Strona 1 z 2

Francuska bojowa racja żywnościowa

: 03 lut 2013, 18:36
autor: kubush
Trochę mi to zajęło ale w końcu przetestowałem już wszystkie składniki z francuskiej racji żywnościowej jaka wpadła w moje łapy.
Bez zbędnego wstępu przejdę do konkretów. Porównania do MRE z uwagi na to, że póki co miałem tylko z nimi do czynienia.

Ogólnie informacje:
Racja zapakowana jest w kartonowe, zafoliowane pudełko o wymiarach 30x15x7cm, waży +-1,7kg.
Termin zdatności do spożycia - kwiecień/maj 2014.
Składy chemiczne poszczególnych produktów nie zawierają tylu tajemniczych-magicznych składników, od których można by świecić w ciemności, kto jadł MRE ten wie o co chodzi :-)
Poszczególne menu są bardzo podobne do siebie, różnią się tylko daniami głównymi i dodatkami typu pasztet czy deser.
Każdy zestaw dostarcza ok. 3300kcal.

Dostępne są niżej wymienione menu:
nr 1 - tuńczyk w ziemniakach / wołowina z marchwią / pasztet z królika
nr 2 - potrawa z jagnięciny / łosoś z ryżem i warzywami / mielonka z tuńczyka
nr 3 - gulasz jagnięcy / sałatka z drobiu / filet z sardynki
nr 4 - kurczak Baskow / sałatka meksykańska / pasztet z kurczaka
nr 5 - wołowina z marchwią / sałatka orientalna / pasztet z łososia
nr 6 - mielone mięso z fasola, z pomidorami i z przyprawami ( chili ) / sałatka z makaronem i łososiem (na zimno) / pasztet z kaczki
nr 7 - azjatycki kurczak i krewetki / sałatka meksykańska / pasztet z makreli
nr 8 - danie z kiełbasy z ryżem / solona wieprzowina (bekon) z soczewicą / mielonka rybna
nr 9 - gulasz kaczka z fasolą / wieprzowina z ryżem i ananasem / pasztet z sarny
nr 10 - kaczka z ziemniakami w sosie / sałatka włoska / pasztet tradycyjny
nr 11 - duszona szynka z fasolą / kiełbasa Savoyard z makaronem / pasztet wieprzowy z grzybami
nr 12 - wieprzowina z serem i ziemniakami / wieprzowina w sałatce (na zimno) / pasztet z dzika
nr 13 - cielęcina Marengo / wieprzowina słodko-kwaśna / pasztet zajęczy
nr 14 - farmer HOTPOT / wołowina w sałatce (na zimno) / tuńczyk w sosie Pickled

Pierwszą przetestowaną przeze mnie racją jest menu nr 1, w którego skład wchodzi:
Obrazek
1 - wołowina z marchwią - bardzo smaczne kawałki wołowiny i marchwi w gęstym sosie, smakuje jak prawdziwe mięso (bez porównania lepsze niż "niby" kartono-mięso z amerykańskich MRE)
2 - tuńczyk w ziemniakach - po podgrzaniu bardzo ładnie pachnie rybą, w daniu wyczuwalne kawałki ryby
3 - pasztet z królika - bardzo smaczny, delikatny, idealnie komponuje się ze słonymi krakersami
4 - puszka daktyli - bardzo smaczna słodka przekąska
5 - krakersy (4 słodkie i 4 słone) - słodkie-lekko czekoladowe, bardzo dobre jako szybka przekąska, słone-bardzo smaczne, oba rodzaje są twardsze od ogólnodostępnych krakersów ale przez to są bardziej odporne na łamanie/kruszenie w trakcie transportu
6 - cukierki karmelowe (6 sztuk)- coś jakby nasze krówki tylko twardsze, bardzo dobre, szybko dostarczają trochę energii
7 - batonik owocowy - smakuje jak rozdrobniona kandyzowana skórka pomarańczowa, bardzo dobry
8 - czekolada (3 kostki) - dobra gatunkowa gorzka czekolada, twardawa ale bez problemu daje się pogryźć, bardzo dobra
9 - batonik - nie potrafię określić z czego był wykonany - biała masa z zatopionymi w niej kawałkami galaretek/żelek owocowych, jedyna rzecz w tym zestawie, która według mnie nie była zbyt smaczna
10 - dżem truskawkowy - pyszny smak truskawek! idealnie pasuje do słodkich krakersów
11 - napój cytrynowy w proszku - smaczny cytrynowy smak, do rozrobienia w 1 litrze wody
12 - musli - bardzo dobre na szybkie i lekkie śniadanie, podobne w smaku do popularnej u nas nesvity
13 - chusteczki higieniczne (9 sztuk)
14 - zupka w proszku - coś jak gorący kubek, do zalania wrzątkiem, w tym menu była to zupka o konsystencji bardzo gęstego rosołku o smaku curry, smaczna
15 - opakowanie zawierające:
16 - palnik - składany metalowy palnik na paliwo stałe
17 - paliwo do palnika (6 sztuk) - jedna kostka wystarcza do podgrzania głównego dania, na jednej kostce udało się podgrzać 0,5L napoju - był zbyt ciepły do picia, testowane w temperaturze ok. -4 stopni C
18 - worek na śmieci
19 - tabletki do uzdatniania wody (6 sztuk) - jedna sztuka wystarcza do uzdatnienia 0,5-1 litra wody (w zależności od pochodzenia wody)
20 - zapałki
21 - pieprz (2 saszetki)
22 - sól (2 saszetki)
23 - kawa rozpuszczalna (2 saszetki) - smakuje jak normalna rozpuszczalna kawa
24 - kakao rozpuszczalne - bardzo dobre
25 - herbata (2 torebki)
26 - cukier (2 saszetki)

