www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sało
Autor Wiadomość
Valdi 


Pomógł: 9 razy
Wiek: 48
Dołączył: 29 Sie 2007
Posty: 957
Skąd: Litwa-Vilnius
Wysłany: 2011-02-22, 21:20   

wolf78, Załóż taki watek i pisz!
Co do słoniny, to podałeś klasyczny przykład z moich stron. Różnica polega na tym,że u nas to się nie zawija w papier, słoninka sobie leży i czeka aż ją zjem :mrgreen:
_________________
http://wild-terra.blogspot.com
 
     
Młody 
161 crew


Pomógł: 12 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 914
Skąd: Tychy
Wysłany: 2011-02-22, 22:31   

yaktra, Sam jeszcze nie wiem :roll: Gdzieś czytałem o Sale w czekoladzie więc sobie zrobiłem, lecz zalewa do tej wersji została zrobiona z mniejszą ilością soli, na korzyść miodu. Jeżeli do 1-3 kwietnia nie zostanie zjedzone to przytargam ów wyrób na zlot.
_________________
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
 
 
     
Mr. Wilson 


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 446
Skąd: xyz
Wysłany: 2011-02-22, 22:37   

1-3 kwietnia, okolice ... zlot fanów sała :D , ja się piszę na wszelkie degustacje.
_________________
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
 
     
Driver 
Supertramp


Pomógł: 6 razy
Wiek: 42
Dołączył: 02 Mar 2009
Posty: 352
Skąd: Tychy
Wysłany: 2011-02-22, 22:44   

:cry: chyba będę musiał odpuścić 2 kwietnia urodziny córki
_________________
Gdybym schował ręce do kieszeni,skazali by mnie za ukrywanie broni.
 
 
     
Klayman 

Wiek: 34
Dołączył: 16 Gru 2010
Posty: 46
Skąd: Zielonka / Warszawa
Wysłany: 2011-02-23, 07:49   

Driver napisał/a:
:cry: chyba będę musiał odpuścić 2 kwietnia urodziny córki


:mrgreen:

Jak przy słonince jesteśmy. Ostatnia konsumpcja domowego smalczyku przekonała mnie, że słonina ma w sobie to coś.. Teraz poluję na tłuszcz gęsi i zmontuję smalczyk z gęsiego tłuszczu.

Sorrki za offtop ale ślinka mi cieknie :p
 
     
katny 


Dołączył: 08 Sty 2011
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-02-23, 13:08   

Polecam przepis wolfa78, albo jego wersję dla leniwych/niecierpliwych/głodnych:
http://moje-u-gory.blogspot.com/2011/01/sao.html

Cytat:
slaq sadysto jeden, lekarz zabronił mi tłusto jeść i nakazał ograniczyć sól

yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres? :-D
_________________
www.moje-u-gory.blogspot.com
 
     
yaktra 
tropiciel/ fotograf


Pomógł: 5 razy
Wiek: 58
Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 833
Skąd: z krainy szaraka
Wysłany: 2011-02-23, 14:07   

katny napisał/a:
yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres?

Nie żartuj, odebrałem dziś wyniki i mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282 po 13-tu miesiącach czyli na dzień dzisiejszy :(
żebym to ja żarł całe świnie i popijał smalcem :(
z tym zielarzem to jak, proszę na priva, czepię się wszystkiego :(
sory Adminy i Moderatory za off top
:(
_________________
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
 
     
lambers 


Wiek: 35
Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2011-02-24, 22:48   

A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?
Ostatnio zmieniony przez lambers 2011-02-25, 08:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
slaq 
Prezes


Pomógł: 4 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 712
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-24, 23:41   

yaktra napisał/a:
mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282


Smalczyk szamaj zamiast masła :-D

A skoczył Ci, bo faje rzuciłeś, więc pewnie podjadasz - mówiłem, lekarz marudzi, a pozytywów nie chce widzieć 8-)
W bagno go :mrgreen:
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=iMyo8I8AKmY
 
 
     
wolfshadow 
tuptuś leśny


Pomógł: 10 razy
Wiek: 43
Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 1140
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2011-02-25, 11:16   

lambers napisał/a:
A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C?


Sało znika szybko ale mam jeden zachowany słoiczek z września 2009. Pasteryzowany i przechowywany w piwnicy. Wizualnie zmian nie stwierdzam.
_________________
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
 
     
sylwester2091 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 300
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-02-26, 13:15   

No i naczytałem się i nie wytrzymałem. Aczkolwiek nie mogąc dostać odpowiedniej słoniny robię z podgardla (ma grubszą warstwę słoniny niż słonina :mrgreen: ) no i mięsko powinno fajnie przejść :) .
 
     
wolf78 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 42
Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 194
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2011-02-26, 21:17   

Witam :-) mięsko raczej się zepsuje niż przejdzie ;-) , wykrój mięso i będzie ok

..................................................
co by nie pisać nowego posta o rzeczach które były już powiedziane :mrgreen
Sylwester próbuj ;-) smaczne to owo mięsko nie będzie :diabel2:
_________________
http://wilkwkuchniczylimojegotowanie.blogspot.com/
Ostatnio zmieniony przez wolf78 2011-02-26, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
sylwester2091 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 300
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-02-26, 21:59   

Przy tym stężeniu soli ciężko sobie wyobrazić, że coś może się zepsuć.
 
