Proste przepisy kulinarne

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Abscessus Perianalis
Posty: 919
Rejestracja: 24 mar 2010, 06:38
Lokalizacja: CK / Wa-wa
Gadu Gadu: 1505060
Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
Płeć:

Post autor: Abscessus Perianalis »

acia1065 pisze:Obniża on cholesterol i usuwa nawet jad rakowy.
Czymże u licha jest jad rakowy? :D

acia1065, jak już kopiujesz czyjeś przepisy z innych stron, to ostatni raz proszę, napisz źródło. Potem będą ostrzeżenia.

Tutaj mamy zapożyczenie przepisu użytkownika crisen.

http://www.wielkiezarcie.com/recipe42420.html
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Awatar użytkownika
rob30
Posty: 247
Rejestracja: 02 sty 2010, 23:18
Lokalizacja: Sosnowiec/Spojené kr
Płeć:

Post autor: rob30 »

Abscessus Perianalis pisze:Czymże u licha jest jad rakowy?
Niby z medycyno związany, a nie wie ?!

Jad rakowy znajduje się w ślinie raków, które w płytkich, ciepłych wodach czatują aby ukąsić niczego niespodziewających się ludzi. Najwięcej ukąszeń przypada na miesiące wakacyjne (lipiec, sierpień). Czasami ukąszenie ma przebieg łagodny, podwyższona temperatura ciała, dreszcze. W ciężkich przypadkach, z ostrym przebiegiem, osoba ukąszona przez raka zaczyna chodzić do tyłu.
link
Awatar użytkownika
jm48
Posty: 195
Rejestracja: 18 lut 2011, 00:46
Lokalizacja: Chęciny Czerwona G.
Płeć:

Post autor: jm48 »

:D :D :D dobre, dobre (ślina raka)
oj, jad rakowy, jad trupi, pręga od rany dojdzie do serca i śmierć i tym podobne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ślepy herbu ślepowron
Awatar użytkownika
soohy
Posty: 1093
Rejestracja: 26 lip 2010, 22:44
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Płeć:
Kontakt:

Post autor: soohy »

Tam gdzie pingwiny raków nie ma ;] Nie bój się :-o
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Abscessus Perianalis pisze:
acia1065 pisze:Obniża on cholesterol i usuwa nawet jad rakowy.
Czymże u licha jest jad rakowy? :D

acia1065, jak już kopiujesz czyjeś przepisy z innych stron, to ostatni raz proszę, napisz źródło. Potem będą ostrzeżenia.

Tutaj mamy zapożyczenie przepisu użytkownika crisen.

http://www.wielkiezarcie.com/recipe42420.html
Przepisy są z książek o Ojcu Grande, w sumie wydano 3 pozycje - napisałam, że to nie moje przepisy tylko Ojca Grande!

"Ojca Grande przepisy na zdrowe życie" Część 1, 2 i 3
Marzena Woźniak, Tadeusz Woźniak

Tego @crisen już nie podał(a)
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Awatar użytkownika
rob30
Posty: 247
Rejestracja: 02 sty 2010, 23:18
Lokalizacja: Sosnowiec/Spojené kr
Płeć:

Post autor: rob30 »

ArturZ pisze:Gar ziemniaków, kilka jajek sadzonych, litr kefiru i moja 5 osobowa głodna rodzina się nażarła
Narobiliście mi smaka z tym kefirem i ziemniaczkami.

Udało mi się kupić kefir w sklepie rumuńskim, młode ziemniaki +masło z szałwią i bazylią. Ale się na...wp...jadłem. Trzeba będzie częściej takie proste żarcie robić!

Obrazek

PS
Próbowałem zrobić kefir z tutejszego mleka, ale wyszedł jakiś ciągnący się glut, więc wywaliłem. :-(
Z głupim człowiekiem nie warto gadać, więc stulcie pyski i proszę siadać!
Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Post autor: kamykus »

Dla wszystkich lubiących cebulę polecam szamę którą sam wymyśliłem kilka lat temu.
Danie może nie wygląda zbyt apetycznie, można by porównać wygląd do wymiocin po całonocnym imprezowaniu (sorry że w temacie o jedzeniu) ale taka jest prawda. Bardzo syte, bardzo proste i tanie, i co najważniejsze bardzo smaczne!

