Biwak z ograniczonym ekwipunkiem 15-16 listopad |
Autor |
Wiadomość |
MlKl

Pomógł: 14 razy Dołączył: 19 Paź 2010 Posty: 582 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 2014-10-08, 08:45
|
|
|
Treasure Hunter napisał/a: | Wszystko zależy od przyjętej konwencji ale ja dopuszczam korzystanie ze wszystkich darów natury. Pet'y i puszki wykluczam.
Musisz kierować się własną oceną - ja np. nie zabrałbym ziemniaków czy innych warzyw z uprawianego pola. Ale np. owoce z opuszczonego, "niczyjego" sadu już tak. |
W połowie listopada na polach nie ma już plonów do zbierania, można co najwyżej znaleźć niezebrane resztki. Nikt za to z motyką was po polu ganiał nie będzie. |
_________________ Spieszcie kochać moderatorów - tak szybko odchodzą... |
|
|
|
 |
Treasure Hunter
DD Hammocks
Pomógł: 5 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 722 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2014-10-08, 09:01
|
|
|
Miki - mówiliśmy hipotetycznie.
Dźwiedź - w sumie tak ale na chwilę obecną wiecie wszystko co musicie wiedzieć 15 listopada rano musicie pojawić się w Rybniku z wybranym ekwipunkiem.
Pozostało omówienie dopuszczalnych form współpracy między uczestnikami. Ale w tej sprawie odezwę się niedługo.
Gdyby ktoś się wykruszył albo coś się zmieniło to proszę o info bo lista rezerwowych czeka |
_________________ www.bushcraftowy.pl/blog
Dystrybucja DD Hammocks - Hamaki, Tarpy i Akcesoria |
|
|
|
 |
Dźwiedź
brat cebka

Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Wrz 2013 Posty: 690 Skąd: GoldenCity
|
Wysłany: 2014-10-15, 23:07 Re: Biwak z ograniczonym ekwipunkiem 15-16 listopad
|
|
|
Treasure Hunter napisał/a: |
- 500 g żywności
- mapa |
takie dwie uwagi :
1 - mając 500 g liofizatów to ponad tydzień przetrwa nawet mało przygotowana osoba.
2 - mapa - a jakiego regionu - bo szczegółowa mapa świata będzie cokolwiek obszerna, chyba że organizator zapewnia mapy - wówczas pytanie JAKIE ???
chyba że idziemy całkiem na żywioł - co znaczy że nie ma ograniczeń - wówczas lepiej by organizator był przygotowany/ubezpieczony np. na okoliczność zapłacenia kolegium za upolowanie chronionego zwierza.
Sugeruję by organizator podał/przemyślał zasady gry. Bo jak ich nie ma to patrz wyżej. |
_________________ BUK, HUMOR i DZICZYZNA |
|
|
|
 |
Treasure Hunter
DD Hammocks
|
Wysłany: 2014-10-16, 10:39
|
|
|
Dźwiedź - jedziesz na ten biwak dla siebie. Nie dla mnie. Jeśli chcesz się sprawdzić biorąc 500g liofilizatów to ok. Twój wybór. Jest to zgodne z zasadami. Ja sugeruję jednak prostą żywność.
Co do mapy to oczywiście uczestnicy zostaną poinformowani o konkretnym obszarze działań i będzie można przygotować mapę.
Co do działań niezgodnych z prawem - każdy działa na własną odpowiedzialność. Rozważam przygotowanie odpowiedniego oświadczenia do podpisu. |
_________________ www.bushcraftowy.pl/blog
Dystrybucja DD Hammocks - Hamaki, Tarpy i Akcesoria |
|
|
|
 |
Dźwiedź
brat cebka

|
Wysłany: 2014-10-16, 19:25
|
|
|
Treasure Hunter, - OKI - przyjąłem do wiadomości |
|
|
|
 |
Apo
WATAHA Z POPRAWCZAKA

Pomogła: 6 razy Wiek: 36 Dołączyła: 28 Lis 2011 Posty: 738 Skąd: Lasy Pomorza
|
Wysłany: 2014-10-16, 21:27
|
|
|
Fajna inicjatywa, ja bym się nie odważyła takowej podjąć w listopadzie
Z AP rozmawiałam na temat podobnego wypadu, jednak jego założeniem był wypad na 48h tylko z tym, co człowiek ma "przy sobie", bez żadnego ekwipunku. No i wypad miał być latem |
_________________ look deep into nature and then you will understand everything better
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn! |
|
|
|
 |
Treasure Hunter
DD Hammocks
|
|
|
|
 |
Dźwiedź
brat cebka

|
Wysłany: 2014-11-13, 11:38
|
|
|
ktoś z listy rezerwowej dołączył ?
Bo jakoś tak cicho. |
|
|
|
 |
Treasure Hunter
DD Hammocks
|
|
|
|
 |
INO
|
Wysłany: 2014-11-17, 15:51
|
|
|
A jakaś relacja będzie ? |
|
|
|
 |
Dźwiedź
brat cebka

|
Wysłany: 2014-11-17, 18:27
|
|
|
Relacja będzie, ale nie wypada mi się wyrywać przed organizatora.
Na teraz powiem tylko że spotkanie przednie, ekipka doborowa, pogoda niesamowicie nam łaskawa a okolica zacna. |
|
|
|
 |
Treasure Hunter
DD Hammocks
|
|
|
|
 |
Kopek
TRAMPek łikendowy

Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2009 Posty: 1005 Skąd: Z największej dziury
|
Wysłany: 2014-11-18, 10:44
|
|
|
Treasure Hunter, poproszę zdjęcia na maia. |
_________________ "Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
www.kopsegrob.blogspot.com |
|
|
|
 |
Parthagas
kumpel staffików

Pomógł: 7 razy Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 769 Skąd: Mława
|
Wysłany: 2014-11-18, 13:17
|
|
|
Nie spieszcie się z relacją, by mi nie sugerować rozwiązań. Ruszam w najblizszy weekend, gdyż w poprzedni miałem leśne zajęcia z młodzieżą. |
_________________ "Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Treasure Hunter
DD Hammocks
|
|
|
|
 |
GawroN
Szczupły blondyn

Pomógł: 13 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2012 Posty: 649 Skąd: Chorzów / Śląsk
|
|
|
|
 |
Treasure Hunter
DD Hammocks
|
|
|
|
 |
Kopek
TRAMPek łikendowy

Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2009 Posty: 1005 Skąd: Z największej dziury
|
Wysłany: 2014-11-21, 12:16
|
|
|
Zdjęcia poproszę. Rusałki ze strumienia też |
_________________ "Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
www.kopsegrob.blogspot.com |
|
|
|
 |
Dźwiedź
brat cebka

|
Wysłany: 2014-11-21, 23:32
|
|
|
Oj to naprawdę śląsko-leśna rusałka.
W całym wypadzie najbardziej mi przeszkadzało niedospanie.
A wszystko przez niebywałą gościnność Orzeszka i HejtyNietego, przez co padłem po 2-giej a by zdążyć na punkt zbiórki, musiałem wstać o 5.30, tak że ostatni kielonek nawet jeszcze się nie przetrawił w żołądku.
Przez co w sobotę gdzie tylko przystanęliśmy to ucinałem krótką drzemkę.
Poza tym jako nawykły do nieco niższych temperatur i będący w posiadaniu tradycyjnej pałatki WP, nockę na wypadzie spędziłem ciepło i odespałem poprzednią.
No i z Kopkiem postawiliśmy całkiem przytulny szałas jednospadowy.
Co do prowiantu, to nawet całego nie użyłem ( też wynik oprowadzania Doktorka po knajpkach katowickich ), inaczej by to wyglądało gdyby taki trening był choćby na dwie doby.
24 godziny to i można bez żarcia - jednodniowa głodówka co jakiś czas to i dla zdrowia lepiej.
Też za bardzo wziąłem do siebie ten minimalizm i gdy chłopaki mieli swoje szpargały w plecaczkach ( myślałem że nie dozwolone na wypad ) to ja wszelkie dobra miałem przypięte do pasa i co jakiś czas tylko podciągałem portki
Nie polecam tej metody noszenia sprzętu ( no może z szelkami byłoby inaczej ).
Jak wspominałem wcześniej, sama okolica całkiem przyjemna i bogata we wszelkie dobra pomagające przetrwać. |
|
|
|
 |
INO
|
Wysłany: 2014-11-22, 08:21
|
|
|
Miały być 4 osoby a było 3 o ile dobrze rozumiem. A rezerwowi , ja nie dostałem zadnej info. |
|
|
|
 |
Treasure Hunter
DD Hammocks
|
|
|
|
 |
INO
|
Wysłany: 2014-11-22, 10:46
|
|
|
To chyba się jakoś źle zrozumielismy , Gawron a jak Ty zrozumiałeś , też byłeś na liście rezerwowej ? |
|
|
|
 |
GawroN
Szczupły blondyn

Pomógł: 13 razy Wiek: 46 Dołączył: 18 Kwi 2012 Posty: 649 Skąd: Chorzów / Śląsk
|
|
|
|
 |
Dźwiedź
brat cebka

|
Wysłany: 2014-11-22, 15:52
|
|
|
GawroN - |
|
|
|
 |
niszka

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 16 Maj 2013 Posty: 294 Skąd: z pomiędzy
|
Wysłany: 2014-11-22, 20:31
|
|
|
Dźwiedź napisał/a: |
24 godziny to i można bez żarcia - jednodniowa głodówka co jakiś czas to i dla zdrowia lepiej.
|
Można i dłużej ...Tak się właśnie zastanawiam, czy w swoich wypadach nie wykluczyć jeszcze jednego elementu, który na ten moment determinuje branie plecaka: śpiwora. Fajny wynalazek, ale jednak w kocyk od biedy idzie zawinąć butelkę wody Chociaż i w kieszeniach spodni da się nosić po pół litra
Kibicuję temu pomysłowi od początku, dzięki za wieści, czekam na zimową odsłonę
Jedno stwierdzenie mnie zastanowiło: "musiałem trochę więcej czasu poświęcić na przygotowanie długich drewnianych szpilek aby zabezpieczyć końce poncho w ziemi. Niewielka średnica oczek komplikowała nieco wykonanie tego zadania." - cyt z bloga - |
_________________ http://alchemiawolnosci.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
|