Strona 1 z 1

Ogórki z pieprzem ...i nie tylko

: 11 paź 2016, 21:10
autor: Tanto
Przepis na ogórki które posmakowały kilku osobom na zlocie.

4 kg ogórków gruntowych
2 główki czosnku
60 dkg cukru
4 łyżki soli
2 szkl. octu
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżki pieprzu

Posolić pokrojone ogórki 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Po 6 godzinach ogórki popieprzyć i dodać pokrojony czosnek (wcześniej odlać wodę jaką puszczą ogórki). Zagotować olej, cukier i ocet.
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin. Potem zapakować ogórki do słoików i zalać zalewą, która została po ogórkach. Nie gotować.

Jeśli chodzi o krojenie ogórków - osobiście kroję wzdłuż na ćwiartki. Jak ogórki obierzemy ze skórki, to będą 'rozpływające się na podniebieniu', ze skórką - chrupiące. Można popróbować zmniejszyć ilość cukru, podobno będą wtedy zdrowsze ;-)

Kolejne przepisy za jakiś czas.

: 12 paź 2016, 07:12
autor: Precel
Tanto pisze:'rozpływające się na podniebieniu'
oj takie właśnie były... smakowe :-P

: 12 paź 2016, 08:21
autor: Sikor
Tanto pisze: Nie gotować.
W takim razie jak długo można je przechowywać? A jeżeli można to w jakich warunkach?

: 12 paź 2016, 09:58
autor: Tanto
Sikor, jadłeś, piszesz, znaczy żyjesz ;-) ...a ten słoiczek miał coś koło 3 lat, z czego blisko rok stał w temperaturze pokojowej. Zostało jeszcze kilka z tamtej produkcji i mam plan przetrzymać je tak długo jak się da, tzn. aż moja słaba silna wola nie doprowadzi do konsumpcji. Słyszałem że kilka słoików robionych wg tego przepisu padło, ale osobiście nie miałem takiego przypadku.

W przepisach na ogórki które można znaleźć w internecie często ludzie piszą o pasteryzowaniu, dlatego przypuszczam że nie powinno zaszkodzić.

: 12 paź 2016, 10:19
autor: Sikor
No i OK. Czyli można tak przyrządzone ogórki traktować jako produkt o długim terminie przydatności :-)
Pewnie zrobię kilka słoiczków.

: 14 paź 2016, 09:00
autor: acia1065
Zapisuję przepis na przyszły sezon ogórkowy, brzmi pysznie!