Ogórki z pieprzem ...i nie tylko
: 11 paź 2016, 21:10
Przepis na ogórki które posmakowały kilku osobom na zlocie.
4 kg ogórków gruntowych
2 główki czosnku
60 dkg cukru
4 łyżki soli
2 szkl. octu
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżki pieprzu
Posolić pokrojone ogórki 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Po 6 godzinach ogórki popieprzyć i dodać pokrojony czosnek (wcześniej odlać wodę jaką puszczą ogórki). Zagotować olej, cukier i ocet.
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin. Potem zapakować ogórki do słoików i zalać zalewą, która została po ogórkach. Nie gotować.
Jeśli chodzi o krojenie ogórków - osobiście kroję wzdłuż na ćwiartki. Jak ogórki obierzemy ze skórki, to będą 'rozpływające się na podniebieniu', ze skórką - chrupiące. Można popróbować zmniejszyć ilość cukru, podobno będą wtedy zdrowsze
Kolejne przepisy za jakiś czas.
4 kg ogórków gruntowych
2 główki czosnku
60 dkg cukru
4 łyżki soli
2 szkl. octu
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżki pieprzu
Posolić pokrojone ogórki 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Po 6 godzinach ogórki popieprzyć i dodać pokrojony czosnek (wcześniej odlać wodę jaką puszczą ogórki). Zagotować olej, cukier i ocet.
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin. Potem zapakować ogórki do słoików i zalać zalewą, która została po ogórkach. Nie gotować.
Jeśli chodzi o krojenie ogórków - osobiście kroję wzdłuż na ćwiartki. Jak ogórki obierzemy ze skórki, to będą 'rozpływające się na podniebieniu', ze skórką - chrupiące. Można popróbować zmniejszyć ilość cukru, podobno będą wtedy zdrowsze

Kolejne przepisy za jakiś czas.