     
Stainer80 


Wiek: 40
Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 13
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-03-01, 16:03   

No i sało nastawione i zapasteryzowane.
Przepis z pierwszego postu, przyprawione curry, imbirem, pieprzem i kardamonem - będzie ogień icon_twisted

Za trzy tygodnie podzielę się wrażeniami (chyba tyle wytrwam :mrgreen: )
_________________
"Disneyland? F**k, man, this is better than Disneyland!"

In Omnia Paratus
 
     
Pratschman 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 227
Skąd: Jarocin/Poznań
Wysłany: 2011-03-01, 17:33   

Oj Panowie Panowie, sami fani maksymalnie niezdrowego żarcia :mrgreen: Na samych wypadach to ja rozumiem, tyle ruchu przy okazji.. ale raczenie się tym w domu, brr... Ale w sumie, pacjentów będę miał :-P

Mnie nikt nie przekona do innego tłuszczu na wypady w Polsce niż pół na pół olej rzepakowy z oliwą z oliwek:) Zdrowe i pyszne, tylko polewać podpłomyki i jeść :-)

Btw tutorial Młodego fajny i zabawny :-)
 
     
NumLock 
vel Numeryczny


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 494
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2011-03-01, 18:21   

U mnie też już gotowe 3 słoiczki na swojskiej słoninie :)
_________________
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
 
     
sylwester2091 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 300
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-01, 20:54   

No to dar "Wielkiej Świni Stworzycielki Wszelakich Pyszności" się pasteryzuje...
 
     
slaq 
Prezes


Pomógł: 4 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 712
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-02, 10:45   

NumLock napisał/a:
U mnie też już gotowe 3 słoiczki


Ja tak samo - 3 sztuki gotowe 8-)
https://picasaweb.google.com/111338226591768691259/WiktuaYISpacerekNaBunkier28022011R#5579414786071586946


Dziś robię żeberka pieczone i do słoja z nimi :mrgreen:
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=iMyo8I8AKmY
 
 
     
lambers 


Wiek: 35
Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2011-03-02, 11:20   

Ten bunkier to jakiś prywatny? Mówię o tym ze zdjęć. Przepraszam za offtop, ale u mnie wszystkie zaśmiecone i łobesrane, dlatego pytam, bo tam czyściuteńko...
 
     
Michal N 
Metyl Podgrzybek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 1260
Skąd: Warszawa-Mokotów
Wysłany: 2011-03-02, 11:41   

lambers, Prywatny publiczny ;-) Zajrzyj tutaj: http://reconnet.pl/viewto...129f66f26a96ba8 jak chłopcy dzielnie posprzątali z pieśnią na ustach :mrgreen:
_________________
 
 
     
Stainer80 


Wiek: 40
Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 13
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-04-06, 23:08   

No panowie Sało przetestowane - wrażenia mieszane, ale to z powodu pomieszania proporcji solanki ;-)
Pierwszy słoik maksymalnie słony - :-/ brrr ... Przyprawy niewyczuwalne z powodu zbyt dużego stężenia solanki.
Słoik numer dwa już lepiej - solanka była nieco słabsza, przyprawy (zwłaszcza curry i imbir) znacznie lepiej wyczuwalne.
Słoik numer trzy czeka na konsumpcję :-)

Generalnie korzystałem z przepisu pierwszego, z tym że w pewnym momencie coś pochrzaniłem i solanka wyszła prawie dwa razy mocniejsza :shock:

Za jakiś czas następna partia tylko trochę czujniej przygotowywana :mrgreen:
_________________
"Disneyland? F**k, man, this is better than Disneyland!"

In Omnia Paratus
 
     
klauzinski 
Tradycjonalista


Wiek: 32
Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 21
Skąd: Świnoujście/Wrocław
Wysłany: 2011-04-10, 19:19   

Szanowni, takie pytanko mam- bo zrobiłem całą baterię słoików z sałem, ale 2 słoiczki nie zassały nakrętek, dopiero po fakcie zauważyłem że 2 nakrętki są odrobinę wygięte i co za tym idzie- nieszczelne. I teraz kwestia- czy po 2 dniach od tamtej pasteryzacji mogę zagotować miksturę ponownie, w nowym słoiku oczywiście i ze szczelną nakrętką?
_________________
So let it be written, so let it be done.
 
 
     
Młody 
161 crew


Pomógł: 12 razy
Wiek: 28
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 914
Skąd: Tychy
Wysłany: 2011-04-10, 20:10   

Jeżeli nie zaszły jakieś dziwne przemiany to TAK
_________________
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
 
 
     
sylwester2091 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 300
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-04-11, 05:12   

sało jest tak nabite solą, że spokojnie możesz drugi raz pasteryzować, im dłużej nie jest pasteryzowane tym ma delikatniejszą konsystencję. Na zlocie ktoś przyniósł słoiczek "dobra" które 3 tygodnie marynowało się w soli zanim zostało poddane pasteryzacji, było pyszne i rozpływało się w ustach jak czekolada.
 
     
czoperadlo 

Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 43
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-04-15, 20:16   

A powiedzcie mi ile Wy pasteryzujecie sało?
Pozdrawiam
Tymek
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10