Podsumowanie:
Francuska racja żywnościowa zaskoczyła mnie bogatym wyposażeniem i świetnym smakiem. Kupując opakowanie na próbę spodziewałem się czegoś prostego i nie wyszukanego w smaku (jak wspominane już wcześniej MRE), mającego zapewnić żołnierzowi jedynie pokarm pozostawiając smak na drugim planie. Jest to świetna opcja na dłuższe wypady wszelkiego rodzaju gdzie nastawiamy się na szybki posiłek, bez targania swoich garów i składników. Jedno opakowanie starcza mi na około 1,5 dnia aktywności.
Jedyne do czego bym się na siłę przyczepił to brak łyżki w zestawie.
Z czystym sumieniem polecam.

(opisy kolejnych głównych dań jak tylko je przetestuję :-))

: 03 lut 2013, 21:47
autor: Bastion
Test jest cenny.

Moim zdaniem, zastaw jest bardzo malo kaloryczny (jezeli dobrze przeliczylem):
194 kcal/100g.

Dla przykladu, waga i kalorycznosci innych produktow:
salami/kabanosy/czekolada= 400-500 kcal/100g.
smalec wieprzowy= 800-900 kcal/100g.

W tych okolicznosciach dzwiganie takiego zestawu mija sie z celem.
Wyprawa na 10 dni oznacza 17 kg dodatkowego obciazenia?

: 03 lut 2013, 22:00
autor: hejtyniety
Kalorie to nie wszystko - ja bym nie wytrzymał jedząc non stop smalec. Moim zdanie dobry pomysł na awaryjne żarcie w razie W. Zwłaszcza patrząc na długi termin ważności i różnorodność produktów.

: 03 lut 2013, 22:16
autor: kubush
hejtyniety pisze:Kalorie to nie wszystko - ja bym nie wytrzymał jedząc non stop smalec.
Właśnie miałem to napisać :-)

Pakowanie 10 takich racji na wyprawę było by co najmniej nie rozsądne, ale na 2-3 dni tak żeby minimalnym nakładem pracy mieć urozmaicone menu - jak najbardziej.

: 05 lut 2013, 15:42
autor: Tresor
Bastion pisze:W tych okolicznosciach dzwiganie takiego zestawu mija sie z celem.
Wyprawa na 10 dni oznacza 17 kg dodatkowego obciazenia?
Na patrolu pieszym zolnierz LC nie zabiera kartonow jedzenia,wyciagaja co potrzeba i minimalizuja wage.Racje w calosci zabierane sa do pojazdow na wielodniowe zmotoryzowane patrole. Tak wyglada sytuacja z racjami w legi

: 07 lut 2013, 20:33
autor: Odyn
Q_x pisze:W temacie lekkiego, wysokokalorycznego żarcia bez gotowania jest słonecznik, 600kcal/100g/1.6zł - ciężko to przebić
O jaki słoiczek Ci chodzi ?