Cebula Duszona (dla 2 osób)
3-4 Średnie cebule, 1 Kiełbasa (najlepiej myśliwska/suszona), ogórek najlepiej kiszony ale może być też konserwowy. Czerwona papryka (polecam ostre) lub 1 Jajko, musztarda (im ostrzejsza tym lepsza), przecier pomidorowy.

Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wodą tak aby się nie spaliła i dusimy aż będzie miękka.
Kroimy w kostkę kiełbasę, ogórka oraz paprykę. Dusimy wszystko przez 10 minut.

Dodajemy przecier pomidorowy (3-4 łyżki) musztardę (ok 1-2 łyżek), pieprz.
Na sam koniec wrzucamy całe jajko, mieszamy. Gdy jajko już się zetnie, jedzonko gotowe.

Podawać z chlebkiem :)

Obrazek

[ Dodano: 2012-09-12, 14:40 ]
Parówki w Cieście:

7-8 Dużych ziemniaków
2 szklanki mąki
6-7 Cienkich parówek
1 Jajko
(+Mąka, jajka, bułka tarta do panierowania)

Ugotować ziemniaki, zgnieść i wystudzić.
Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, 1 jajko. Wszystko wymieszać.
Wyrabiać ciasto, rozwałkować. Kładziemy parówki na cienkie ciasto i zawijamy nim parówkę.
Obtaczamy w mące jajku i bułce tartej. Piec na małym ogniu.

Ze szpinakiem:
Na ciasto kładziemy szpinak, potem parówkę i zawijamy.
Z serem:
Plastry sera nawijamy na parówkę, następnie zawijamy w cieście.


Obrazek
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
rob30
Posty: 247
Rejestracja: 02 sty 2010, 23:18
Lokalizacja: Sosnowiec/Spojené kr
Płeć:

Post autor: rob30 »

"Kartofle obieromy , wciepujemy do wody ze solom i warzymy.Załerkrałt (kwaśno kapusta) kromy drobno coby nom się potym nie ciongła i warzymy do miynkiygo .Jak to się już fajnie warzy , kromy we wyrfle (kostka) szpek (boczek) i topimy na szpyrka (skwarki).Jak szpek jest chudy cza dodać tuste (smalec). Wciepujemy do tego pokrono drobno tyż we wyrfle cebula i smażymy aż się zrobi fajnie złoto .Kartofle i kapusta odcedzomy , wciepujemy do srogiygo gorka , szpyrki z cebulom tyż .Dodowomy pieprz, sol i maggi i sztamfujymy (ubijamy tłuczkiem).Nojlepszy jest do tego sztamfer (tluczek) taki np.żelazny z lochami (otworami).Jak nom się wszysko cuzamen do kupy (razem) fajnie wymiyszo , robimy jeszcze kostproba i warzechom (łyżka drewniana) mieszomy pora razy coby buło jeszcze lepiyj połonczone .Wciepujemy na talyrz i robimy kupka , a w niej dołek coby potym wloć zołza (sos). Jo podaja panszkraut z żeberkami z bratruły (z piekarnika) i zołzom , ale dobre tyż jest z karminadlami (kotlety mielone) . Możno tyż miast kwaśnyj dać słotko kapusta (cza wtedy na koniec doprawić trocha octem abo sokiem z citryny) .Możno tyż wymiyszać łobie te kapusty cuzamen. Jeszcze nie spotkałech żodnygo coby mu to nie smakowało" :).
Awatar użytkownika
Ursmar
Posty: 28
Rejestracja: 07 mar 2012, 17:49
Lokalizacja: Berlin/Rybnik
Tytuł użytkownika: Domator
Płeć:

Post autor: Ursmar »

Jeszcze nie spotkałem „gorola” któremu na pierwszy widok ciapkapusty nie zrzedłaby mina :lol:

Danie samo w sobie jest bardzo treściwe i nie trzeba traktować go tylko jako dodatek do mięsa
Awatar użytkownika
rob30
Posty: 247
Rejestracja: 02 sty 2010, 23:18
Lokalizacja: Sosnowiec/Spojené kr
Płeć:

Post autor: rob30 »

Ursmar pisze:Jeszcze nie spotkałem „gorola” któremu na pierwszy widok ciapkapusty nie zrzedłaby mina :lol:
Dzisiaj, w Lidlu dokupiłem brakujące składniki. Jutro biorę się za "warzenie".

