Strona 1 z 1

Gotowanie wody na czas

: 04 lut 2009, 15:31
autor: Gryf
Oto duże zadanie dla wszystkich ambitnych zainteresowanych małą rywalizacją!

Zwitek Kory Brzozowej Woodcraftu - Ernest Thompson Seton, Czarny Wilk.
Gotowanie wody na czas
Zagotuj litr wody w otwartym naczyniu. Do dyspozycji masz jedno nie rozłupane polano, siekierę, zapałki, naczynie. Czas liczy się od chwili, gdy zaczniesz rozłupywać polano do chwili wrzenia wody. (Cała powierzchnia wody kipi) Można dmuchać, wachlować, machać rękoma.


12 minut: Czyn
8 minut: Wielki Czyn

Polano, czyli coś krótszego - Wymiar 30 cm. średnica niecałe 10 cm. Wykorzystujcie żerdzie z uschniętych świerków czy sosen.
Gatunek? Pozostańmy przy świerku lub sośnie. Drewno wysuszone i jakby się dało to bez sęków. Da się, da. Zapewniam!
Toporkiem rozłupać polano na najbardziej dla siebie optymalne szczapy i drzazgi. Wodę gorujemy na zwykłym ognisku gdzie z drzewa z naszego polana możemy sobie wg. uznania postawić prowizoryczną kuchnię pamiętająć o ograniczonym zasobie drewna.

Zapraszam wszystkich do wzięcia udziału w tym przedsięwzięciu
Podajcie swoje czasy! Chciałbym uścisnąć dłoń temu komu uda się zejść poniżej 7 min.!
Dla podkręcenia wyników i rywalizacji próbę warto przeprowadzić w zespole.

: 04 lut 2009, 16:17
autor: w0jna
Ilość żywicy w tym polanie? Dowolna?

: 05 lut 2009, 08:28
autor: Gryf
:D

Ani mniej ani więcej. Standardowo, przeciętnie. Drewno z Polski.

: 06 lut 2009, 22:22
autor: zdybi
Dobre,na pewno spróbuję!Już mi się to podoba :mrgreen:

: 26 lut 2009, 15:12
autor: Treasure Hunter
Rafał- jaki Ty miałeś wynik?

: 26 lut 2009, 15:27
autor: Gryf
Poniżej 12 min. wynik do weryfikacji w Ostravie w ekipie www.wabash.cz

: 26 lut 2009, 15:41
autor: Treasure Hunter
A ja nie wątpie- z ciekawości pytam. Poza tym teraz mamy fizyczną osobę do której można się porównać a nie książkowy opis zadania.

: 27 lut 2009, 10:43
autor: Gryf
Spoczko, przy następnej okazji np. wiosennym zlocie, spróbujemy przeprowadzić zawody w tej dyscyplinie.