych zarówno na mapie jak i w terenie. Oczywiście musisz uwzględnić deklinację oraz zwrócić uwagę na odchyłkę pomiędzy północą geograficzną i topograficzną mapy.
 
     
Wedrowycz89 


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 411
Skąd: z Podlasia
Wysłany: 2009-02-23, 18:38   

A ja troche z innej beczki, jak przechowywać kompas? Czy trzeba się o niego specjalnie troszczyć? Czy trzymanie w domu go nie rozkalibruje? Mówię o zwykłym kompasie, a dokładniej o Silvie jaka swego czasu zrobiła furorę bo była po dwie dychy na allegro.
 
     
Maverick 


Wiek: 27
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 79
Skąd: Ostrowiec
Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: 2009-02-23, 19:44   

Wedrowycz89, no a gdzie mam trzymac kompas???? Przeciez w domu go trzymam.
StaszeK, co do twoje wypowiedzi sprawdzalem jak wskazuje w domu i w lesie pokazuje tak samo tu i tu

[ Dodano: 2009-02-23, 19:50 ]
Dobra wiem juz pomyslilem sie katastrofalnie...
Kompas pokazuje dobrze ale europa lezy na polkuli innej a ja mape zawsze ukladalem tak jak by to biegun musial zawsze isc w jednym kierunku ...

[ Dodano: 2009-02-23, 20:00 ]
a jeszcze jedno warto zainwestowac w lepszy kompas taki drozszy znaczy

Co chciales napisac? Jaka inna polkola?
Ostatnio zmieniony przez Valdi 2009-02-23, 20:18, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
     
marynarz89 


Wiek: 31
Dołączył: 27 Sie 2007
Posty: 30
Skąd: Łaziska Górne
Wysłany: 2009-02-23, 20:05   

Ja sie przyłącze do pytania Wedrowycz89, ja swój kiedyś trzymałem niedaleko głośnika w odległości 1m, i dopiero po jakimś czasie się zorientowałem że to może mu chyba zaszkodzić
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13