Strona 1 z 4

Co nieco o ostrzeniu!!!

: 04 wrz 2008, 15:29
autor: archiwum
"Wiem ,ze temat moze mało ciekawy i tak dalej ale w gruncie rzeczy to powazna sprawa jestem ciekaw czym i jak ostrzycie swoje maleństwa, zeby cieły jak brzytwa..."
link do
archiwum

: 16 sty 2009, 16:03
autor: Kłobuch

: 16 sty 2009, 16:07
autor: Treasure Hunter
Do podostrzenia może i się nadają. Wolę jednak płaskie kamienie albo improwizowane osełki.

Osełki, które podałeś wymuszają kąt ostrzenia i jeśli nóż ma inny kąt to miną wieki zanim go przeprofilujesz.

: 20 sty 2009, 12:29
autor: Valdi
Ja uzywam Spyderco triangla, a teraz sie przekonalem, ze daje taksamo rade na oselku za 3,5 zeta + olej roslinny :) i po licho ja te 200zeta zaplacilem przed chyba dwoma laty? ... :evil:
Kłobuch, do podostrzenia kup np diamentowa plytke od Vicka, jest chyba bardziej uniwersalna

: 20 sty 2009, 20:20
autor: Tanto
Valdi pisze:J...i po licho ja te 200zeta zaplacilem przed chyba dwoma laty?
Bo wiedza kosztuje, zwłaszcza ta którą zdobywamy na własnych potknięciach ;-)
No i specjaliści od marketingu też muszą zarobić na swoje pensje.

: 20 sty 2009, 20:27
autor: Treasure Hunter
Valdi- co za problem. Na knives.pl na pewno ktoś chętnie odkupi. Bądź co bądź zła ostrzałka to nie jest.

: 21 sty 2009, 09:39
autor: Valdi
Treasure Hunter, masz racje, niejest zla, jak by co to mozna jeden precik zabrac do lasu do podostrzenia noza :mrgreen:

: 21 sty 2009, 12:54
autor: JAHrek

: 18 maja 2009, 14:43
autor: Gryf
Nie zakładam nowego wątku więc zapytowuję tu.

Z jakich desek do rojenia korzystacie? Drewno, plastik, kamień? Czy cioranie ostrza po kamiennej desce niszczy ostrze w trakcie obróbki żywności?

: 18 maja 2009, 14:54
autor: przeszczep
Ja używam drewnianych i plastikowych :0
Szuranie po kamieniu, ceramice, szkle, glazurze itp itd niszczy nóż :)

: 18 maja 2009, 15:33
autor: StaszeK
Tylko na drewnianych deskach. W najgorszym przypadku na plastikowych, wówczas staram się ograniczyć kontakt krawędzi tnącej noża do samego czubka.

: 18 maja 2009, 16:56
autor: Jaca
StaszeK pisze:Tylko na drewnianych deskach. W najgorszym przypadku na plastikowych, wówczas staram się ograniczyć kontakt krawędzi tnącej noża do samego czubka.
U mnie też drewno lub plastik. A co do Ciebie Staszku to wydaje mi się że chyba nie ma za dużej różnicy między drewnem lub plastikiem w przypadku kontaktu z krawędzią tnącą. Często te plastikowe deski są bardziej miękkie niż właśnie drewniane. Noża raczej od tego nie zepsujesz, a przecież jest po to żeby go używać :-P

: 18 maja 2009, 17:09
autor: StaszeK
Niestety plastiki są różne, jedne twardsze inne miększe.
Oczywiście, że nóż jest do cięcia. Ale ja jestem człowiek leniwy (urodziłem się w niedzielę ;-) ) i zawsze staram się oszczędzać sobie dodatkowej roboty. Jeżeli już muszę tępić nóż to staram się aby to stępienie ograniczało się do małego odcinka.

: 18 maja 2009, 17:45
autor: Treasure Hunter
Gryf pisze:
Czy cioranie ostrza po kamiennej desce niszczy ostrze w trakcie obróbki żywności?
Przepraszam Rafale, że tak dosadnie ale chyba sobie jaja robisz! Od ilu lat używasz noża na wypadach żeby pytać czy cioranie po kamieniu niszczy ostrze? :shock: .

: 19 maja 2009, 08:16
autor: Gryf
Wiesz mam na myśli gładki marmur albo granit. Korzystam czasami...

: 19 maja 2009, 08:42
autor: mgr_scout
kroisz chleb i kiełbasę na parapecie z lastriko? :P

: 19 maja 2009, 08:58
autor: Gryf
Na cygańskich grobach ale oni mają tam włoskie marmury ;)

: 19 maja 2009, 09:21
autor: przeszczep
To inaczej. Może łatwiej będzie zrozumieć.
Zadaj sobie pytanie czym możesz ostrzyć noże?
Jak już sobie odpowiesz to będziesz wiedział również co tępi noże.
Na marmurach i granitach też się poleruje stal. A skoro się poleruje, to znaczy że te kamienie jakoś ścierają stal, a skoro ścierają stal to znaczy że jak przejedziesz krawędzią tnącą po takim materiale to też zetrzesz stal, czyli ją stępisz :)
Teraz chyba wszystko jasne :)

: 19 maja 2009, 10:01
autor: Gryf
Zaskoczyłeś mnie! ;)


Używacie jakiejś skórki do gładzenia krawędzi ostrza?

: 19 maja 2009, 10:08
autor: przeszczep
Ja nie używam bo nie czuję takiej potrzeby. Ale możesz kupić pastę polerską, nałożyć na skórę u szurać aż Cię ostrość zadowoli :P

: 19 maja 2009, 10:29
autor: mgr_scout
do brzytwy jak znalazł ;)

: 19 maja 2009, 13:15
autor: Fredi
do brzytwy to namydlony pasek skórzany wystarczy :) ...oj trzeba by odkurzyć swoją brzytewkę...i naostrzyć :)

: 19 maja 2009, 13:40
autor: Gryf
Do tej pory na giełdach staroci można nabyć dwustronne pasy skórzano brezentowe do ostrzenia brzytew.

: 19 maja 2009, 13:46
autor: przeszczep
Na moje oko, z pasta polerską będzie szybciej a efekt taki sam. Więc w sumie jak kto woli :P

: 19 maja 2009, 14:07
autor: Fredi
Gryf: pasy....brezentowe? skóra to rozumiem... ale brezent? nie bardzo to widzę...

Przeszczep: robię wg dziadkowego przepisu. Dziadek był fryzjerem przed wojną, on mnie uczył posługiwania się brzytwą i jej ostrzenia. :)