Strona 1 z 2

Survivalmania 2016

: 09 maja 2016, 14:56
autor: Dźwiedź
Tak coś mi wychodzi że spory zespół się od nas wybiera więc założyłem wątek min. w celu :

1 - zapytania czy kombinujemy jakąś wspólną akcję ? ( nie wiem np. mała wioska Recona z banerem )

2 - co by się ewentualnie zgadać z dojazdami.

3 - zabierać z sobą jakieś większe pieczyste ?

: 09 maja 2016, 15:30
autor: g0liath
No jak się uda to ja się szarpnę motorkiem moim z Poznania (pierwsza taka dłuższa wyprawa), wiele miejsca nie mam, ale jak coś trzeba to w ograniczonym zakresie mogę przytaszczyć na siedzeniu za plecami :)

: 09 maja 2016, 20:57
autor: Mr. Wilson
Zaiste, zacna ekipa szykuje się na Grabskie Sioło :) Program równie bardzo atrakcyjny. Dźwiedźu, ja się chętnie dołożę do pieczystego czy co tam planujecie z kucharzenia, jeśli coś potrzebne to daj znać.
Wioska Recona dobry pomysł, było by miło.
Ja ze swojej strony serdecznie zapraszam jako współorganizator i prowadzący warsztaty. Do zobaczenia.

: 09 maja 2016, 23:26
autor: Dźwiedź
Mr. Wilson, - wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią że w ramach warsztatów kulinarnych piekę prosiaka na modłę malezyjską ( w kamulcach i liściach ) :D

Z tym że dopiero jutro będę miał potwierdzenie co do prosiaka, bo okazuje się że hodowcy niechętnie je sprzedają, a jak już namierzyłem takiego co by odsprzedał to miał faktycznie prosiaki, a ja potrzebuję tak na prawdę warchlaka około 25 kg.

: 09 maja 2016, 23:39
autor: geser
Dźwiedziu, to też się dołożę do tego co trza ...
A z Basią (co niektórzy znają) będziemy żurek tworzyć

: 10 maja 2016, 10:35
autor: Dźwiedź
Skoro mam takie deklaracje to uchylę rąbka tajemnicy dla braci Reconowej ( i proszę to zachować dla siebie ) .

W planach jest prosię w liściach kapusty nadziewane kaszą z podrobami i całymi kurczakami, z kolei kurczaki będą nadziane jabłkami w curry i pstrągiem, a ten nadziany cytrynowo-koperkowym farszem.
Można otrzeć ślinę z ust.

Jest tylko małe ale - na chwilę obecną jeszcze mi nie potwierdzili z rzeźni że będą dla mnie mieli prosiaka - przed chwilą dzwoniłem i poprosili o telefon po południu. :-|
Jak kto ma jakieś kontakty w kwestii prosiaka ( a dokładniej warchlaka około 25-30 kg to proszę o namiar na priv )

: 10 maja 2016, 11:05
autor: g0liath
Dźwiedź pisze:prosię w liściach kapusty nadziewane kaszą z podrobami i całymi kurczakami, z kolei kurczaki będą nadziane jabłkami w curry i pstrągiem, a ten nadziany cytrynowo-koperkowym farszem.
Proponuję oficjalną nazwę:
Kulinarna Incepcja

:mrgreen:

: 10 maja 2016, 12:33
autor: Sikor
Dźwiedziu możesz liczyć na moją pomoc. Coś wykopać, obrać, pokroić, umyć - to ja. Oczywiście finansowo też się udzielę :-)

: 10 maja 2016, 13:08
autor: Dźwiedź
g0liath, - Polacy nie gęsi swój język mają - jak mawiał poeta.
Zaproponuj coś Polskiego a masz szanse na nazwanie potrawy jeszcze nie nazwanej.

W sumie może mały konkurs na nazwę ?
Są chętni ?

