Menażki z anodyzowanego aluminium
: 28 mar 2011, 21:58
W ogóle to anodyzowane, czy anodowane? Bo znalazłem oba określenia.
Co możecie powiedzieć na temat garów z anodyzowanego aluminium? Czy to trwała powłoka, czy będzie się łatwo zdzierać? Czy dostatecznie izoluje żywność od aluminium, tak żeby nie uwalniało się do gotowanych potraw?
Gdyby ktoś chciał mnie uspokajać, że aluminium nawet bez powłoki jest bezpieczne i przenika do żywności tylko w niewielkich ilościach - to nie ma potrzeby Mrugnięcie Ja się nie boję aluminium, ale chcę wiedzieć jak to jest z tą anodyzacją.
No i przy okazji - bo stąd moje zainteresowanie tematem. Szukam nowego, większego zestawu do gotowania.
Dotychczas używałem stalowej menażki harcerskiej (?), chyba Helikona. Taki standardowy zestaw - jedna mniejsza, druga większa z pokrywką/patelnią, składane rączki. Nowe gary powinny spełniać następujące kryteria:
- pojemność większego garnka ok. 2 l
- zestaw najlepiej 2-częściowy, ale od biedy może być jeden taki większy garnek
- minimum jedna pokrywka
- brak kontaktu aluminium z żywnością (czyli właśnie albo jakaś trwała i skuteczna powłoka, albo stal/tytan)
- rozsądna waga - nie musi być super UL, ale nie wezmę też zwykłego garnka emaliowanego
- rozsądna cena - tu niestety odpadają wszystkie Ti jakie znalazłem Smutny
Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem byłby stalowy zestaw z garnkiem 2 l, lub pojedynczy taki garnek. Jakieś propozycje?
Co możecie powiedzieć na temat garów z anodyzowanego aluminium? Czy to trwała powłoka, czy będzie się łatwo zdzierać? Czy dostatecznie izoluje żywność od aluminium, tak żeby nie uwalniało się do gotowanych potraw?
Gdyby ktoś chciał mnie uspokajać, że aluminium nawet bez powłoki jest bezpieczne i przenika do żywności tylko w niewielkich ilościach - to nie ma potrzeby Mrugnięcie Ja się nie boję aluminium, ale chcę wiedzieć jak to jest z tą anodyzacją.
No i przy okazji - bo stąd moje zainteresowanie tematem. Szukam nowego, większego zestawu do gotowania.
Dotychczas używałem stalowej menażki harcerskiej (?), chyba Helikona. Taki standardowy zestaw - jedna mniejsza, druga większa z pokrywką/patelnią, składane rączki. Nowe gary powinny spełniać następujące kryteria:
- pojemność większego garnka ok. 2 l
- zestaw najlepiej 2-częściowy, ale od biedy może być jeden taki większy garnek
- minimum jedna pokrywka
- brak kontaktu aluminium z żywnością (czyli właśnie albo jakaś trwała i skuteczna powłoka, albo stal/tytan)
- rozsądna waga - nie musi być super UL, ale nie wezmę też zwykłego garnka emaliowanego
- rozsądna cena - tu niestety odpadają wszystkie Ti jakie znalazłem Smutny
Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem byłby stalowy zestaw z garnkiem 2 l, lub pojedynczy taki garnek. Jakieś propozycje?