www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzyby zimowe
Autor Wiadomość
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2013-09-25, 22:05   

boshmen napisał/a:
A czy Ty Wilsonie jadasz grzyby w terenie? i jak je przyrządzasz?


Tak, jak najbardziej. Zwykle wrzucam do kotła i gotuję z tym co zbiorę po drodze lub co zabiorę ze sobą z domu. Kilka możliwości wykorzystania grzybów jest opisane na moim blogu.
Muchomor czerwonawy jest łatwy do odróżnienia od podobnych gatunków.

Trzymajmy się tematu :-?
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-09-26, 05:30   

Cytat:
Trzymajmy się tematu :-?
_________________
Dziś u mnie jest przygruntowy przymrozek , więc prawie jak w temacie :mrgreen:
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1016
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2013-10-06, 19:15   

Spotykacie już płomiennice zimowe? Powinny się już pojawiać.
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2013-11-02, 18:06   

Dzisiaj widziałem owocniki płomiennicy zimowej rosnące na wierzbie nad rzeką.
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1016
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2013-11-03, 17:59   

Czekam na płomiennice na orzechach u mnie obok osiedla :)
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
jm48 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 62
Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 194
Skąd: Chęciny Czerwona G.
Wysłany: 2013-11-12, 07:15   

Już rośnie, boczniaki również. Na Patriotycznym Grzybobraniu Grzyblandu z którego wróciłem wczoraj, padło jednak jeszcze dużo prawdziwków szlachetnych, ceglastoporych i sosnowych. Dopisały pieprzniki trąbkowe (masowo), rydze i gąski (zielone i niekształtne). Sporo było jeszcze podgrzybków brunatnych i złotawych. Tyle było innych grzybów, że mało kto schylił się po maślaka sitarza, który wysypał w obfitości. Zlot odbył się w Czarnieckiej Górze w okolicy Stąporkowa (Świętokrzyskie). Suszarka pełna, pracuje na okrągło, kilkanaście słoików z marynatą przybyło w spiżarni...
_________________
ślepy herbu ślepowron
 
     
Rojek 
PISS


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 328
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2013-11-12, 10:09   

U mnie wysyp ceglastoporych, boczniaki dorastają, a o podgrzybkach złotawych już nie wspomnę...
_________________
Potrzebuję tylko wolności
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1016
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2013-11-12, 13:09   

U mnie też ostatnio sporo podgrzybków złotawych było, ale kilka dni temu nie mogłem znaleźć nic przypadkiem.

W Stąporkowie wiecznie jest pełno wszystkich grzybów, z tego co słyszę.

jm48, jest różnica widoczna gołym okiem przy suszeniu suszarką a naturalnie?
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
jm48 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 62
Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 194
Skąd: Chęciny Czerwona G.
Wysłany: 2013-11-12, 13:55   

Jeśli używasz z umiarem, nie spieszysz się z suszeniem - nie ma różnicy. Suszarka zdecydowanie wygrywa w szybkości suszenia. Ale nie wolno przesadzić z temperaturą. Przy takiej pogodzie jak dziś - ciężko ususzyć grzyby naturalnie... duża wilgotność powietrza, niska temperatura, słońca na lekarstwo - też suszarka da radę - ale można również suszyć w piekarniku z termoobiegiem na 50 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika... Co kto lubi... :mrgreen:
_________________
ślepy herbu ślepowron
 
     
Rojek 
PISS


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 328
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2013-11-12, 14:29   

Najlepiej to na kuchni kaflowej suszyć :P

_________________
Potrzebuję tylko wolności
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1016
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2013-11-12, 17:01   

jm48, aha. Ewentualnie suszyć nad ogniskiem w lesie :)
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
jm48 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 62
Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 194
Skąd: Chęciny Czerwona G.
Wysłany: 2013-11-12, 17:08   

Wędzone - to śliwki są dobre - a nie grzyby :shock:
_________________
ślepy herbu ślepowron
 
     
soohy 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 1016
Skąd: Małopolskie, Brzesko
Wysłany: 2013-11-12, 17:20   

Nie chodzi mi o wędzenie, po prostu o ciepło z ogniska. Źle napisałem "nad".
_________________
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2013-11-12, 17:47   

Rojek napisał/a:
Najlepiej to na kuchni kaflowej suszyć


To pewnie zdjęcie ze skansenu lub rodzinnego archiwum :619:
Dawno, dawno temu też tak suszyłem i potwierdzam opinię.

Grzyby, które wysuszę w warunkach naturalnych (słońce, wiatr) mają mniej naturalną barwę niż te wysuszone w suszarce, różnicę widać gołym okiem. Jasne trzony np. prawdziwków nie są białe tylko lekko żółte. Uważam, że grzyby wysuszone w warunkach naturalnych są też bardziej aromatyczne. Suszenia nad ogniskiem nie polecam.
Podobnie jest z suszonymi jabłkami, wysuszone na słońcu smakują dużo lepiej niż te wysuszone w elektrycznych suszarkach, piecykach itd.
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
Rojek 
PISS


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 328
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2013-11-12, 18:25   

Mr. Wilson napisał/a:
To pewnie zdjęcie ze skansenu lub rodzinnego archiwum :619:
Dawno, dawno temu też tak suszyłem i potwierdzam opinię.

