www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pobieranie map na nawigację Garmin / TrekBuddy
Autor Wiadomość
kamykus 
Leśny Dziad


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 708
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-14, 22:06   Pobieranie map na nawigację Garmin / TrekBuddy

Czasem piszą do użytkownicy jak pobrać mapy na trekbuddy albo nawigację.
Zawsze chętnie pomagam co potwierdzi kilku użytkowników GPSa i Trekbuddy na tym forum :-P
Skłoniło mnie to do napisania serii tutków, dzięki którym wyjaśnię krok po kroku pobieranie map na TrekBuddy, Garmina, ich kalibrację ze screenów, konwertowanie itp.

Pierwszy tutek dotyczy pobierania map na trekbuddy z geoportalu.

http://goo.gl/icnxZ

opinie/sugestie mile widziane
_________________
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
 
     
pasikonik 


Dołączył: 31 Gru 2011
Posty: 140
Skąd: górny śląsk
Wysłany: 2013-03-14, 23:05   

Potwierdzam twoją pomoc z mapami :-D bardzo przejrzysty tutek,chyba nikt nie powinien miec problemu z TB.
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-03-15, 05:31   

Witam! tutek fajny i przejżysty ale zauważyłem malutki błąd ;-) twierdzisz że najlepiej jest wybrać warstwę TOPO 50_92 tyle że w tej skali nie ma pełnego pokrycia w PL . Proponuję więc sprawdzić pokrycie interesującego nas regionu : http://www.codgik.gov.pl/...id=50&Itemid=68 i pobrać w odpowiedniej skali. :mrgreen: Trek Buddy to także atlasy , warto więc mieć mapy okolicy w różnej skali. Pozdrawiam.
 
     
kamykus 
Leśny Dziad


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 708
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-15, 08:08   

Na niektórych telefonach skalowanie mapy w TB nie działa, warstwa TOPO 50 jest najlepszym rozwiązaniem w takim wypadku. Każdy telefon jaki miałem, poza Nokią C6 nie skalował map (+/-).
Wrzucenie w takim wypadku skali 10k, czy nawet 25k mija się z celem.
Ale faktycznie, TOPO_50_65 Ma 100% pokrycie, więc zmienię to zaraz w Tutku :)
_________________
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-03-15, 14:14   

Witam! Ale ja nie pisałem o skalowaniu tylko o atlasach! czyli mapy tego samego regionu w skali 1:50 , 1:25 , 1:10 Od wersji 1.1.0 w TB jest zoom który taką 50kę ''powiększa''o 100% więc nie ma sensu instalować niektórych skal :mrgreen: Sam w Solidzie mam mapę polski 1:300 i kilka różnych regionów w skali 1:50 lub 1:25 i to mi wystarcza ;-) najważniejsze i tak są wpt. Pozdrawiam.
 
     
kamykus 
Leśny Dziad


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 708
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-16, 11:44   

Mobile Atlas Creator, to mało znany program, dzięki któremu w dość prosty sposób można pobrać mapy na TB, GPS lub wydrukować je, i z mega łatwością posklejać. Program korzysta z wielu darmowych map z całego Świata.
Pierwszy tutek o ściągania map google/ump/OSMapa itp. na TrekBuddy http://goo.gl/8Zj5o
_________________
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-03-16, 12:17   

Witam! Pozwolę sobie dodać że w czasie pobierania map przez MOBAC warto zaznaczyć: '' ignore dowload errors...''wtedy nie pobierają nam się puste kafelki ;-) nie mniej mapy UMP nie są wszędzie przydatne , szczególnie na ''zadupiu'' ;-) gdzie lasem jest zielona plama bez dróg , wybieram wtedy raster :mrgreen: Do map UMP czy OSM lepszy jest program GPSMid który ma rotację mapy i routing. Nie mniej tutek bardzo przydatny. Pozdrawiam.
 
     
kamykus 
Leśny Dziad


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 708
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-16, 12:21   

boshmen, wszystko w swoim czasie. Chcę opisać wszystkie dostępne programy i sposoby. Komentuj sam tutek a nie pisz że są inne sposoby bo takich są dziesiątki. Wszystko w swoim czasie.

Cytat:

UMP nie są wszędzie przydatne , szczególnie na ''zadupiu'' gdzie lasem jest zielona plama bez dróg

Dla tego w tutku napisałem że UMP świetna jest w góry i na miasto. Zresztą o chodzeniu po zielonej plamie też napisałem.

PS:
Cytat:
Do map UMP czy OSM lepszy jest program GPSMid który ma rotację mapy i routing.

Przeczytałeś czego dotyczy tutek? Pobierania map na TrekBuddy, z tego co wiem, TB się jeszcze routingu nie doczekał. Zresztą żaden GPS czy TrekBuddy z rastra takiej informacji Tobie nie odczyta. Rotacji mapy TB też nie ma. Więc twoje argumenty są trochę z dupy wyjęte :mrgreen:
_________________
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-03-16, 14:12   

kamykus napisał/a:
Chcę opisać wszystkie dostępne programy i sposoby
Czekam więc cierpliwie ;-)
 
     
Tresor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 715
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2013-03-22, 17:51   

Ja przerabiam pod trekbuddy mapy topo wojskowe ktore sa ogolno dostepne:).
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-03-22, 18:08   

Zdradź szczegóły ;-)
 
     
kamykus 
Leśny Dziad


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 708
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-03-22, 18:21   

O przerabianiu map wojskowych na TB napiszę, dziś skończyłem kolejnego tutka który wymaga uzupełnienia o dwa krótkie dodatkowe punkty ale osobno. Może dziś wrzucę jak się wyrobię.

Siadłem, pomyślałem i zrobiłem ładną i przejrzystą stronę.
http://beskidforum.pl/tutoriale/index.php Mam nadzieję że się podoba :)
Niedługo kolejne tutki.
_________________
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
 
     
Tresor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 715
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2013-03-23, 07:34   

kamykus masz u mnie browar za wrzute :) oczywiscie chodzi mi o przerabianie map z geoportalu.Sprawdze jak to smiga na solidzie
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-03-23, 09:05   

Tresor napisał/a:
Sprawdze jak to smiga na solidzie
na b2710 nie ma problemów.Pozdrawiam.
 
     
Tresor


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 28 Sie 2007
Posty: 715
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2013-03-23, 19:01   

nie dziala link to MapoTero
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-03-23, 19:04   

Tresor napisał/a:
nie dziala link to MapoTero
to trzeba udać się do źródła: http://www.forum.eksplora...hp?f=10&t=15196 Pozdrawiam.
 
     
kamykus 
Leśny Dziad


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 708
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-11-20, 01:07   

Tutoriale przeniesione na blog: http://lesnydziad.pl/pobi...buddy-i-garmin/

Czasem zdarza się że Mapo Tero nie potrafi odnaleźć pliku konfiguracyjnego, pobieranie map jest wtedy niemożliwe. Jak się okazuje sporo osób ma z tym problem. Ale prosta czynność pozwoli na nowo utworzyć plik konfiguracyjny.

http://lesnydziad.pl/pobi...pliku-conf-txt/
_________________
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10