Ogórki z pieprzem ...i nie tylko

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Tanto
Administrator
Posty: 1068
Rejestracja: 26 sie 2007, 19:17
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1743064
Płeć:

Ogórki z pieprzem ...i nie tylko

Post autor: Tanto »

Przepis na ogórki które posmakowały kilku osobom na zlocie.

4 kg ogórków gruntowych
2 główki czosnku
60 dkg cukru
4 łyżki soli
2 szkl. octu
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżki pieprzu

Posolić pokrojone ogórki 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Po 6 godzinach ogórki popieprzyć i dodać pokrojony czosnek (wcześniej odlać wodę jaką puszczą ogórki). Zagotować olej, cukier i ocet.
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin. Potem zapakować ogórki do słoików i zalać zalewą, która została po ogórkach. Nie gotować.

Jeśli chodzi o krojenie ogórków - osobiście kroję wzdłuż na ćwiartki. Jak ogórki obierzemy ze skórki, to będą 'rozpływające się na podniebieniu', ze skórką - chrupiące. Można popróbować zmniejszyć ilość cukru, podobno będą wtedy zdrowsze ;-)

Kolejne przepisy za jakiś czas.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
Awatar użytkownika
Precel
Posty: 205
Rejestracja: 04 kwie 2014, 16:29
Lokalizacja: Oleśnica
Płeć:

Post autor: Precel »

Tanto pisze:'rozpływające się na podniebieniu'
oj takie właśnie były... smakowe :-P
Co nas nie zabije... to wzmocni nasze drinki.
Awatar użytkownika
Sikor
Posty: 208
Rejestracja: 29 wrz 2014, 07:38
Lokalizacja: Radom
Płeć:

Post autor: Sikor »

Tanto pisze: Nie gotować.
W takim razie jak długo można je przechowywać? A jeżeli można to w jakich warunkach?
Krótko i na temat.
Awatar użytkownika
Tanto
Administrator
Posty: 1068
Rejestracja: 26 sie 2007, 19:17
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 1743064
Płeć:

Post autor: Tanto »

Sikor, jadłeś, piszesz, znaczy żyjesz ;-) ...a ten słoiczek miał coś koło 3 lat, z czego blisko rok stał w temperaturze pokojowej. Zostało jeszcze kilka z tamtej produkcji i mam plan przetrzymać je tak długo jak się da, tzn. aż moja słaba silna wola nie doprowadzi do konsumpcji. Słyszałem że kilka słoików robionych wg tego przepisu padło, ale osobiście nie miałem takiego przypadku.

W przepisach na ogórki które można znaleźć w internecie często ludzie piszą o pasteryzowaniu, dlatego przypuszczam że nie powinno zaszkodzić.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
Awatar użytkownika
Sikor
Posty: 208
Rejestracja: 29 wrz 2014, 07:38
Lokalizacja: Radom
Płeć:

Post autor: Sikor »

No i OK. Czyli można tak przyrządzone ogórki traktować jako produkt o długim terminie przydatności :-)
Pewnie zrobię kilka słoiczków.
Krótko i na temat.
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Zapisuję przepis na przyszły sezon ogórkowy, brzmi pysznie!
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
ODPOWIEDZ