Ogórki z pieprzem ...i nie tylko |
Autor |
Wiadomość |
Tanto
Administrator

Pomógł: 9 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1015 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-10-11, 20:10 Ogórki z pieprzem ...i nie tylko
|
|
|
Przepis na ogórki które posmakowały kilku osobom na zlocie.
4 kg ogórków gruntowych
2 główki czosnku
60 dkg cukru
4 łyżki soli
2 szkl. octu
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżki pieprzu
Posolić pokrojone ogórki 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Po 6 godzinach ogórki popieprzyć i dodać pokrojony czosnek (wcześniej odlać wodę jaką puszczą ogórki). Zagotować olej, cukier i ocet.
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin. Potem zapakować ogórki do słoików i zalać zalewą, która została po ogórkach. Nie gotować.
Jeśli chodzi o krojenie ogórków - osobiście kroję wzdłuż na ćwiartki. Jak ogórki obierzemy ze skórki, to będą 'rozpływające się na podniebieniu', ze skórką - chrupiące. Można popróbować zmniejszyć ilość cukru, podobno będą wtedy zdrowsze
Kolejne przepisy za jakiś czas. |
_________________ "...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami." |
|
|
|
 |
Precel

Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Kwi 2014 Posty: 235 Skąd: Oleśnica
|
Wysłany: 2016-10-12, 06:12
|
|
|
Tanto napisał/a: | 'rozpływające się na podniebieniu' |
oj takie właśnie były... smakowe |
_________________ Co nas nie zabije... to wzmocni nasze drinki. |
|
|
|
 |
Sikor

Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Wrz 2014 Posty: 219 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2016-10-12, 07:21
|
|
|
Tanto napisał/a: | Nie gotować. |
W takim razie jak długo można je przechowywać? A jeżeli można to w jakich warunkach? |
_________________ Krótko i na temat. |
|
|
|
 |
Tanto
Administrator

Pomógł: 9 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1015 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-10-12, 08:58
|
|
|
Sikor, jadłeś, piszesz, znaczy żyjesz ...a ten słoiczek miał coś koło 3 lat, z czego blisko rok stał w temperaturze pokojowej. Zostało jeszcze kilka z tamtej produkcji i mam plan przetrzymać je tak długo jak się da, tzn. aż moja słaba silna wola nie doprowadzi do konsumpcji. Słyszałem że kilka słoików robionych wg tego przepisu padło, ale osobiście nie miałem takiego przypadku.
W przepisach na ogórki które można znaleźć w internecie często ludzie piszą o pasteryzowaniu, dlatego przypuszczam że nie powinno zaszkodzić. |
_________________ "...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami." |
|
|
|
 |
Sikor

Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Wrz 2014 Posty: 219 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2016-10-12, 09:19
|
|
|
No i OK. Czyli można tak przyrządzone ogórki traktować jako produkt o długim terminie przydatności
Pewnie zrobię kilka słoiczków. |
_________________ Krótko i na temat. |
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2016-10-14, 08:00
|