To zdjęcie części z moich tegorocznych zbiorów suszonych na kuchni kaflowej dziadków mej żony :mrgreen: Stara szkoła suszenia na gałęziach tarniny :)

_________________
Potrzebuję tylko wolności
 
     
Sobota.SBT 
Punk


Wiek: 30
Dołączył: 04 Paź 2013
Posty: 34
Skąd: Piekary Śląskie
Wysłany: 2013-11-13, 15:19   

Jo też jak jechałem w góry to suszyłem nad kachlokiem grzybki ponabijane na tarnine, w domu to najlepiej na słoneczku, ew tero przy takiej pogodzie to już grzejniki idą, wtedy nawlekam na sznureczek i zawieszam pomiędzy żeberkami, ususzone są w 1 dzień, ale minusem jest to że właśnie nie mają aż tak intensywnego aromatu jak suszone np na słoneczku, ale dają rade i to najważniejsze, a suszarki nie mam bo po prostu szkoda mi kasy na coś, co mi tak na prawde nie jest niezbędne :-)
_________________
http://imprezawgorach.pl/

https://www.facebook.com/...9155438?fref=ts

W sprawach organizacyjnych - PW
Pozdrawiam SoboTa
 
 
     
jm48 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 62
Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 194
Skąd: Chęciny Czerwona G.
Wysłany: 2013-11-13, 20:11   

Rojek napisał/a:
Stara szkoła suszenia na gałęziach tarniny :)


Fajnie, fajnie - tylko ususzcie koledzy 10-15 kilo prawdziwków i podgrzybków w 2 doby - tak jak Wam się wspomina... Dodajcie fakt, że kapelusze do 15 - 18 cm. średnicy suszę w całości. Polecam na wigilię i sylwestra zakąskę w postaci takiego kapelusza wymoczonego przez noc w mleku i usmażonego w normalnej panierce - jak schaboszczaka. Jeśli mam nadmiar rozwiniętych kapelindrów :mrgreen: kań - podobny przepis... Niebo w gębie... A ja jestem cienki pikuś w porównaniu z niektórymi kolegami z Grzyblandu... - bo koszą na tyle prawdziwka, że i podgrzybek - obecnie borowik brunatny nie jest wart schylania się :shock:
_________________
ślepy herbu ślepowron
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-11-17, 13:57   

Sobota.SBT napisał/a:
a suszarki nie mam bo po prostu szkoda mi kasy na coś, co mi tak na prawde nie jest niezbędne :-)


Taki mały offtop z mojej strony. Suszarka na prawdę się przydaje w domu gdy lubimy kucharzyć. Oprócz suszenia grzybów i owoców suszę pomidory i zalewam je później oliwą z przyprawami, suszony czosnek w płatkach, seler, piertruszka, szczypior, robię nawet własną vegetę susząc duże ilości włoszczyzny i mieląc gotowy produkt. Jak wysuszysz plastry cytrusów : pomarańczy, limonek i cytryny masz bardzo ładne naturalne i pachnące ozdoby choinkowe.
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
Annael9 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lis 2012
Posty: 91
Skąd: spod lasu
Wysłany: 2013-11-21, 21:46   

Cytat:
Taki mały offtop z mojej strony. Suszarka na prawdę się przydaje w domu gdy lubimy kucharzyć. Oprócz suszenia grzybów i owoców suszę pomidory i zalewam je później oliwą z przyprawami, suszony czosnek w płatkach, seler, piertruszka, szczypior, robię nawet własną vegetę susząc duże ilości włoszczyzny i mieląc gotowy produkt. Jak wysuszysz plastry cytrusów : pomarańczy, limonek i cytryny masz bardzo ładne naturalne i pachnące ozdoby choinkowe.


O Morgu Wielki i pełen daru Umiejętności :-) muszę to wypróbować. Dobrze żem tu zajrzała chociaż grzyby przestały same w sobie, a zwłaszcza zimowe, mnie interesować. Chyba z nadmiaru domowych awarii i remontów apetyt mnie był odbiegł. Ponoć te cytrusowe i na poprawę apetytu stosowane bywają. :mrgreen: Dziękuję.
 
     
Morg 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 469
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-11-22, 08:27   

W sumie zapomniałem dodać, że planuję Jerky zrobić jak tylko będę miał jakąś większą gotówkę.
_________________
BUK! HONOR! DZICZYZNA!
 
 
     
Jackus 


Dołączył: 09 Kwi 2010
Posty: 34
Skąd: Złotoryja
Wysłany: 2016-12-08, 17:51   

Temat dzisiaj odkopuję
Bo was mądrze informuję
Trwa sezon na boczniaki.
Ruszcie tyłki dziewki i chłopaki.
Nie patrzcie na śniegi i mrozy,
Sprawdzajcie leśne wąwozy
Bo tam już rośnie piękny owalny,
Dobrze znany, grzyb jadalny.
Nie przepłacajcie za niego w markecie.
Chyba że jesteście ciecie.

A tutaj filmik o nadodrzańskich boczniakach https://youtu.be/FCYpSZ2cvKo

Oto one, na obrzeżach miasta Wrocław znalezione:
_________________
Fan Gór i Pogórza Kaczawskiego
 
 
     
viragolo 
viragolo


Pomógł: 1 raz
Wiek: 41
Dołączył: 29 Wrz 2014
Posty: 127
Skąd: Lewin Brzeski
Wysłany: 2016-12-12, 14:07   

....Jackus kochanieńki, pamiętaj, że są też opieńki,
a jak ktoś ma szczęście, to i uszak na drzewie będzie ;)
_________________
Carpe Diem
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9