Strona 1 z 1
Moje dłubanie w kości
: 01 sty 2013, 22:53
autor: borsukwacław
Witam!
W przerwie między świętami a Nowym Rokiem wydłubałem sobie z kości która miała być okładką noża takiego oto Hei Matau

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich Rekonetowiczów
Pzdr.
: 02 sty 2013, 21:42
autor: DrTomash
Fajne to bardzo:)
: 08 sty 2013, 19:48
autor: borsukwacław
: 08 sty 2013, 19:53
autor: yaktra
borsukwacław pisze:miała być okładką noża takiego oto Hei Matau
Wnioskuję, że z rybiej kości???
[ Dodano: 2013-01-08, 19:53 ]
piękne
: 08 sty 2013, 20:30
autor: borsukwacław
yaktra pisze:borsukwacław pisze:miała być okładką noża takiego oto Hei Matau
Wnioskuję, że z rybiej kości???
[ Dodano: 2013-01-08, 19:53 ]
piękne
Ciężko by było o takiej wielkości rybią kość

Maorysi robili takie rzeczy z kości waleni

tylko że to nie ryby
Ja robię moje dłubanki z kości bawolej i wołowej .
Pzdr.
: 08 sty 2013, 20:39
autor: Lupus84
Fajne dłubanki

Jak preparujesz kość, żeby była taka "czysta" ??
: 08 sty 2013, 20:47
autor: borsukwacław
Bawolą kość kupuję gotową a wołową wystarczy dobrze wygotować i pociąć na odpowiednie kawałki .
Po rzeźbieniu i przeszlifowaniu papierkiem wystarczy przetrzeć olejem lnianym

: 08 sty 2013, 21:18
autor: Mr. Wilson
borsukwacław, ładne to coś
Kości można wygotować w solance, stają się wtedy bardziej białe.
Sam zacząłem robić z kości pojemnik, szukam też grubego kawałka kości na oczko do docisku w łuku ogniowym.
: 08 sty 2013, 21:59
autor: borsukwacław
Właśnie zapomniałem dodać że można dobrze osolić wodę do gotowania
W tej chwili nie posiadam żadnego grubszego kawała kości, same ścinki
Mr. Wilson oczko do docisku łuku to chyba z rogu można by zrobić , róg jest twardszy.
: 08 sty 2013, 23:14
autor: Mr. Wilson
Róg jest twardszy ?
Na pewno masz na myśli róg, a może poroże ?
Róg o co najmniej 1 cm grubości, z skąd wziąć ?
Twardość rogu, poroża i kości jest zbliżona, jeśli chodzi o elastyczność to poroże jest dużo lepsze, np. na haczyki czy igły.
Z poroża już mam, nawet kilka docisków. Teraz chciałem zrobić kościane oczko mocowane w drewnianym uchwycie na wzór stosowanych kiedyś przez inuitów.
Podpatrzyłem w muzeum i bardzo mi się spodobało.
: 09 sty 2013, 00:26
autor: borsukwacław
Oczywiscie miałem na myśli poroże

: 09 sty 2013, 21:22
autor: Kubek
Jak by kto chciał, to mam kości wołowe, rogi bawole i poroża wszelakie (renowe cienkie niestety)
Coby wybielić kości, poroża, trza wymoczyć w perhydrolu, tak ze 3 dni.
: 14 sty 2013, 16:18
autor: puchalsw
Szacunek
borsukwacław, szacunek. Piękne wyroby... No i motywujące do działania
borsukwacław pisze:Maorysi robili takie rzeczy z kości waleni tylko że to nie ryby

Człowiek wciąż się czegoś uczy!
Mr. Wilson pisze:Róg o co najmniej 1 cm grubości, z skąd wziąć ?
Kup sobie łopatę łosia. Będziesz miał dużo ciekawego materiału do działania. Jest twardszy od rogu jelenia, ma dużo płaskich powierzchni i można wycinać całe płytki.
Nawet, jeśli obrabiasz wewnętrzną stronę, łosia można pokryć woskiem i wypolerować.
: 14 sty 2013, 17:13
autor: Annael9
A czym się wycina?
Widzę na zdjęciach pilniki wszelkiej maści oraz świder. A te łuki to jak wyciąć? Jak drewno?
Przepraszam za tak zupełną ignorancję w tej materii, ale zainteresowało mnie to.
Czasem jakaś dzika kość się trafi, chciałabym chociaż teoretycznie poznać możliwości ich wykorzystania. Tak jakbym była pierwotnym mieszkańcem lasu

: 14 sty 2013, 23:22
autor: borsukwacław
Witam!
Wycina się piłką włosową o taką

Do kupienia w każdym markecie budowlanym za ok 20 zł. do tego brzeszczoty 10 szt. 8 zł. ,
brzeszczoty do metalu , ja używam nr. 3 lub 4
Na trzech zdjęciach widać kawałek piłki z zamocowanym brzeszczotem :->
Do wycinania przydaje się jeszcze deseczka z otworem i wycięciem (żeby można było przeprowadziść brzeszczot ) którą montuje się do stołu specjalnym ściskiem , gotowce przeważnie leżą w markecie na półce obok piłek i brzeszczotów , koszt ok 30 zł. ale można zrobić sobie samemu z kawałka deseczki i posłużyc się zwykłym ściskiem stolarskim , wystarczy ok. 5 min na zrobienie takiej podstawy
Pzdr.