Wegańskie menu na górską wyprawę.
: 11 gru 2012, 12:32
Nawiązując do świetnej książki „Jedz i biegaj” Amerykanina polskiego pochodzenia Scotta Jurka, w której to pracy autor skutecznie przekonuje, że można bez najmniejszych problemów stosować dietę bez białka pochodzenia zwierzęcego przy totalnym wysiłku fizycznym, postanowiłem przygotować spis składników, na co najmniej tygodniową górską wyrypę, pozwalającą skutecznie utrzymać siły i energię w trakcie marszu i codziennych czynności związanych z przebywaniem na szlaku.
Nie czuję się weganinem, (weganizm i wegetarianizm uważam za sekciarstwo) czytając książkę S. Jurka stwierdziłem jedynie, że skutecznie i z powodzeniem można stosować jarską dietę w trakcie pokonywania pieszo ogromnych odległości. Nie mam moralno-etycznych wątpliwości w trakcie spożywania mięsa choć z drugiej strony po rozmowach z technologami żywności, producentami mięsa, ludźmi, którzy bezpośrednio zajmują się ubojem zwierząt i wyrobem produktów pochodzenia mięsnego mam coraz więcej wątpliwości.
Pamiętacie scenę z "Blaszanego bębenka" jak rybak polował w morzu na węgorze przy pomocy gnijącego końskiego łba? Na samą myśl mnie odrzuca!
W tym roku byłem na urlopie w górach w trakcie upałów i niezmiernej duchoty przy ogromnej wilgotności powietrza. Przy niemożliwości przechowywania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego w lodówce większość tych produktów była zaatakowana jajami i larwami much, rozumiem, że są smakosze diety z takim urozmaiceniem lecz ja do nich kompletnie się nie zaliczam. Wniosek mam jeden albo zabieram na stacjonarny wyjazd małą chłodziarkę (co na wyprawach kompletnie nie wchodzi w grę) albo rezygnuję z produktów pochodzenia zwierzęcego.
Doskonałym wzbogaceniem naszej lekkiej jarskiej diety będą świeże warzywa i owoce z górskich wiejskich sadów i ogrodów, pól a także kiedy schodząc w doliny z lekkim plecakiem do miasteczek natkniemy się na targowiska i stragany z ogromnym bogactwem warzyw i owoców zwłaszcza w Rumunii i na Bałkanach.
Śniadania:
1. Musli.
2. Otręby
3. Mielony len
4. Płatki kukurydziane, orkiszowe.
5. Błyskawiczne płatki ryżowe, owsiane.
6. Suszone owoce
7. Kandyzowane owoce
8. Bakalie
9. Wiórki kokosowe
10. Wiórki czekoladowe
11. Wzbogacone mleko sojowe w proszku (magnez, wapń)
12. Daktyle, morele, figi, orzechy.
13. Pestki dyni, słonecznika. (prażone)
14. Susz owocowy.
15. Wiórki kokosowe.
16. Dżemy, marmolada, powidła.
17. Sezam.
18. Rodzynki
19. Lekkie chlebki, maca, wafle ryżowe pieczywo dietetyczne.
Obiadokolacje:
1. Kus-kus.
2. Kaszowy makaron błyskawiczny
3. Żółta soczewica
4. Proteina sojowa w w różych rozmiarach
5. Błyskawiczne makarony: sojowy, ryżowy.
6. Kasze: jęczmienna, gryczana z dodatkiem suszonych warzyw.
7. Ziemniaki pure błyskawiczne
8. Suszone warzywa. (mieszanki i solo)
9. Olej lniany
10. Wegańskie sosy w proszku.
11. Wegańskie chińskie zupki.
12. Wegańskie liofilizaty (drogie i traktowane jako żelazna racja żywnościowa)
13. Wegańskie instanty warzywko, barszcz.
Dodatki:
1. Sezamki.
2. Batony, żele energetyczne
3. Czekolada
4. Chałwa sezamowa i słonecznikowa.
5. Syrop owocowy, naturalne zamienniki cukru (Zamienniki chemicznych musujących tabletek)
6. Kisiele błyskawiczne (bez żelatyny)
7. Herbaty owocowe
8. Magnez i witamina B6
9. Batony zbożowe.
10. Czosnek, cebula, cytryna (w ramach apteczki)
11. Tempeh - http://www.tempehservice.com/?pl_rob-tempeh,21
12. Paprykarz wegański
13. Pasztet sojowy
14. Tofu
0raz to wszystko na co natkniemy się po drodze: grzyby, jagody, maliny, jeżyny, i inne dziko rosnące warzywa, owoce, pędy, bulwy, kłącza et cetera, które nie będą stanowić bazy naszych potraw a jedynie uzupełnienie menu.
Nie czuję się weganinem, (weganizm i wegetarianizm uważam za sekciarstwo) czytając książkę S. Jurka stwierdziłem jedynie, że skutecznie i z powodzeniem można stosować jarską dietę w trakcie pokonywania pieszo ogromnych odległości. Nie mam moralno-etycznych wątpliwości w trakcie spożywania mięsa choć z drugiej strony po rozmowach z technologami żywności, producentami mięsa, ludźmi, którzy bezpośrednio zajmują się ubojem zwierząt i wyrobem produktów pochodzenia mięsnego mam coraz więcej wątpliwości.
Pamiętacie scenę z "Blaszanego bębenka" jak rybak polował w morzu na węgorze przy pomocy gnijącego końskiego łba? Na samą myśl mnie odrzuca!
W tym roku byłem na urlopie w górach w trakcie upałów i niezmiernej duchoty przy ogromnej wilgotności powietrza. Przy niemożliwości przechowywania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego w lodówce większość tych produktów była zaatakowana jajami i larwami much, rozumiem, że są smakosze diety z takim urozmaiceniem lecz ja do nich kompletnie się nie zaliczam. Wniosek mam jeden albo zabieram na stacjonarny wyjazd małą chłodziarkę (co na wyprawach kompletnie nie wchodzi w grę) albo rezygnuję z produktów pochodzenia zwierzęcego.
Doskonałym wzbogaceniem naszej lekkiej jarskiej diety będą świeże warzywa i owoce z górskich wiejskich sadów i ogrodów, pól a także kiedy schodząc w doliny z lekkim plecakiem do miasteczek natkniemy się na targowiska i stragany z ogromnym bogactwem warzyw i owoców zwłaszcza w Rumunii i na Bałkanach.
Śniadania:
1. Musli.
2. Otręby
3. Mielony len
4. Płatki kukurydziane, orkiszowe.
5. Błyskawiczne płatki ryżowe, owsiane.
6. Suszone owoce
7. Kandyzowane owoce
8. Bakalie
9. Wiórki kokosowe
10. Wiórki czekoladowe
11. Wzbogacone mleko sojowe w proszku (magnez, wapń)
12. Daktyle, morele, figi, orzechy.
13. Pestki dyni, słonecznika. (prażone)
14. Susz owocowy.
15. Wiórki kokosowe.
16. Dżemy, marmolada, powidła.
17. Sezam.
18. Rodzynki
19. Lekkie chlebki, maca, wafle ryżowe pieczywo dietetyczne.
Obiadokolacje:
1. Kus-kus.
2. Kaszowy makaron błyskawiczny
3. Żółta soczewica
4. Proteina sojowa w w różych rozmiarach
5. Błyskawiczne makarony: sojowy, ryżowy.
6. Kasze: jęczmienna, gryczana z dodatkiem suszonych warzyw.
7. Ziemniaki pure błyskawiczne
8. Suszone warzywa. (mieszanki i solo)
9. Olej lniany
10. Wegańskie sosy w proszku.
11. Wegańskie chińskie zupki.
12. Wegańskie liofilizaty (drogie i traktowane jako żelazna racja żywnościowa)
13. Wegańskie instanty warzywko, barszcz.
Dodatki:
1. Sezamki.
2. Batony, żele energetyczne
3. Czekolada
4. Chałwa sezamowa i słonecznikowa.
5. Syrop owocowy, naturalne zamienniki cukru (Zamienniki chemicznych musujących tabletek)
6. Kisiele błyskawiczne (bez żelatyny)
7. Herbaty owocowe
8. Magnez i witamina B6
9. Batony zbożowe.
10. Czosnek, cebula, cytryna (w ramach apteczki)
11. Tempeh - http://www.tempehservice.com/?pl_rob-tempeh,21
12. Paprykarz wegański
13. Pasztet sojowy
14. Tofu
0raz to wszystko na co natkniemy się po drodze: grzyby, jagody, maliny, jeżyny, i inne dziko rosnące warzywa, owoce, pędy, bulwy, kłącza et cetera, które nie będą stanowić bazy naszych potraw a jedynie uzupełnienie menu.