www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogórki z pieprzem ...i nie tylko
Autor Wiadomość
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 50
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 1015
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-10-11, 20:10   Ogórki z pieprzem ...i nie tylko

Przepis na ogórki które posmakowały kilku osobom na zlocie.

4 kg ogórków gruntowych
2 główki czosnku
60 dkg cukru
4 łyżki soli
2 szkl. octu
8 łyżek oleju
2 płaskie łyżki pieprzu

Posolić pokrojone ogórki 4 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Po 6 godzinach ogórki popieprzyć i dodać pokrojony czosnek (wcześniej odlać wodę jaką puszczą ogórki). Zagotować olej, cukier i ocet.
Zalać gorącą zalewą i odstawić na 12 godzin. Potem zapakować ogórki do słoików i zalać zalewą, która została po ogórkach. Nie gotować.

Jeśli chodzi o krojenie ogórków - osobiście kroję wzdłuż na ćwiartki. Jak ogórki obierzemy ze skórki, to będą 'rozpływające się na podniebieniu', ze skórką - chrupiące. Można popróbować zmniejszyć ilość cukru, podobno będą wtedy zdrowsze ;-)

Kolejne przepisy za jakiś czas.
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Precel 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Kwi 2014
Posty: 235
Skąd: Oleśnica
Wysłany: 2016-10-12, 06:12   

Tanto napisał/a:
'rozpływające się na podniebieniu'


oj takie właśnie były... smakowe :-P
_________________
Co nas nie zabije... to wzmocni nasze drinki.
 
     
Sikor 


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Wrz 2014
Posty: 219
Skąd: Radom
Wysłany: 2016-10-12, 07:21   

Tanto napisał/a:
Nie gotować.


W takim razie jak długo można je przechowywać? A jeżeli można to w jakich warunkach?
_________________
Krótko i na temat.
 
     
Tanto 
Administrator


Pomógł: 9 razy
Wiek: 50
Dołączył: 26 Sie 2007
Posty: 1015
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-10-12, 08:58   

Sikor, jadłeś, piszesz, znaczy żyjesz ;-) ...a ten słoiczek miał coś koło 3 lat, z czego blisko rok stał w temperaturze pokojowej. Zostało jeszcze kilka z tamtej produkcji i mam plan przetrzymać je tak długo jak się da, tzn. aż moja słaba silna wola nie doprowadzi do konsumpcji. Słyszałem że kilka słoików robionych wg tego przepisu padło, ale osobiście nie miałem takiego przypadku.

W przepisach na ogórki które można znaleźć w internecie często ludzie piszą o pasteryzowaniu, dlatego przypuszczam że nie powinno zaszkodzić.
_________________
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
 
 
     
Sikor 


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 29 Wrz 2014
Posty: 219
Skąd: Radom
Wysłany: 2016-10-12, 09:19   

No i OK. Czyli można tak przyrządzone ogórki traktować jako produkt o długim terminie przydatności :-)
Pewnie zrobię kilka słoiczków.
_________________
Krótko i na temat.
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2016-10-14, 08:00   

Zapisuję przepis na przyszły sezon ogórkowy, brzmi pysznie!
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11