Gotowanie wody na czas
: 04 lut 2009, 15:31
Oto duże zadanie dla wszystkich ambitnych zainteresowanych małą rywalizacją!
Zwitek Kory Brzozowej Woodcraftu - Ernest Thompson Seton, Czarny Wilk.
Gotowanie wody na czas
Zagotuj litr wody w otwartym naczyniu. Do dyspozycji masz jedno nie rozłupane polano, siekierę, zapałki, naczynie. Czas liczy się od chwili, gdy zaczniesz rozłupywać polano do chwili wrzenia wody. (Cała powierzchnia wody kipi) Można dmuchać, wachlować, machać rękoma.
12 minut: Czyn
8 minut: Wielki Czyn
Polano, czyli coś krótszego - Wymiar 30 cm. średnica niecałe 10 cm. Wykorzystujcie żerdzie z uschniętych świerków czy sosen.
Gatunek? Pozostańmy przy świerku lub sośnie. Drewno wysuszone i jakby się dało to bez sęków. Da się, da. Zapewniam!
Toporkiem rozłupać polano na najbardziej dla siebie optymalne szczapy i drzazgi. Wodę gorujemy na zwykłym ognisku gdzie z drzewa z naszego polana możemy sobie wg. uznania postawić prowizoryczną kuchnię pamiętająć o ograniczonym zasobie drewna.
Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w tym przedsięwzięciu
Podajcie swoje czasy! Chciałbym uścisnąć dłoń temu komu uda się zejść poniżej 7 min.!
Dla podkręcenia wyników i rywalizacji próbę warto przeprowadzić w zespole.
Zwitek Kory Brzozowej Woodcraftu - Ernest Thompson Seton, Czarny Wilk.
Gotowanie wody na czas
Zagotuj litr wody w otwartym naczyniu. Do dyspozycji masz jedno nie rozłupane polano, siekierę, zapałki, naczynie. Czas liczy się od chwili, gdy zaczniesz rozłupywać polano do chwili wrzenia wody. (Cała powierzchnia wody kipi) Można dmuchać, wachlować, machać rękoma.
12 minut: Czyn
8 minut: Wielki Czyn
Polano, czyli coś krótszego - Wymiar 30 cm. średnica niecałe 10 cm. Wykorzystujcie żerdzie z uschniętych świerków czy sosen.
Gatunek? Pozostańmy przy świerku lub sośnie. Drewno wysuszone i jakby się dało to bez sęków. Da się, da. Zapewniam!
Toporkiem rozłupać polano na najbardziej dla siebie optymalne szczapy i drzazgi. Wodę gorujemy na zwykłym ognisku gdzie z drzewa z naszego polana możemy sobie wg. uznania postawić prowizoryczną kuchnię pamiętająć o ograniczonym zasobie drewna.
Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w tym przedsięwzięciu
Podajcie swoje czasy! Chciałbym uścisnąć dłoń temu komu uda się zejść poniżej 7 min.!
Dla podkręcenia wyników i rywalizacji próbę warto przeprowadzić w zespole.