PS
W dzieciństwie, moja babcia straszyła mnie opowieściami, co to niby za paskudztwa jadają Ślązacy (po naszemu: kormele) :lol: . Najbardziej pamiętam "kluski bryzgane". :shock:
Awatar użytkownika
Ursmar
Posty: 28
Rejestracja: 07 mar 2012, 17:49
Lokalizacja: Berlin/Rybnik
Tytuł użytkownika: Domator
Płeć:

Post autor: Ursmar »

:mrgreen:

Jeśli nie brzydzisz się kuchnią z lewej strony Brynicy 8-) to polecam książkę „Krupnioki i Moczka- czyli gawędy o kuchni śląskiej”, Pani Wery Sztabowej.
Mała książeczka zawiera nie tylko przepisy ale też ciekawe porady i pomysły, np. na domowe wędliny czy nalewki.

Link do chomika http://tiny.pl/hnqgm

Plik niestety zapisany w notatniku ale jak przekopiuje się do Worda to daje rade.
Awatar użytkownika
Doczu
Posty: 1284
Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
Lokalizacja: Pinecity
Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Płeć:

Post autor: Doczu »

Kiedyś to danie jadłem u kolegi na Sląsku. Nie wiedziałem jak się nazywa, ale baaaardzo mi smakowało.
Trzeba będzie zrobić :)

[ Dodano: 2012-09-15, 19:46 ]
kamykus pisze: Bardzo syte, bardzo proste i tanie, i co najważniejsze bardzo smaczne!
A bąki mogą służyć do eksterminacji siły zywej ;D
Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Post autor: kamykus »

Bąki latają jakoś mniej żwawo, niż po grochówce na ostatnim zlocie :p
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
jm48
Posty: 195
Rejestracja: 18 lut 2011, 00:46
Lokalizacja: Chęciny Czerwona G.
Płeć:

Post autor: jm48 »

Smalczyk, powiedzmy, że zlotowy ;-)
1,5 kg podgardla, 0,5kg dobrze wędzonego boczku, 0,5 kg dobrze (mocno wędzonej) kiełbasy.
To podstawa... potrzebujemy jeszcze: 4-5 ząbków czosnku, 3-4 cebule, sól, pieprz, tymianek, kminek i majeranek.
Kroimy drobno (lepsze), lub mielimy przy dużej ilości osób (szybciej), wytapiamy, kiedy konsystencja nam już odpowiada, dodajemy do gorącej masy posiekany czosnek, cebulę, sól i pieprz (nie żałujemy). Kminek, majeranek i tymianek (po pół płaskiej łyżeczki) dodaję po utarciu w moździerzu. I tu możemy poszaleć... 1 duże - lub 2 niewielkie jabłka (kwaśne) można dodać do masy pokrojone w kosteczkę. Można namoczyć grzyby suszone, obgotować i... dodać do masy (posiekane oczywiście), lub po prostu zostawić jak jest i szamać z dobrym chlebem na zakwasie z dodatkiem kiszonych "ogórców".
Na zlocie był smalec bez niczego i z jabłkiem :mrgreen:
Smacznego - Jurek

Edit - w związku z pojawieniem się tematu o konserwacji żywności - dodam od razu, że dodatek jabłka lub grzybów zmniejsza trwałość wyprodukowanego specjału 2-3 krotnie :cry:
ślepy herbu ślepowron
Awatar użytkownika
kubush
Posty: 285
Rejestracja: 16 lut 2012, 21:11
Lokalizacja: Silesia
Gadu Gadu: 25553
Płeć:

Post autor: kubush »

Jurek dzięki za przepis! Podgardle i boczek już kupiłem, wieczorem wytapiam :-)
Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Post autor: kamykus »

Makarooon z mięsem mielonym.
Właściwie ugotowane z tego co zostało mi w lodówce, nie wiem jak to nazwać ale wiem jedno. Jest Zajedobre!

Makaron (kolanka - ozdobny)
70dk Mięsa Mielonego (w moim wypadku było to wieprzowe)
1 mala Papryka czerwona
Ćwiartkę białej kapusty
sól, pieprz, szczypta ostrej papryka w proszku. Smalec.

