Strona 1 z 1

Liście Klonu

: 23 lis 2011, 10:01
autor: Sdlcity
Wie ktoś coś o jadalności liści klonu? Podobno na wiosne można je jeść,wie ktoś czy wszystkie gatunki czy tylko wybrane?

: 23 lis 2011, 11:17
autor: Młody
Jadalne jadalne, młode najbardziej smaczne i "słodkie". Jadalne wszystkie odmiany ( w PL występują podobno tylko 3 rodzaje). Odbiegając od tematu... lepiej "ściągać" sok a następnie go odparowywać, poezja dla podniebienia 8-)

: 23 lis 2011, 18:52
autor: taki robaczek
Młody pisze:Jadalne jadalne, młode najbardziej smaczne i "słodkie".
Ale tak normalnie na surowo? Zrywasz i żujesz?

: 23 lis 2011, 19:23
autor: Armat
taki robaczek pisze:
Młody pisze:Jadalne jadalne, młode najbardziej smaczne i "słodkie".
Ale tak normalnie na surowo? Zrywasz i żujesz?
Tak.
Ewentualnie mozna ususzyc i uzywac jako przyprawy.

: 23 lis 2011, 21:10
autor: Balkon
Młody pisze:Jadalne jadalne, młode najbardziej smaczne i "słodkie". Jadalne wszystkie odmiany ( w PL występują podobno tylko 3 rodzaje). Odbiegając od tematu... lepiej "ściągać" sok a następnie go odparowywać, poezja dla podniebienia 8-)
Zgadzam się z kolegą sok jest pyszny. Mi się wydaje że w Polsce możemy spotkać 4 gatunki w lesie: pospolity jawor polny i jesionolistny :)

: 20 kwie 2018, 08:10
autor: acia1065
Liście klonu można smażyć w cieście naleśnikowym, podobnie jak i kwiaty.

Re: Liście Klonu

: 04 mar 2024, 09:45
autor: Pies
Japońce to sobie nawet w beczkach przechowują zakonserwowane i potem na głębokim oleju w tzw. tempurze smażą. Można w cieście naleśnikowym. Potwierdzam słowa przedmówcy, młode delikatniejsze i smaczniejsze (vit. C!).
Młode MIĘKKIE owoce, też jadalne. Trzeba jednak kosztować bo mimo jadalności niektóre bywają niesmaczne, zależne również od stanu dojrzenia (tu niedojrzałości). Odwrotnie niż przy jabłku. Zrywaj po 3-4 liście na próbę (lub 1 garści owoców) i testuj.
Oby nie było wniosków jak u ruskiego naukowca z muchą, myśleć trzeba i warto.