Strona 1 z 4

Ulubione Piwo

: 30 sty 2012, 23:01
autor: Kobra
Witam, zbliża mi się 18stka i chciałbym pierwszy raz wypić piwo :D a że chciałbym aby był to niezapomniany smak to podajcie nazwy swoich ulubionych piw :)

: 30 sty 2012, 23:08
autor: Dąb
Vipa z biedronki se łyknij, bukiet smakowy zostanie ci w pamięci na długo.

: 30 sty 2012, 23:14
autor: Abscessus Perianalis
Żurb, Perła chmielowa, Warka czerwona, Ciechan Miodowy (i w ogóle), Guinness, Dębowe mocne, Łomża, Okocim mocny, Okocim O.K. Beer, Koźlak(!). Jak bardzo mam ochotę w lecie to Gingers.

Pierwszy browar, niezapomniany smak. Tjaa. Coraz bardziej mnie rozbawiacie co niektórzy, no ale dobrym piwkiem się chętnie podzielę. :)
I idę spać marząc, że może wyzdrowieje do weekendu i rzeczonego będę mógł się w spokoju napić.
Czego i wam życzymy.

Edzia: Jak chcesz niezapomniany smak, to znajdź gdzieś piwko 'Jabłonowo'. Zapewniam Cię, że nie zapomnisz tego smaku. :P
Ofc mówię o jabłonowie z przed 6-8 lat wyglądało mniej więcej tak:
Obrazek

Teraz się cały browar ponoć popsuł i wypuszcza smaczne piwka. :( Gdzie te chmielowe jabole z dawnych lat? :-(

: 30 sty 2012, 23:21
autor: puchalsw
Kobra pisze:zbliża mi się 18stka
Zdaje się, że "brakuje" ci jeszcze 2 lat.... albo dane w profilu masz niewłaściwe... :?:

Jeśli jesteś niewprawiony, to z piwem lepiej uważaj:

Obrazek

: 31 sty 2012, 04:51
autor: steppenwolf
Żaden browar nie zapłacił mi za reklamę, więc nie mam zamiaru polecać jakiejkolwiek konkretnej marki.
Jeśli jednak coś miałbym zalecić w kwestii jakie masz pić piwo, to:
JASNE, ŻE CIEMNE! :mrgreen:

: 02 lut 2012, 09:34
autor: Apo
Specjal czarny! Dodatkowo Warka Strong, Dębowe Mocne, kiedyś Tyskie.

: 02 lut 2012, 11:00
autor: Armat
Kobra, nie rozdrabniaj sie na jakies Tyskie, czy inne Warki.
Od razu na najwyzsza polke:
Obrazek

: 02 lut 2012, 11:17
autor: puchalsw
Armat pisze:Od razu na najwyzsza polke:
Tylko pamiętaj poprosić barmana, żeby ci poprychał kufel, tak jak ten na zdjęciu.

A na poważnie. Jak chcesz pić dobre piwo to celuj w gatunki niepasteryzowane, i najlepiej z małych/mniejszych browarów. Ja już tutaj wspominałem o Czarnkowie, ale jest wiele fajnych lokalnych browarów, które warto mieć na uwadze.
Trzymaj się z daleka od piw "popularnych". Masowa produkcja i niska cena nie idzie w parze z jakością. A dlaczego?
Nie wiem ilu z Was o tym wiedziało:
http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/ar ... 42454.html

: 02 lut 2012, 11:29
autor: yaktra
puchalsw pisze:wspominałem o Czarnkowie
Polecam, najlepiej w 0, 33L

: 02 lut 2012, 11:39
autor: Michal N
Moje pierwsze to było EB.
Oprócz już wymienionych, polecam Fischer Tradition i Glolsch.

: 02 lut 2012, 11:42
autor: Młody
Jak mam smaki na bronka z "wyższej" półki to pijam Piwo Twierdzowe z Browaru Zamkowego.

Jeśli po prostu spotkanie w gronie znajomych, to mój ukochany ŻUBR.

No i pamiętaj, nie bier niczego w puszkach.

: 02 lut 2012, 12:30
autor: Prowler
Młody pisze:to mój ukochany ŻUBR.
z żubrem strasznie to różnie bywa. Zależnie od partii. Jakiś czas temu jak było piwem roku był [...]. A teraz straszne wahania zależnie od partii. Było tak ,że się siekło 10 rogatych i rano zero dolegliwości , a teraz bywa tak ,że po 5 głowa rano boli. A różnica między partiami jest odczuwalna nawet w smaku jak dla mnie

: 02 lut 2012, 12:48
autor: Młody
Prowler, Zgadza się, idzie wyczuć pewne zmiany smakowe w zależności od partii. Ale nie są to kolosalne różnice więc ja dalej będę miłował te piwko 8-).

Kobra, a może chciałbyś zostać abstynentem pierwotnym ? Same zalety.

: 02 lut 2012, 13:06
autor: birken1
Ło kutwa co za temat :mrgreen:
Mi ogólnie polskie piwo nie smakuje... choć Kasztelan całkiem OK był ( nie wiem jak teraz)
Apo pisze:kiedyś Tyskie.
Tyskie hmmm... smak dzieciństwa :D
Młody pisze:Kobra, a może chciałbyś zostać abstynentem pierwotnym ? Same zalety.
może nie same ale z pewnością cała masa...
Michal N pisze:Moje pierwsze to było EB.
moje chyba też :-D

: 02 lut 2012, 14:04
autor: Parthagas
Rodzimy Ciechan, Kasztelan niepasteryzowany, Łomża, browar Gontyniec - granaty w Kauflandzie.

