Strona 1 z 1

Ostrzałka Taidea Do Noży Osełka Kamienna 2000/5000

: 16 lut 2014, 12:45
autor: jm48
Co myślicie o powyższym sprzęcie? Przydatny? Cena z kosmosu (140)...

: 16 lut 2014, 23:54
autor: Qasz
jm48, serio ostrzył katany będziesz? :->
cena jest ok, ale 6000 grit to już troche przerost formy nad treścią, nie lepiej kupić diament z Eze-Lap za ta cenę 800 grit i mieć spokój z ostrzeniem noży, albo Lansky Crock Stick?
Zrobisz jak zechcesz oczywiście - ale zapytaj siebie czy chce ci się bawić z nożami za każdym razem, czy chcesz je mieć zwyczajnie ostre i mieć je ostre szybko?

: 17 lut 2014, 06:46
autor: hejtyniety
Pytając o sensowność pewnych rozwiązań musimy pierw odpowiedzieć sobie na pytanie do czego dany nóż będzie używany. Bo w praktyce do każdej czynności zadowalająca ostrość robocza jest troszkę inna. Wedle moich obserwacji przy codziennej eksploatacji wystarcza gradacja rzędu 600-1200, przy czym po tej pierwszej będziemy mieli nóż idealnie dający sobie radę z materiałami włóknistymi (ścięgna, mięso). Gradacje powyżej 1000 to już jest poziom płynnego golenia ("z włosem"), co w nożach kuchenny ma sens jedynie przy określonej geometrii ostrza (bardzo "wąskie" żeby się nie klinowały, np wszelakiej maści opinele).

Gradacje rzędu 2000-5000 są do brzytew i dla fetyszystów. Noże które potrafią zadowalająco długo utrzymać ostrość przy tej gradacji są cholernie drogie (np. Bluesteel ca. 68hrc) a naostrzenie ich to cały ceremoniał, gdyż przez twardość stali idzie to bardzo powoli. A i tak jak się niechybnie zacznie ciąć na ceramice czy stali to nóż stępi się w momencie.

: 17 lut 2014, 07:15
autor: jm48
Dzięki chopy :mrgreen: :564: Takem i myślał :mrgreen:

: 17 lut 2014, 20:52
autor: Zirkau
Jeśli chcesz tanio, taką dużą ziarnistość, udaj się do składu kamieniarskiego i weź płytkę marmuru. Palcami wyczujesz jego różną ziarnistość. Będziesz miał, no może bliżej nie określoną, ale będziesz czuł że jest nadzwyczaj gładziutkie - świetnie się nada do wygładzania i wypieszczenie ostrza. (używam takich do wykończenia dłut do drewna). Ostatecznie można kupić taidea - jak lubisz nie tylko dobrze ale i ładnie.

Osełka 2000/5000 to tylko do dopieszczenia ostrzy, nie ostrzenia. Do ostrzenia to jak koledzy pisali wcześniej.

: 18 lut 2014, 06:04
autor: Pingwiniak
Pierwszo słyszę by marmur nadawał sie do ostrzenia.
http://sklepmietek.pl/pl/p/Marmurek-Krotki/484
Mam taki i jest spoko, aczkolwiek szukam jakiejś osełki pośredniej. Padło na suehiro 1000/3000

: 18 lut 2014, 07:49
autor: Zirkau
Marmur, szkło, jak najbardziej tak. Jak stalka do końcowego wygładzania. Ogólnie jest zbyt gładkie by ostrzyć tępy nóż.

: 18 lut 2014, 13:25
autor: jm48
Nie, no chłopy, nie chciałem tym ostrzyć - a jedynie wygładzić i dopracować... Brzytwa mi nie potrzebna - bo golę się maszynką - ale kusi... ;-) takowa ostrość :shock: ... Oj kusi - mimo, że, do niczego to nie potrzebne... A marmuru, odłamków gładzonych na lustro sporo w okolicy, toć 500 metrów mam do miejsca, z którego wycięli Kolumnę Zygmunta :!:

: 18 lut 2014, 18:38
autor: Pingwiniak
Zirkau pokaż mi jakąkolwiek osełkę z marmuru.

: 18 lut 2014, 18:46
autor: Abscessus Perianalis

: 18 lut 2014, 20:32
autor: Zirkau
Dziękuję AP. Już myślałem że będę musiał iść do piwnicy robić zdjęcia :D

: 18 lut 2014, 21:00
autor: rzuf
Arkansas to nie marmur, więc albo jedno, albo drugie :P

: 18 lut 2014, 21:59
autor: Pingwiniak
Marmur nie nadaje się do ostrzenia noży, to że sobie ktoś nazwał jakiś kamień czy inną skałę marmurem to nic nie znaczy. U nas potocznie na osełki o drobnej gradacji mówi się marmurki ale nie mają one związku z marmurem. Struktura marmuru nie pozwala na ostrzenie noży. To już dużo lepiej do polerowania nada się jaspis czy agat.

: 19 lut 2014, 20:21
autor: Zirkau
Hm, moje noże jakoś o tym nie widzą. Dla mnie ten twardy kamień, świetnie nadaje się do wygładzania ostrza. Do wstępnego ostrzenia, nie, bo jest za delikatny, za mało szorstki.