: 16 wrz 2014, 12:59
autor: SyriuszTravel
Nie jestem zwolennikiem racji żywnościowych, czy też żarcia liofilizowanego. Jest wiele za i przeciw. Ja przede wszystkim liczę stosunek kalorii do wagi, oraz w dalszej kolejności ceny. Wszystko co suche, by jak najmniej dźwigać. I tu są dwie rzeczy, które towarzysza mi zawsze: suszone mięso (normalne, lub zwykle kiełbasy), oraz obrok. Obrok to podstawa łażenia. Dobrze zrobiony ma niemal wszystko co Ci potrzeba. Robota żadna, cena, po taniości. W opisie, jak pogrzebiesz znajdziesz przepisy, gdybyś nie wiedział. :D

Re: Francuska bojowa racja żywnościowa

: 23 maja 2015, 13:54
autor: dax
kubush pisze:Trochę mi to zajęło ale w końcu przetestowałem już wszystkie składniki z francuskiej racji żywnościowej jaka wpadła w moje łapy.
Bez zbędnego wstępu przejdę do konkretów. Porównania do MRE z uwagi na to, że póki co miałem tylko z nimi do czynienia.
Podsumowanie:
Francuska racja żywnościowa zaskoczyła mnie bogatym wyposażeniem i świetnym smakiem. Kupując opakowanie na próbę spodziewałem się czegoś prostego i nie wyszukanego w smaku (jak wspominane już wcześniej MRE), mającego zapewnić żołnierzowi jedynie pokarm pozostawiając smak na drugim planie. Jest to świetna opcja na dłuższe wypady wszelkiego rodzaju gdzie nastawiamy się na szybki posiłek, bez targania swoich garów i składników. Jedno opakowanie starcza mi na około 1,5 dnia aktywności.
Jedyne do czego bym się na siłę przyczepił to brak łyżki w zestawie.
Z czystym sumieniem polecam.

(opisy kolejnych głównych dań jak tylko je przetestuję :-))
Miałem / jadłem kilka rożnych wersji tych MRE wszystkie składniki dobre i pożywane - po za: budyń czekoladowy i jakiś serek - nazwy nie pamiętam. Z czego budyń strasznie mdły i słodki (choć jak bym przez miesiąc nie jadł słodkiego to na pewno bym nie wybrzydzał)
Wspomniany serek strasznie słony.

Do dziś jeszcze mam pochowane resztki z racji, a jak nie ma żony to nawet wykorzystuje puszki jak obiad. :mrgreen:

Myśle zamówić jak tylko zaczną się kończyć.

: 23 maja 2015, 14:11
autor: dax
Q_x pisze:Lekarze przyznali Ci złotą saperkę! Obrazek.
Dziękuje niezmiernie. :-D To pewnie nie pierwsze wykopaliska w moim wydaniu. Z resztą "lubię kopać" więc dzięki przyda się.

: 11 wrz 2015, 13:16
autor: Wróbel
Francuskie racje sa generalnie smaczne. System podgrzewania to skladany esbit (wg mnie kiepskie rozwiazanie). Glowne dania w puszkach, co po zjedzeniu pozostawia niewygodne smieci. Pozniej moge opisac szerzej racje francuskie, amerykanskie, brytykskie i polskie. Oraz liofilizaty nakie mialem okazje próbowac. Kazda racja ma wady i zalety, jedne sa smaczne ale ciezkie drugie sa latwe w przygotowaniu etc.

: 11 wrz 2015, 23:37
autor: Tresor
Śmieci się zakopuje ....I problem znika

: 12 wrz 2015, 08:50
autor: Zirkau
tak, w domu też pod dywan zamiatasz i problem znika?

zakopywać można a nawet trzeba - coś co spokojnie się rozłoży. Plastiki, folie itp. skoro mogliśmy przynieść, to możemy też wynieść z terenu do domu.

: 12 wrz 2015, 16:37
autor: Tresor
Plastiki folie itp pale w ognisku czy piecu.Puszki po browarze zabieram do najbliższego śmietnika.Czasami sie zakopalo puchy czy słoiki po jedzeniu.

Btw nie mam dywanów.Mam biały parkiet na pokojach i szorstki granit w korytarzu.Więc okruchy nie mam pod co zamiatać 😃

: 13 wrz 2015, 13:39
autor: Odyn
Myśle zamówić jak tylko zaczną się kończyć.
masz jakieś dojście

: 14 wrz 2015, 16:33
autor: Tresor
Cena za 100szt 1800 zł .Za 1 szt 32 zł racja.Za pakiet 7 szt 197 zł.