: 02 lut 2012, 14:46
autor: Zirkau
na dziś: Żywiec, Warka Strong (najlepiej jako grzaniec miodowo-korzenny) i Noteckie Ciemne niepasteryzowane.

W okresie ciepłym, preferencje lekko ulegają zmianie.

: 02 lut 2012, 14:49
autor: puchalsw
Zirkau pisze:W okresie ciepłym, preferencje lekko ulegają zmianie
Aha! Czyli Karmi kolega pija?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

: 02 lut 2012, 15:38
autor: Michal N
puchalsw pisze:Aha! Czyli Karmi kolega pija?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kiedyś był Cooler . Może Reddsa ;-) Ale to nie o tym temat, bo to nie piwo :mrgreen:

AP: po czerwonej Warce straszny kacur jest.

: 02 lut 2012, 15:38
autor: Zirkau
nie, wtedy te same piwa tylko schłodzone. Czyli niby te same a jakze inne :D

A "Karmi", co to jest?

Edyta:
hihihaha, zapytałem Google. Oj niegrzeczny, niegrzeczny. Tego nawet moja Żmija nie pija.

: 02 lut 2012, 15:49
autor: thrackan
Popieram Puchala w tej kwestii. I polecam piwa:
- Ciechan: Maciejowy (pycha!) Miodowy i Pszeniczny - ten ostatni ma w niektórych partiach dodatkową przyjemną nutę malinową ale powinien być możliwie świeży i trzymany w lodówce w sklepie,
- Jagiełło Magnus + odmiany smakowe: Wiśniowy, Żurawinowy, Miodowy, Czekoladowy - ale jako piwa deserowe, bo są dość sycące,
- Krajan: Irlandzkie Zielone , Miodowy (jeżeli się jeszcze gdzieś uchowały, bo poszła plotka o upadku browaru),
- Łomżę Miodową (jako taki dobry standard),
- Fortuna: Czarne, Miodowa, Wiśniowe,
- Jabłonowo: "Piwo na miodzie gryczanym", Belfast, (ten browar naprawdę mocno skoczył z jakością do góry)
- Kormoran: Rześkie niepasteryzowane, Orkiszowe, Orkiszowe z miodem, Krzepkie, Warnijskie, Warmiak, Miodne
- Konstancin: Starodawne, Czarny Dąb

To tak na szybko ;)
Jak na pierwszy raz to celowałbym w Ciechana Maciejowego/Jabłonowskiego Belfasta lub "Piwo na miodzie gryczanym" z ciemnych oraz Łomżę Miodową z jasnych (tu biorę pod uwagę dostępność tych piw). Mam nadzieję, że coś z tej listy znajdziesz u siebie. Nie powinieneś się na żadnym z nich zawieść, ale zawsze występuje "ryzyka gustu". Bo ten każdy ma własny ;)

Poza tym, próbowałem tylko niewielką część dostępnych na polskim rynku rodzimych piwi pewnie znalazłoby się jeszcze sporo godnych polecenia. ;)

[ Dodano: 2012-02-02, 18:15 ]
birken1 pisze:Mi ogólnie polskie piwo nie smakuje... choć Kasztelan całkiem OK był ( nie wiem jak teraz)
A próbowałeś czegoś z małych browarów? ;-)

: 03 lut 2012, 23:42
autor: Razowiec
A ja radzę Kobrze zacząć właśnie od sikaczy z telewizora. Wprawy nabierz w takich, to potem tym bardziej docenisz te regionalne.

Sam ostatnio przepadam za piwem o wdzięcznej nazwie "Piwo na miodzie gryczanym".
http://mojkufelek.blogspot.com/2011/06/ ... epsze.html

W większych ilościach lubię "Irish Beer'a" - nie taki znowu drogi a dobry. I mam słabość do obrazka z etykietki :-P
http://www.browarkormoran.pl/Nasze-piwa/Irish-Beer.html

Kiedy nie ma pod ręką sklepu z piwami regionalnymi to zwykle Perłę...

: 04 lut 2012, 00:07
autor: puchalsw
Razowiec pisze:Sam ostatnio przepadam za piwem o wdzięcznej nazwie "Piwo na miodzie gryczanym".
Przyznaję! Bardzo wdzięczne w smaku. Też polecam.

: 26 lut 2012, 14:15
autor: Kobra
No mój pierwszy post w którym napisałem że zbliża się 18stka i jakie powinno być moje pierwsze piwo to był tylko żart ale widzę że wzięliście to na poważnie :D

Napisaliście o piwach o których nigdy nie słyszałem :D w Lubelskich sklepach takowych nie ma. Jak ktoś będzie na lubelszczyźnie to polecam piwko lubelskie pils i mocne. Nie wiem czy są w innych regionach. Tylko jak zwykle zależy jaka partia się trafi bo nie które są super a w nie których koło dna czuć mocno spirytus.

: 26 lut 2012, 14:26
autor: yoger
Ja ostatnio zasmakowałem w Czarnym z fortuny, ewentualnie pszeniczny minister.

: 26 lut 2012, 16:19
autor: Balkon
Ja polecam Czarnego specjala. Jeszcze może być Żubr ale tylko ciemnozłoty i Pilsner Urquell.