![n ;)](./images/smilies/004.gif)
zaczełem opisywać przyrządy asekuracyjne:
shunt, backup konga, wezel prusikowy, asap i takie tam,
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Łeee,Major pisze:Jak dla mnie to trochę przesadzacie z tym bezpieczeństwemTak się ''bunkrujecie'' na stanowiskach, że wasz sposób uprawiania tego sportu wyklucza go z tych ekstrymalnych
A to nie jest ekstrymalność tylko głupotaA co do ekstremalności to na szczęście już wyrosłem z tych głupich czasów gdzie się zjeżdżało na szelkach od kostki WP i karabinku strażackim
Fakt zjazdy na szelkach WP były głupotą,Major pisze:A to nie jest ekstrymalność tylko głupotaA co do ekstremalności to na szczęście już wyrosłem z tych głupich czasów gdzie się zjeżdżało na szelkach od kostki WP i karabinku strażackimAczkolwiek ja wychodzę z założenia, że współczesny, atestowany sprzęt jest na tyle wytrzymały, że nie powinniśmy się o nic bać. Większość wypadków w tym sporcie to nie wina sprzętu, a głupoty i nieobeznania...
Oto porównanie ósemki z płytką Stichta. Oba przyrządy zjazdowo-asekuracyjne nie są idealne, ponieważ ósemka właśnie skręca linę, a płytki, kubki przekazuja na niewielki skrawek liny ogromne siły, co widać doskonale na zdjęciu.sar pisze:Jako, że mam bardzo niewielk wiedzę z zakresu technik linowych to czy ktoś może mi wytłumaczyć na czym polega niszczenie line przez ósmkę? To skręcanie?
Po co dwie ósemki? Jest to na tyle duży przyrząd, że można przecisnąć przez niego dwie liny. Do tego celu i tak lepiej jest użyć płytki, czy kubka, który posiada dwa otwory.sar pisze:wg mnie zamiast bawić się w shunta czyli przyrząd dość niebezpieczny lepiej tyrać na dwóch linach i zjeżdżać na dwóch ósemkach naraz. Styl góralski tak zwany. Jako gratis masz rozłożenie masy na dwa czyli jak ważysz 70 kg to na stanowisko działa siła 35 kg
zupełnie nie widzę w tym sensu. Jakieś przekombinowane to rozwiązanie.sar pisze:Puść linę przez dwie ósemki równolegle, wyjdź w zjazd i puść liny. Zaczniesz się staczać a nie opadać. Żadna asekuracja tu nie potrzebna. Dodatkowo masz karabinki w ósemkach ustawione przeciwlegle przez co nie ma szans na otworzeniu obu naraz. Już pomijając fakt, że zjazd z otwartym karabinkiem niczego nie zmieni.
Owszem ma. Skręca linę.sar pisze:Ósemka nie ma żadnego negatywnego wpływu na liny.
dzien dobrysar pisze:Jako, że mam bardzo niewielk wiedzę z zakresu technik linowych to czy ktoś może mi wytłumaczyć na czym polega niszczenie line przez ósmkę? To skręcanie?
misiu malinowy napisales na gorze strony zes glupawy w linach jest? wiec nie siej propagandy skoro nie znasz sie! pamietaj zasade NIE ZNAM SIE WIEC NIE WYPOWIADAM SIEsar pisze:Ósemka nie ma żadnego negatywnego wpływu na liny
U mnie po zjeździe z niecałych 40 metrów (jakieś 11 pieter) ósemka była tak ciepła, ze zostawiła lekko stopiony oplot a potem ładny ślad na udach. Poza tym to odradzam ósemkę na jakieś ekstremalne i szybkie zjazdy... ma bardzo mala sile hamowaniaTresor pisze:co do osemki,troszke ponioslo mnie z tymi 100 metrami..podejrzewam ze po 50m ciaglego loty mozna line spalic
Jak dla mnie to oni moga zjezdzac nawet na polwyblince, mnie na takie katowanie liny nie stacsar pisze:CRASH - co do Twoich ojcowskich rad na temat odradzania ósemki na ekstremalne szybkie zjazdy z gwałtownym hamowaniem - ja tam słaby jestem w technikach ale może wygłosisz jakąś prelekcje w GROMie, Alfie, Specnazie, SASie, Delcie? Byś wniósł coś nowego bo oni daleko za murzynami są, ciągle zjeżdżają a wręcz miejscami latają na ósemkach. I robili to też za czasu jak aramidowe liny zaczęto rozdawać.
a ile wypadkow jest w tej branzy?..ilu pali sobie dlonie przez osemki? czy przez nie podpiecie sie pod shunta czy blockera?...jest wiele firm do wysokosciowki ktore BHP maja w d...sar pisze:p.s jakby ktoś miał czytać zdjęcia które Tresor wrzucasz... to na kominy tylko z drabinkami by się gnało, a ja nikogo nie znam kto takowe posiada. A wszyscy pracują... Na tejże samej STOPce masz podane 150 kg- ciekawe co na to TOPRowcy jak z poszkodowanym zjeżdżają.
owe jednostki smigaja z malych wysokosci! a jesli zachodzi potrzeba zjazdow z wielkich wysokosci to od tego sa czarne rolki! stworzone dla wojska czy innych paramilitarnych organizacjisar pisze:w GROMie, Alfie, Specnazie, SASie, Delcie? Byś wniósł coś nowego bo oni daleko za murzynami są, ciągle zjeżdżają a wręcz miejscami latają na ósemkach