Najpopularniejsze rośliny jadalne
: 27 lut 2012, 00:15
U nas, w Wielkopolsce, za tydzień - dwa tygodnie wyskoczą nieśmiało pierwsze przedwiosenne zioła. Aby bardziej się na nich skupić w tym sezonie, zakładam bardzo subiektywny temat- jaką roślinę wykorzystujecie kulinarnie najczęściej w terenie i w domu?
Nie musi być to po jednej roślinie, może być więcej. Co ciekawe u mnie nie jest to "najwszechstronniejsza w survivalu" pałka, ale zupełnie inne rośliny:
W terenie: jeżyna i pokrzywa
W domu: czosnaczek i jeżyna
Dlaczego tak? Te terenowe pewnie ze względu na pospolitość, a nie wartości odżywcze- z liści jeżyny chyba na kazdym wypadzie robię herbatę, a liście pokrzywy prawie zawsze wrzucam do jakiejś zupy, "szpinaku" itp. Co do domowych, uwielbiam biały ser z czosnaczkiem oraz herbatkę również z liści jeżyn, tyle że z ususzonego jesienią zapasu
W domu używam teraz zimą jeszcze bylicy, bluszczyku kurdybanka i jagód jałowca na przyprawę.
Ciekaw jestem co napiszecie, chciałbym poszerzyć swoje horyzonty
Nie musi być to po jednej roślinie, może być więcej. Co ciekawe u mnie nie jest to "najwszechstronniejsza w survivalu" pałka, ale zupełnie inne rośliny:
W terenie: jeżyna i pokrzywa
W domu: czosnaczek i jeżyna
Dlaczego tak? Te terenowe pewnie ze względu na pospolitość, a nie wartości odżywcze- z liści jeżyny chyba na kazdym wypadzie robię herbatę, a liście pokrzywy prawie zawsze wrzucam do jakiejś zupy, "szpinaku" itp. Co do domowych, uwielbiam biały ser z czosnaczkiem oraz herbatkę również z liści jeżyn, tyle że z ususzonego jesienią zapasu

Ciekaw jestem co napiszecie, chciałbym poszerzyć swoje horyzonty
