Strona 1 z 1

Ogórki kiszone

: 28 paź 2013, 15:01
autor: Morg

: 28 paź 2013, 20:53
autor: Marshall
Ciekawe, bardzo ciekawe... :)

Próbowałbym!

: 28 paź 2013, 22:19
autor: tre33
Szambelan Ogórkowy
:shock: :mrgreen: :lol: :mrgreen:

: 29 paź 2013, 06:31
autor: FlyingArrow
Niestety :) Rozmawiałem kiedyś z ważniejszymi tego miasta i czar prysł...

"W trakcie Jarmarku nas jeziorem Ogórkowym kulminacyjnym punktem ogórkowego święta jest wydobycie w sobotni wieczór z dna jeziora zatopionych przed rokiem beczek z kiszonymi ogórkami."

Na moje pytanie: I nikt nie gwizdnie tych beczek przez rok? - otrzymałem odpowiedź: Panie, te beczki dzień po zatopieniu są wyławiane i ogóry dojrzewają w piwnicach. Później są ponownie zatapiane dzień przed świętem :P

: 29 paź 2013, 09:07
autor: tre33
i cała przyjemność prysła :cry:

jak można odbierać złudzenia tak brutalnie :cry:


Choć to był pierwszy pomysł podczas czytania. Widać polskie cechy są głęboko zakorzenione :-/

: 29 paź 2013, 09:27
autor: Predator
Jak miałem kilka lat to chodziłem z rodzicami kąpać się w gliniankach lub na ryby, gdzie właśnie jeden staw nazywany był Kiszarnią/Kwaszarnią.
Parę razy widziałem właśnie operacje wyławiania lub zatapiania ogórków. Dziś zostały tam już tylko resztki drewnianych rusztowań, które trzymały beczki w kupie by nie rozpływały się po kilkuhektarowym stawie.
Pozostałości widać na zdjęciu satelitarnym: Kiszarnia pod Grodziskiem

: 29 lip 2016, 18:16
autor: acia1065
Polecam kiszenie ogórków w woreczkach foliowych - przepis p. Ireny Gumowskiej - doskonałe do transportu! Oczywiście pomysł na przyszły sezon ogórkowy :D

[ Dodano: 2016-07-29, 18:16 ]
Znalazłam na paru blogach ogórki kiszone na sucho, ale jeszcze nie robiłam. A, że sezon w pełni to zrobię. Dobre na wypady.

: 31 lip 2016, 20:59
autor: steppenwolf
U mnie w tym roku, poraz pierwszy zaczął się sezon na plastykowe butle. Wybór padł na te 5 - cio litrowe po Ustroniance - mają szeroką szyjkę, dobrą w przypadku większych ogórasów.

: 31 lip 2016, 22:39
autor: soohy
Nie jest tak, że tylko szkło i szkło w sytuacjach kiedy występują jakieś reakcje?

: 01 sie 2016, 08:50
autor: niszka
soohy, ogóry możesz też kisić w kamionce, z tego co widzę powyżej to i w woreczkach foliowych... nie wiem jak to jest z tymi zachodzącymi reakcjami podczas kiszenia, czy powstaje tam po drodze cokolwiek, co by mogło ewentualnie wejść w interakcję z tworzywem sztucznym - ale na pewno nie jest to jakiś świeży wymysł, masz np. beczki z tworzywa sztucznego do kiszenia dużej ilości kapusty.

: 01 sie 2016, 22:39
autor: soohy
niszka, no ja też widzę, że jest to, i tamto, ale to że tak ktoś robi to nie znaczy że jest to dobre rozwiązanie. U mnie nigdy nie kisiło się w plastiku czy innym sztucznym tworzywie.

: 01 sie 2016, 23:16
autor: Sikor
W wojsku miałem wątpliwą przyjemność czyścić silos, czyli taki basenik wymurowany z cegieł i otynkowany od środka. Jakieś 5x3 m i wysoki na 1 m. Po wyłożeniu folią kisili tam kapustę.

W domu do kiszenia ogórków małosolnych używamy słoja szklanego ok. 10 l z szerokim wlotem.
A na, powiedzmy, zimę ogórki kisimy w litrowych weckach.

Dawniej kisiliśmy kapustę w 60 l beczce z tworzywa przeznaczonego do przechowywania produktów spożywczych.

Kiedyś na dużą skalę kiszono w beczkach drewnianych, jak Morg to przedstawił, zatapianych w stawach itp.

Używano też kadzi kamionkowych, ale już bez topienia :-)

Ostatnio plastik jest w modzie. Tani i łatwo dostępny. Jeżeli posiada atest dopuszczający go do kontaktu z żywnością to czemu nie. Choć ja preferuję szkło :mrgreen: