|
Bluszczyk kurdybanek |
Autor |
Wiadomość |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2012-05-17, 07:30 Bluszczyk kurdybanek
|
|
|
Frittata (tortilla) z bluszczykiem - a po naszemu chłopski omlet!
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki,
pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka,
1 spora cebula,
100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku,
4 jajka,
sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, a bekon (boczek) w kostkę. Dużą patelnię rozgrzać, usmażyć na niej bekon, dodać cebulę i chwilę smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4 - 5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną. Zsunąć na talerz, obrócić i dosmażyć z drugiej strony. Można dodać trochę żółtego sera (startego) do masy.
Pyszna z sałatką z pomidorów z cebulą. |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 914 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2012-05-17, 09:27
|
|
|
Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony
http://www.potrawyregiona...KURDYBANEK_.htm
Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ?
Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2012-05-17, 09:42
|
|
|
Omlety robię z różnymi dodatkami, frittatę nauczyłam się robić w czasie pobytu we Włoszech, dodają starty parmezan i dodatki ziołowe; z ziemniakami to odmiana hiszpańska - równie pyszna, ja w domu robiłam z bluszczykiem, czosnkiem niedźwiedzim, podagrycznikiem, szczypiorkiem albo z podsmażoną cebulką. w wersji na bogato oprócz różnych ziół dodaję pomidor, groszek, ser, itp.
Taka frittata to jakby przegląd lodówki albo plecaka!
Miło mi,że taki autorytet jak Pani Szymanderska ma podobne przepisy - mam zresztą wszystkie jej książki!
[ Dodano: 2012-05-17, 10:45 ]
Miło mi, że osoba 12 - letnia ma taką wiedzę, pozdrawiam |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
SmileOn
the violinist

Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 804 Skąd: Jaworzno
|
|
|
|
 |
Marshall
f o t o g r a f

Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 25 Lut 2011 Posty: 694 Skąd: Skierniewice, Łomża
|
Wysłany: 2012-05-17, 10:11
|
|
|
SmileOn napisał/a: | Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane |
Ale Młody naprawdę wygląda bardzo młodo. Na powyższym zdjęciu również. |
_________________ Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak |
|
|
|
 |
SmileOn
the violinist

Pomógł: 6 razy Wiek: 31 Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 804 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 2012-05-17, 10:23
|
|
|
Marshall napisał/a: | SmileOn napisał/a: | Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane |
Ale Młody naprawdę wygląda bardzo młodo. Na powyższym zdjęciu również. |
Ale raczej nie na 12. |
_________________ SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało." |
|
|
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 914 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2012-05-17, 10:44
|
|
|
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki, pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka, 1 spora cebula, 100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku, 4 jajka, sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry a bekon w kostkę. Dużą patelnie rozgrzać usmażyć na niej bekon, dodać cebule i chwile smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4-5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną.
Sory, ale to jest iście zerżnięte z tej strony, więc nie pisz, że to podobny przepis. Chyba tylko ślepy nie zauważy braku różnicy w proporcjach, wykonaniu. To, że dopisałaś 3 zdania, nie oznacza, że nie należy umieścić faktycznego autora/ odnośnika skąd zostały zaczerpnięte informacje.
Równie dobrze mógłbym dopisać 22 wers w epilogu Apokalipsy Św Jana, i napisać, że Biblia Tysiąclecia jest moimi prywatnymi zapiskami , może tylko nieco podobnymi
A wiek, cóż. Nie ocenia się ludzi po informacjach zawartych w profilu. Kto zna, ten wie, proste. |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
acia1065
Acia

Wiek: 50 Dołączyła: 29 Lis 2011 Posty: 184 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2012-05-17, 14:56
|
|
|
6 jajek
4 ziemniaki średniej wielkości
1/2 szklanki posiekanego bluszczyku
2 cebule
ok. 3/4 szkl. oliwy albo oleju
do smaku: sól, pieprz świeżo mielony, przyprawa ognista
podobne?
a to http://smacznapyza.blogsp...n-glechoma.html
może jeszcze coś z książek?? np . p. Gumowskiej?
A tak na marginesie profil to dla mnie szczere informacje, jak ktoś kłamie to.... we wszystkim, nie tylko w latach
[ Dodano: 2016-04-22, 07:34 ]
Polecam zupę ziemniaczaną z dodatkiem bluszczyku. Bardzo smaczna! |
_________________ "Człowiek jest tym, co je" Feuerbach |
|
|
|
 |
|
|