Duży szczypior nad wodą |
Autor |
Wiadomość |
viragolo
viragolo

Wiek: 41 Dołączył: 29 Wrz 2014 Posty: 127 Skąd: Lewin Brzeski
|
|
|
|
 |
pepton
Wiek: 46 Dołączył: 16 Sty 2013 Posty: 7 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2015-07-01, 13:34
|
|
|
Jeśli te niby szczypiory mają wewnątrz coś w rodzaju gąbki to jest to roślina z rodziny Sitowatych, rodzaj Sit (Juncus L.) niestety nie wiele widać na zdjęciu |
|
|
|
 |
viragolo
viragolo

Wiek: 41 Dołączył: 29 Wrz 2014 Posty: 127 Skąd: Lewin Brzeski
|
Wysłany: 2015-07-01, 13:37
|
|
|
Dowiedziałem się, że jest to Oczeret jeziorny. Próbował ktoś z Was może kiedyś piec lub gotować jego pędy ? |
_________________ Carpe Diem |
|
|
|
 |
TRAF
Dawniej Rafick
Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 60 Skąd: Szczytno
|
Wysłany: 2015-07-01, 22:09
|
|
|
Tę białą część można jeść nawet na surowo. Nasiona też są jadalne. Podobny gatunek to oczeret leśny bodajże. |
_________________ Moje zdjęcia i nie tylko: WildWay.pl |
|
|
|
 |
viragolo
viragolo

Wiek: 41 Dołączył: 29 Wrz 2014 Posty: 127 Skąd: Lewin Brzeski
|
Wysłany: 2015-07-03, 19:07
|
|
|
Wczoraj udało się wyjść i zebrać 20 pędów, niestety nie udało się ich upiec więc druga część "recki" z szamania Oczeretu pojawi się na weekend.
Roślina rośnie w wodzie, przy brzegu, szybko się rozprzestrzenia jednak przegrywa rywalizację z trzciną i pałką wodną przez co nie jest tak popularna:
Podwodna część pędów jest miękka, jednak ma w środku jakby "gąbkę", ciekawi mnie jak ta gąbka zachowa się przy pieczeniu (oraz przy gotowaniu):
c.d.n. |
_________________ Carpe Diem |
|
|
|
 |
Eternit

Wiek: 30 Dołączył: 30 Lip 2009 Posty: 32 Skąd: TBG/RZ
|
Wysłany: 2015-07-04, 13:21
|
|
|
Smacznego:)
Co prawda oczeret w moich okolicach rośnie dość pospolicie jednak nigdy nie patrzyłem na niego jak na pokarm, dlatego chętnie dowiem się o jego walorach smakowych (lub ich braku:). |
|
|
|
 |
cudak
Dołączył: 05 Wrz 2013 Posty: 44 Skąd: Obrzycko/Poznań
|
Wysłany: 2015-07-10, 10:59
|
|
|
Oczeret próbowałem na wiosnę, jak wybijał z błotka. Całkiem smaczny był. |
|
|
|
 |
|