: 14 wrz 2015, 16:37
autor: geser
Tresor,
przy 7 szt. - menu losowe?
Możesz napisać jaki termin mają

: 14 wrz 2015, 18:00
autor: lukasz_sp
Wróbel pisze:System podgrzewania to skladany esbit (wg mnie kiepskie rozwiazanie).
Wróbel a możesz napisać, jakie wg Ciebie jest dobre? (bo jeśli chodzi o podgrzewacze chemiczne to chyba tylko w środku lata nie narzekałem że posiłek jest letni. Do tego śmieć jeszcze bardziej podejrzany ekologicznie niż puszka)

: 14 wrz 2015, 20:00
autor: greenshadow
lukasz_sp pisze:
Wróbel pisze:System podgrzewania to skladany esbit (wg mnie kiepskie rozwiazanie).
Wróbel a możesz napisać, jakie wg Ciebie jest dobre? (bo jeśli chodzi o podgrzewacze chemiczne to chyba tylko w środku lata nie narzekałem że posiłek jest letni. Do tego śmieć jeszcze bardziej podejrzany ekologicznie niż puszka)
jak ustawisz puszkę na podgrzewaczu gdzie palą się dwie tabletki to zagotujesz wewnątrz jedzenie, niektóre potrawy mocno przypalisz
ilość kostek w racji przy tem. 10-20stC styka na bardzo mocne podgrzanie dwóch puszek plus zrobienia dwóch herbat po 300ml - kuchenka przysłonięta plecakiem wiatr nie był silny

wiec spokojnie styka na 24h więcej paliwa nie potrzeba do tego zestawu

plaiwko wypala się w 99% to co zostaje przywiera do kubka i kuchenki
kuchenkę wkładasz do pudełka z którego ja wyjąłeś lub do załączonego worka na śmieci i zabierasz ze sobą

: 14 wrz 2015, 22:01
autor: lukasz_sp
greenshadow pisze:niektóre potrawy mocno przypalisz
Jest na to prosty sposób. Ja zawsze otwieram i mieszam :P

: 15 wrz 2015, 09:54
autor: greenshadow
lukasz_sp pisze:
greenshadow pisze:niektóre potrawy mocno przypalisz
Jest na to prosty sposób. Ja zawsze otwieram i mieszam :P
też otwieram, bo jak nie rozszczelnisz to wybuchnie :)
bardziej chodziło mi o temperaturę od spodu niż o celowe jaranie zamkniętej puchy ;)

: 15 wrz 2015, 22:22
autor: Tresor
Geser Menu wybierasz z dostępnych.Terminy 2017 r.Jak termin np 2015 r to cena jest dużo nizsza.Czasem trafiaja sie z terminem np czerwiec 2015.Wtedy sprzedajemy po 10zl sztuke.Jadlem ostatnio z terminu 2013 i bylo ok.(Zawieruszyla mi sie w garazu).Jeśli potrzebujesz 7 szt to Cię zapisze w kolejce.

Co do kuchenek z racji.Są niezniszczalne

: 16 wrz 2015, 01:03
autor: geser
Dzięki za info. Na razie nie. Ale gdyby co to się odezwę.

: 17 wrz 2015, 21:55
autor: Wróbel
lukasz_sp pisze:
Wróbel pisze:System podgrzewania to skladany esbit (wg mnie kiepskie rozwiazanie).
Wróbel a możesz napisać, jakie wg Ciebie jest dobre? (bo jeśli chodzi o podgrzewacze chemiczne to chyba tylko w środku lata nie narzekałem że posiłek jest letni. Do tego śmieć jeszcze bardziej podejrzany ekologicznie niż puszka)
System z Mre jest prostszy choc roznie bywa z temperatura posilku. Nie potrzeba specjalnych warunkow do gotowania, aby grzalo wystarczy naszczac podobno ( nie sprawdzalem). Nie ma ognia. Ogolnie smieci z mre zajmuja malo miejsca bo to same folijki. Esbit jest ok jesli zabierasz jedna racje na raz no i musisz stworzyc dogodne warunki do gotowania na tym. Brytyjczycy zakladaja ze zawsze masz kuchenke gazowa wiec nie ma podgrzewacza.

: 18 wrz 2015, 20:26
autor: Tresor
Weź podgrzewacz z mre odpal w mrozie....powodzenia

: 14 cze 2018, 12:19
autor: no_idea
Dzień doberek. Zostało mi klika RACJI FRANCUSKICH. Wymienię każdą na 25pln. Dostawa 1-3szt 15 zł.
Menu termin :02.2018
"1" - 2 szt
"2" - 1 szt
"3" - 1 szt
"5" - 1 szt
"6" - 1 szt
Menu termin :12.2018
"8" - 1 szt
"10" - 1 szt
Menu termin :01.2019
"12" - 1 szt
Pozdrawiam, kontakt na PRV