Roztopić smalec, wrzucić mięso. Smażyć an małym ogniu.
Gdy będzie miękkie, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, dusić aż będzie miękka.
Posiekać kapustę, ugotować - odcedzić.
Ugotować makaron, odcedzić i wszystko wymieszać dodając wcześniej nieco soli, pieprzu i ostrej papryki.

Smacznego.


Obrazek
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
Gryf
Posty: 1091
Rejestracja: 19 wrz 2007, 07:53
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Gryf »

Górnołużyckie ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym.

http://www.naszesudety.pl/index.php?p=a ... tykul=7096
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Gryf pisze:Górnołużyckie ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym.

http://www.naszesudety.pl/index.php?p=a ... tykul=7096
Gdzie można kupić olej lniany? Jest łatwo dostępny?
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
Annael9
Posty: 91
Rejestracja: 23 lis 2012, 18:25
Lokalizacja: spod lasu
Płeć:

Post autor: Annael9 »

U nas, ale to prowincja, można dostać w aptece. Sądzę, że w sklepach ze zdrową żywnością też powinien być. Szanujące się sklepy zielarskie to prowadzą, tylko u nas nie ma takich. Pozostaje apteka. :-)
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

kamykus pisze: Makaron (kolanka - ozdobny)
[/url]
Te ozdobne kolanka to Creste di Gallo czyli dosłownie koguci grzebień. Dobry do zup, sałatek i lekkich sosów.
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
TRAF
Posty: 60
Rejestracja: 20 lis 2011, 16:32
Lokalizacja: Szczytno
Tytuł użytkownika: Dawniej Rafick
Płeć:

Post autor: TRAF »

acia1065 pisze: Gdzie można kupić olej lniany? Jest łatwo dostępny?
Użytkowniczka tego forum tłoczy oleje: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1503.0

Może drogi taki towar ale zdrowy :-)
Moje zdjęcia i nie tylko: WildWay.pl
Awatar użytkownika
thrackan
Posty: 911
Rejestracja: 16 cze 2009, 03:38
Lokalizacja: Warszawa
Gadu Gadu: 2123627
Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Płeć:
Kontakt:

Post autor: thrackan »

U nas wiosną olej lniany można dostać na połowie straganów na pierwszym lepszym bazarku, w warzywniakach i sklepach ze zdrową żywnością. Warto zapytać, bo zwykle nie jest to towar jakoś specjalnie eksponowany. Ceny, z tego, co pamiętam to około 5zł za 0,5l.
Awatar użytkownika
Michal N
Posty: 1186
Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Płeć:

Post autor: Michal N »

Dla tych co nie lubią, jak bułka kupiona wieczorem, robi się przez noc z z chrupkiej, w gumiastą:
Świerze bułki do zamrażalnika. Jak tylko wstaniecie, pierwsze co to wyjmijcie do "odtajenia". Zajmuje to ok 45min. Jest czas by się ogarnąć :-)
Dobry patent na weekend i święta.
Byłem sceptyczny ale się przekonałem!
Obrazek
TRAF
Posty: 60
Rejestracja: 20 lis 2011, 16:32
Lokalizacja: Szczytno
Tytuł użytkownika: Dawniej Rafick
Płeć:

Post autor: TRAF »

Michal N, ja tak robię z chlebem, 10 bochenków do zamrażarki i starcza na kilka dni :-) po rozmrożeniu jest prawie jak nowy.
Moje zdjęcia i nie tylko: WildWay.pl
Awatar użytkownika
ArturZ
Posty: 151
Rejestracja: 21 sty 2012, 01:34
Lokalizacja: Kurpie
Tytuł użytkownika: Przechadzający się
Kontakt:

Post autor: ArturZ »

Wiosenny omlet
Porcję roślin jadalnych według gustu i uznania (mniszek, pokrzywa, szczaw, mięta, szczypior) myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z czterema jajkami i garścią bułki tartej, dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzany na patelni olej, gdy spód się zarumieni, przekładamy na drugą stronę. Gdy druga strona się zarumieni, omlet gotowy. Smacznego!
Obrazek
ODPOWIEDZ