Strona 1 z 1
Duży szczypior nad wodą
: 01 lip 2015, 10:28
autor: viragolo
Witam
Spotkałem nad wodą ciekawą roślinę, nie potrafię oznaczyć co to jest dokładnie. Wygląda jak wielki szczypiorek (wyższy od człowieka), rośnie w wodzie i nie ma liści:
Fotka 1 -
http://www.imagic.pl/files/1182/./WP_20 ... 5B1%5D.jpg
Fotka 2 -
http://www.imagic.pl/files/1182/./WP_20 ... 5B1%5D.jpg
Z góry dzięki za pomoc

: 01 lip 2015, 13:34
autor: pepton
Jeśli te niby szczypiory mają wewnątrz coś w rodzaju gąbki to jest to roślina z rodziny Sitowatych, rodzaj Sit (Juncus L.) niestety nie wiele widać na zdjęciu
: 01 lip 2015, 13:37
autor: viragolo
Dowiedziałem się, że jest to Oczeret jeziorny. Próbował ktoś z Was może kiedyś piec lub gotować jego pędy ?
: 01 lip 2015, 22:09
autor: TRAF
Tę białą część można jeść nawet na surowo. Nasiona też są jadalne. Podobny gatunek to oczeret leśny bodajże.
: 03 lip 2015, 19:07
autor: viragolo
Wczoraj udało się wyjść i zebrać 20 pędów, niestety nie udało się ich upiec więc druga część "recki" z szamania Oczeretu pojawi się na weekend.
Roślina rośnie w wodzie, przy brzegu, szybko się rozprzestrzenia jednak przegrywa rywalizację z trzciną i pałką wodną przez co nie jest tak popularna:
Podwodna część pędów jest miękka, jednak ma w środku jakby "gąbkę", ciekawi mnie jak ta gąbka zachowa się przy pieczeniu (oraz przy gotowaniu):
c.d.n.
: 04 lip 2015, 13:21
autor: Eternit
Smacznego:)
Co prawda oczeret w moich okolicach rośnie dość pospolicie jednak nigdy nie patrzyłem na niego jak na pokarm, dlatego chętnie dowiem się o jego walorach smakowych (lub ich braku:).
: 10 lip 2015, 10:59
autor: cudak
Oczeret próbowałem na wiosnę, jak wybijał z błotka. Całkiem smaczny był.