www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bluszczyk kurdybanek
Autor Wiadomość
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-05-17, 07:30   Bluszczyk kurdybanek

Frittata (tortilla) z bluszczykiem - a po naszemu chłopski omlet!
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki,
pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka,
1 spora cebula,
100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku,
4 jajka,
sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, a bekon (boczek) w kostkę. Dużą patelnię rozgrzać, usmażyć na niej bekon, dodać cebulę i chwilę smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4 - 5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną. Zsunąć na talerz, obrócić i dosmażyć z drugiej strony. Można dodać trochę żółtego sera (startego) do masy.
Pyszna z sałatką z pomidorów z cebulą.
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Młody 
161 crew


Pomógł: 12 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 914
Skąd: Tychy
Wysłany: 2012-05-17, 09:27   

Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregiona...KURDYBANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:
_________________
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
 
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-05-17, 09:42   

Młody napisał/a:
Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregiona...KURDYBANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:

Omlety robię z różnymi dodatkami, frittatę nauczyłam się robić w czasie pobytu we Włoszech, dodają starty parmezan i dodatki ziołowe; z ziemniakami to odmiana hiszpańska - równie pyszna, ja w domu robiłam z bluszczykiem, czosnkiem niedźwiedzim, podagrycznikiem, szczypiorkiem albo z podsmażoną cebulką. w wersji na bogato oprócz różnych ziół dodaję pomidor, groszek, ser, itp.
Taka frittata to jakby przegląd lodówki albo plecaka!
Miło mi,że taki autorytet jak Pani Szymanderska ma podobne przepisy - mam zresztą wszystkie jej książki!

[ Dodano: 2012-05-17, 10:45 ]
Młody napisał/a:
Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregiona...KURDYBANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:

Miło mi, że osoba 12 - letnia ma taką wiedzę, pozdrawiam
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2012-05-17, 09:58   

Hehe, ktoś tu nie przeglądał tematu zlotowego.
https://lh3.googleusercontent.com/-ISQoIN1N9Sg/T5W6LTLQN7I/AAAAAAAADPw/hmcYQWdDZ4k/s800/52777454.png
Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane :D
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
Marshall 
f o t o g r a f


Pomógł: 4 razy
Wiek: 47
Dołączył: 25 Lut 2011
Posty: 694
Skąd: Skierniewice, Łomża
Wysłany: 2012-05-17, 10:11   

SmileOn napisał/a:
Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane

Ale Młody naprawdę wygląda bardzo młodo. Na powyższym zdjęciu również. :)
_________________
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
 
 
     
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2012-05-17, 10:23   

Marshall napisał/a:
SmileOn napisał/a:
Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane

Ale Młody naprawdę wygląda bardzo młodo. Na powyższym zdjęciu również. :)


Ale raczej nie na 12.
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
Młody 
161 crew


Pomógł: 12 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 914
Skąd: Tychy
Wysłany: 2012-05-17, 10:44   

4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki, pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka, 1 spora cebula, 100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku, 4 jajka, sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry a bekon w kostkę. Dużą patelnie rozgrzać usmażyć na niej bekon, dodać cebule i chwile smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4-5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną.


Sory, ale to jest iście zerżnięte z tej strony, więc nie pisz, że to podobny przepis. Chyba tylko ślepy nie zauważy braku różnicy w proporcjach, wykonaniu. To, że dopisałaś 3 zdania, nie oznacza, że nie należy umieścić faktycznego autora/ odnośnika skąd zostały zaczerpnięte informacje.

Równie dobrze mógłbym dopisać 22 wers w epilogu Apokalipsy Św Jana, i napisać, że Biblia Tysiąclecia jest moimi prywatnymi zapiskami :lol: , może tylko nieco podobnymi :mrgreen:

A wiek, cóż. Nie ocenia się ludzi po informacjach zawartych w profilu. Kto zna, ten wie, proste.
_________________
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
 
 
     
acia1065 
Acia


Wiek: 50
Dołączyła: 29 Lis 2011
Posty: 184
Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-05-17, 14:56   

6 jajek
4 ziemniaki średniej wielkości
1/2 szklanki posiekanego bluszczyku
2 cebule
ok. 3/4 szkl. oliwy albo oleju
do smaku: sól, pieprz świeżo mielony, przyprawa ognista
podobne?
a to http://smacznapyza.blogsp...n-glechoma.html
może jeszcze coś z książek?? np . p. Gumowskiej?
A tak na marginesie profil to dla mnie szczere informacje, jak ktoś kłamie to.... we wszystkim, nie tylko w latach :oops:

[ Dodano: 2016-04-22, 07:34 ]
Polecam zupę ziemniaczaną z dodatkiem bluszczyku. Bardzo smaczna!
_________________
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9