Strona 1 z 1

Sałatka z wiewiórek!

: 03 lis 2012, 00:46
autor: Sejf-Udin
Tym co chcieli moim kotom przeszkadzać w łapaniu Basi... przedstawiam smakołyki Amerykańskich rednecków (bez wycieczek do Łazienek Królewskich panowie ;) ):


: 03 lis 2012, 02:34
autor: rob30
Fajny filmik, ja myślałem, że z tych rudych wiewiór to żadnego pożytku nie ma, a tu proszę wystarczy zastrzelić i ugotować. :diabel2:
W anglii strzelają do szarych wiewiór, które wypierają rodzime rude, ale nie wiem czy ktoś je kulinarnie wykorzystuje. :roll:

: 03 lis 2012, 02:36
autor: Sejf-Udin
Czarne są większe więc więcej mięsa będzie... taka moja logika (poparta przez fachowców w temacie czyli moje koty).

: 03 lis 2012, 18:16
autor: puchalsw
Ha! Dzięki Sejf-Udin za przywołanie wspomnień. Kiedy mieszkałem w Pensylwanii, to kilka razy jadłem wiewiórczą potrawkę. Raz dostaliśmy od znajomych amiszy, raz własny "roadkill", no i jakoś tak kilka razy od święta (mięso ze sklepu z dziczyzną).
Mi trochę królika przypomina. W sumie to wcale nie ma tam tego mięsa tak mało. Czasami zapiekają wiewióra w cieście, ale tego już nie smakowałem.

: 05 lis 2012, 21:09
autor: Apo
:shock: :shock: :shock:
Świetnie :cry:
A pani Heidi to lepiej niech występuje w innym 'przyrodniczym' filmie o takim tytule :evil:

: 05 lis 2012, 21:15
autor: Sejf-Udin
Apo, w południowych Stanach to standard... np. na grillu:

Ostatnio moda migruje na północ...



...mój synek od lat próbuje przyrządzić surówkę z Basi, gdyby nie ta szyba to pewnie by i przyrządził ;)

: 06 lis 2012, 21:44
autor: rob30
Przepisik znalazłem na necie, można na następnym zlocie uskutecznić (główny składnik: jedna wiewióra, poćwiartowana :) )

Squirrel Stew
Ingredients:
1 squirrel, quartered
1 cup diced onion
2 large tomatoes (from your garden) or 1 can of tomatoes
Assorted fresh ,or canned veggies
Preparation:
Sprinkle seasoned salt, pepper, and cayenne pepper (optional) liberally on the meat. Pour some cooking oil into a large pot (dutch oven). Sauté the meat with the onions until well browned. Drain the excess oil, add about 2 cups water, and bring to a boil. Cut up the tomatoes and add. If you use canned tomatoes add them now. Turn down the heat, and let slow cook for at least an hour. Important: older squirrels may require cooking longer than an hour. Check periodically for tenderness. If you don't you will have a hard time chewing the meat. After the meat is tender, add the veggies, carrots, potatoes, banana pepper, what ever you like. Cook until the veggies are done. An option you can use is, cook up your favorite pasta and serve over the pasta. (eliminate the potatoes). That's it, nice and simple

Source(s):

http://www.bowhunting.net/susieq/squirre

PS
Ruda, wybierasz się na następny zlot? :roll: :pomysl:

: 06 lis 2012, 21:48
autor: Sejf-Udin
Pamiętaj że przepis przewidziany na wiewiórę Amerykańską (czytaj: DUŻA) czyli tak dwie Polskie by były potrzebne.

: 07 lis 2012, 10:45
autor: BRAT_MIH
Sałatka z Apo by starczyła na cały zlot :)

Mi już królik z lekka w gardle staje, wiewiórki bym nie zjadł ot tak sobie. Musiałbym być bardzo głodny. Z wikipedii dot. tabu pokarmowych:

Wcześniej również zjadano w Europie wiewiórki. Dziś chroni je prawo ochrony gatunkowej, ale jeszcze w niemieckojęzycznych książkach kucharskich z lat 50. chwalono mięso wiewiórek jako delikatne i cieszące się dużą popularnością, szczególnie jako ragoût (w kuchni francuskiej typ potrawy z mięsa, drobiu, dziczyzny, ryby lub warzyw, pokrajanych na regularnej wielkości kawałki i uduszonych w wywarze rybnym, warzywnym lub mięsnym, niekiedy w zagęszczonym zasmażką sosie, zwykle przyprawionych ziołami lub korzeniami.)

Wyobrażam sobie tego Niemca co ogryza wiewiórkę :/

: 09 lis 2012, 15:36
autor: puchalsw
Nie wiem o co Wam chodzi.
Przecież wygląda smacznie. Podoba mi się ta panierka. A może to skórka jest taka chrupiąca?

Obrazek

Zgłębiłem temat, i okazuje się, że my Polacy też mamy za uszami. W dawnej kuchni polskiej, mięso wiewiórki miało swoje miejsce.
Gdzieś w domu mam starą książkę z kuchnią litewską-kresową (przedruk przedwojennego wydania). I uwierzcie mi.. ciekawostki, które tam występują, powodują że wiewiórcza potrawka przy nich bladnie.
Zresztą tak na zdrowy rozum. Też mamy swoje przysmaki, jak na przykład nasze nóżki w galarecie mogą wyzwalać skrajne reakcje żołądkowe u Amerykanów.
Obiektywnie patrząc: świńska rozgotowana noga w żelatynie i z kawałkami marchewki wydaje się bardziej obleśna niż grillowana wiewiórka. :mrgreen:

: 19 lis 2013, 21:02
autor: Danko
Sejf-Udin pisze:Czarne są większe więc więcej mięsa będzie... taka moja logika (poparta przez fachowców w temacie czyli moje koty).
Wiewiórka szara waży do 700 gramów natomiast pospolita (nasza Basia) do 300 gramów. Trochę duża różnica. Dwie rude (chronione w Polsce) na jedną zza oceanu (wypierającą już pospolitą w UK i południowej Europie).
Sejf-Udin pisze:Nie wiem o co Wam chodzi.
Przecież wygląda smacznie. Podoba mi się ta panierka. A może to skórka jest taka chrupiąca?
Faktycznie apetyczna chociaż głowę bym odjął bo zbytnio mi szczura przypomina. Aczkolwiek szczura też bym posmakował ale bez głowy. :mrgreen:

: 24 lis 2013, 16:24
autor: Tresor
Ooo chlopie odkopales temat z przed roku.Zloty szpadel Tobie sie nalezy

: 24 lis 2013, 20:13
autor: Danko
Tak wiem. Jakoś nie patrzyłem na daty.