Strona 1 z 1

Wężymord czarny korzeń

: 16 maja 2013, 19:40
autor: Doczu
Dziś oglądałem jakiś archiwalny odcinek "Makłowicza..." i pojawił się tam ów Wężymord.
Czy ktoś próbował tego w leśnej kuchni ?
Podobno smakuje jak szparagi , ale próżno szukac przepisów w sieci.

: 16 maja 2013, 20:24
autor: thrackan
Doczu pisze: ale próżno szukac przepisów w sieci.
Nie wiem, co wklepałeś w googla, albo czym go obraziłeś, ale mi w trzy minuty udało się wyszukać takie:
http://www.przepisykulinarne.net.pl/pot ... i-wezymord
http://magazynsmak.pl/w-objeciach-wezymorda/
http://www.naturaity.pl/apteka-natury/w ... onera.html
http://www.gotujmy.pl/wezymord-czyli-sk ... 78370.html
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/w ... a-na-obiad
http://przepisykulinarne.studio-zdrowie ... -wezymord/
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/prze ... _7876.html

Bonusowo cały wątek o uprawie i przyrządzaniu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18614

I jeszcze w kolejne dwie minuty ze źródeł anglojęzycznych:
http://zelovoc.alteon.sk/en/vegetables/ ... alsify/10/
http://beneficialfarmscsa.wordpress.com ... d-recipes/
http://crossfitcatcave.blogspot.nl/2013 ... cakes.html
http://cookingupastorminateacup.blogspo ... black.html
http://www.food.com/recipe/salsify-oyster-plant-230982

Wyselekcjonowałbym więcej, ale chwilowo zaganiany jestem. Miłej lektury ;-)

Jakbyś potrzebował więcej, szukaj w źródłach angielskich jak wiki podpowiada: "black salsify or Spanish salsify, also known as black oyster plant, serpent root, viper's herb, viper's grass or simply scorzonera", a w polskich jako: "wężymord, czarne korzonki, skorzonera".

Wężymord

: 18 maja 2013, 23:00
autor: acia1065
W necie jest dużo przepisów na skorzonerę, nawet Łapanowski i Jakubiak ją polecają (jako modni kucharze!)

: 21 maja 2013, 07:16
autor: Doczu
Dzięki za linki. Musiałem coś pokiełbasić z hasłem w google, bo rzeczywiście wyników jest masa. Jakaś literówa się musiała wkraść.
Przyznam że ilośc wyników jest zaskakująca dla mnie.
A teraz z innej beczki - ktoś osobiście próbował ?

: 21 maja 2013, 13:57
autor: acia1065
Smakuje podobnie jak szparagi. Bardzo brudzi ręce i ubranie!

: 25 wrz 2013, 11:17
autor: Mr. Wilson
W tym roku posadziłem koło domu wężymorda. Ładnie wyrósł, korzenie długie i grube. Ciekawy byłem jego smaku i kawałek korzenia ugotowałem w samej wodzie. Szybko mięknie, jest delikatny, mało włóknisty, wg mnie lekko słodki, ogólnie bardzo fajne warzywko. Po ugotowaniu można jeść sam lub co robię częściej, dodaję wraz z innymi roślinami do zup.
Ugotowałem ostatnio w Sandomierzu gar zupy z kilkunastu roślinek i wyszła rewelacyjna.