: 10 maja 2016, 15:01
autor: g0liath
Dźwiedź pisze:g0liath, - Polacy nie gęsi swój język mają - jak mawiał poeta.
Zaproponuj coś Polskiego a masz szanse na nazwanie potrawy jeszcze nie nazwanej.
A proszę bardzo, na start pójdzie: zapętlonka

:-)

: 10 maja 2016, 15:23
autor: Dźwiedź
zapętlonka - brzmi dobrze. Sam bym lepiej nie wymyślił -
nawet jak nie wygrasz to masz słuszną porcję mięsiw zapewnioną - tylko się przypomnij na survivalmani bo jakoś mało osób pamiętam z ostatniego zlotu na ślunsku :P

: 10 maja 2016, 15:25
autor: Sikor
Dźwiedź pisze:W sumie może mały konkurs na nazwę ?
Są chętni ?
Może "Nadziana Trójka"

: 10 maja 2016, 15:36
autor: Dźwiedź
Sikor, - a dla czego tylko trójka - kwestia dostępu kamienia , czasu i drewna a skończymy na słoniu faszerowanym krową faszerowaną ... :P

Przy czym w podstawowej wersji jest prosę nadziane co najmniej dwoma kurakami , nadzianyli rybką...

Nie - trójka oddpada.

: 10 maja 2016, 16:29
autor: geser
hmmm, nadziewanka?

: 10 maja 2016, 17:50
autor: GawroN
naDżwiedżianka lub Dźwiedzizna :D

: 10 maja 2016, 18:39
autor: Sikor
Zmieniasz zasady w trakcie gry :mrgreen:

No dobra:

Dźwiedziowy wpychaniec

: 10 maja 2016, 18:51
autor: g0liath
Ponieważ koncepcyjnie można założyć Dźwiedziu, że zwierzaki pożarły się wzajemnie, może dodam od siebie kolejną propozycję: pożerucha

Chociaż niektórzy mogą powiedzieć, że jak się je to się...... tego nie robi :) ok, nic już więcej nie mówię, bo mnie GawroN zbanuje za nieobyczajne zachowanie... Ale nie, przecież to przez Ż :mrgreen:

: 10 maja 2016, 20:58
autor: Dźwiedź
Dziękuję za uznanie ale nazwa lepiej jak będzie ponadczasowa, tak że odniesienia do dźwiedzi w potrawie są niewskazane...

Co kurna mam sam siebie ugotować !!!

:-P :-P :-P

Sikor - samo 'Wpychaniec' brzmi dobrze :->

: 10 maja 2016, 21:21
autor: g0liath
Sikor pisze:Dźwiedziu możesz liczyć na moją pomoc. Coś wykopać, obrać, pokroić, umyć - to ja. Oczywiście finansowo też się udzielę :-)
Ma sie rozumieć, że żaden z nas nie będzie się biernie przyglądał :roll:

Dźwiedziu, jak coś trzeba i będę w stanie przywieźć na motorze, albo chociażby finansowo jakoś się dołożyć to daj znać

: 10 maja 2016, 21:56
autor: geser
Dźwiedziu,
na który dzień planujesz swoje szaleństwo?

: 10 maja 2016, 22:00
autor: Precel
Dźwiedź pisze:Można otrzeć ślinę z ust.
Nie zdążyłem...

wytarłem z podłogi



żal ściska wiadomo co ale nie będzie mi dane się spotkać.
Liczę że chociaż ktoś zrobi fotorelacje.

: 11 maja 2016, 09:56
autor: Dźwiedź
geser, - Warsztaty z pieczenia planowane są na sobotę.

: 12 maja 2016, 19:41
autor: Predator
Też się chętnie przyłączę do budowy tego mięsnego dzieła leśnej gastronomii.

Tak przy okazji coś mi się przypomniało ;)
https://www.youtube.com/watch?v=RH44nVDsxsU

Przy okazji zapraszam w piątek po południu na przechadzkę po najciekawszych zakątkach doliny Rawki. Żeby było ciekawie, spróbujemy pójść inaczej niż rok temu.

: 12 maja 2016, 20:51
autor: włóczęga
Kurczę, takiego smaka narobiliście , że zaczęłam się zastanawiać... ;) Dźwiedziowe żarełko może wywołać niezwykłe doznania, tak sobie myślę ;)
Poczytałam trochę i zauważyłam, że nawet ciekawe warsztaty będą - w końcu coś więcej niż tylko akoholizowanie się..
Kwestia tylko transportu.. Ktoś z Wrocławia będzie jechać? ktoś coś? Tyle, że dla mnie piątek odpada - tylko sobota i niedziela.

: 12 maja 2016, 21:24
autor: geser
Dawid,
poleciałeś po bandzie :-)