Sało |
Autor |
Wiadomość |
Valdi

Pomógł: 9 razy Wiek: 48 Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 957 Skąd: Litwa-Vilnius
|
Wysłany: 2011-02-22, 21:20
|
|
|
wolf78, Załóż taki watek i pisz!
Co do słoniny, to podałeś klasyczny przykład z moich stron. Różnica polega na tym,że u nas to się nie zawija w papier, słoninka sobie leży i czeka aż ją zjem |
_________________ http://wild-terra.blogspot.com |
|
|
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 914 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2011-02-22, 22:31
|
|
|
yaktra, Sam jeszcze nie wiem Gdzieś czytałem o Sale w czekoladzie więc sobie zrobiłem, lecz zalewa do tej wersji została zrobiona z mniejszą ilością soli, na korzyść miodu. Jeżeli do 1-3 kwietnia nie zostanie zjedzone to przytargam ów wyrób na zlot. |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
Mr. Wilson

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Paź 2010 Posty: 446 Skąd: xyz
|
Wysłany: 2011-02-22, 22:37
|
|
|
1-3 kwietnia, okolice ... zlot fanów sała , ja się piszę na wszelkie degustacje. |
_________________ Las moim domem i najlepszym przyjacielem |
|
|
|
 |
Driver
Supertramp

Pomógł: 6 razy Wiek: 42 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 352 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2011-02-22, 22:44
|
|
|
chyba będę musiał odpuścić 2 kwietnia urodziny córki |
_________________ Gdybym schował ręce do kieszeni,skazali by mnie za ukrywanie broni. |
|
|
|
 |
Klayman
Wiek: 34 Dołączył: 16 Gru 2010 Posty: 46 Skąd: Zielonka / Warszawa
|
Wysłany: 2011-02-23, 07:49
|
|
|
Driver napisał/a: | :cry: chyba będę musiał odpuścić 2 kwietnia urodziny córki |
Jak przy słonince jesteśmy. Ostatnia konsumpcja domowego smalczyku przekonała mnie, że słonina ma w sobie to coś.. Teraz poluję na tłuszcz gęsi i zmontuję smalczyk z gęsiego tłuszczu.
Sorrki za offtop ale ślinka mi cieknie |
|
|
|
 |
katny

Dołączył: 08 Sty 2011 Posty: 34 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-02-23, 13:08
|
|
|
Polecam przepis wolfa78, albo jego wersję dla leniwych/niecierpliwych/głodnych:
http://moje-u-gory.blogspot.com/2011/01/sao.html
Cytat: | slaq sadysto jeden, lekarz zabronił mi tłusto jeść i nakazał ograniczyć sól |
yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres? |
_________________ www.moje-u-gory.blogspot.com |
|
|
|
 |
yaktra
tropiciel/ fotograf

Pomógł: 5 razy Wiek: 58 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 833 Skąd: z krainy szaraka
|
Wysłany: 2011-02-23, 14:07
|
|
|
katny napisał/a: | yaktra,
mnie zakonnik-zielarz przedwczoraj zalecił jeść dużo masła, słoniny i jajek- chcesz adres? |
Nie żartuj, odebrałem dziś wyniki i mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282 po 13-tu miesiącach czyli na dzień dzisiejszy
żebym to ja żarł całe świnie i popijał smalcem
z tym zielarzem to jak, proszę na priva, czepię się wszystkiego
sory Adminy i Moderatory za off top
|
_________________ Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/ |
|
|
|
 |
lambers

Wiek: 35 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 12 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2011-02-24, 22:48
|
|
|
A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C? |
Ostatnio zmieniony przez lambers 2011-02-25, 08:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slaq
Prezes

Pomógł: 4 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 712 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-02-24, 23:41
|
|
|
yaktra napisał/a: | mam nowy rekord cholesterolu z 250 pod datą styczeń 2010 na 282 |
Smalczyk szamaj zamiast masła
A skoczył Ci, bo faje rzuciłeś, więc pewnie podjadasz - mówiłem, lekarz marudzi, a pozytywów nie chce widzieć
W bagno go |
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=iMyo8I8AKmY |
|
|
|
 |
wolfshadow
tuptuś leśny

Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Kwi 2008 Posty: 1140 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 2011-02-25, 11:16
|
|
|
lambers napisał/a: | A czy ktoś mógłby uraczyć informacją - opartą o doświadczenia z autopsji - jak to długo takie sało generuje akceptowalne wrażenia organoleptyczne. Jak długo wytrzyma w zamrażarce, jak długo w lodówie, jak długo w temp. pokojowej, a jak długo w piwnicy przy temp. powiedzmy +10 st. C? |
Sało znika szybko ale mam jeden zachowany słoiczek z września 2009. Pasteryzowany i przechowywany w piwnicy. Wizualnie zmian nie stwierdzam. |
_________________ .:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:. |
|
|
|
 |
sylwester2091
Wiek: 34 Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 300 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-02-26, 13:15
|
|
|
No i naczytałem się i nie wytrzymałem. Aczkolwiek nie mogąc dostać odpowiedniej słoniny robię z podgardla (ma grubszą warstwę słoniny niż słonina ) no i mięsko powinno fajnie przejść . |
|
|
|
 |
wolf78

Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 194 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2011-02-26, 21:17
|
|
|
Witam mięsko raczej się zepsuje niż przejdzie , wykrój mięso i będzie ok
..................................................
co by nie pisać nowego posta o rzeczach które były już powiedziane :mrgreen
Sylwester próbuj smaczne to owo mięsko nie będzie |
_________________ http://wilkwkuchniczylimojegotowanie.blogspot.com/ |
Ostatnio zmieniony przez wolf78 2011-02-26, 22:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sylwester2091
Wiek: 34 Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 300 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-02-26, 21:59
|
|
|
Przy tym stężeniu soli ciężko sobie wyobrazić, że coś może się zepsuć. |
|
|
|
 |
Stainer80

Wiek: 40 Dołączył: 28 Maj 2010 Posty: 13 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-03-01, 16:03
|
|
|
No i sało nastawione i zapasteryzowane.
Przepis z pierwszego postu, przyprawione curry, imbirem, pieprzem i kardamonem - będzie ogień
Za trzy tygodnie podzielę się wrażeniami (chyba tyle wytrwam ) |
_________________ "Disneyland? F**k, man, this is better than Disneyland!"
In Omnia Paratus |
|
|
|
 |
Pratschman

Pomógł: 2 razy Wiek: 29 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 227 Skąd: Jarocin/Poznań
|
Wysłany: 2011-03-01, 17:33
|
|
|
Oj Panowie Panowie, sami fani maksymalnie niezdrowego żarcia Na samych wypadach to ja rozumiem, tyle ruchu przy okazji.. ale raczenie się tym w domu, brr... Ale w sumie, pacjentów będę miał
Mnie nikt nie przekona do innego tłuszczu na wypady w Polsce niż pół na pół olej rzepakowy z oliwą z oliwek:) Zdrowe i pyszne, tylko polewać podpłomyki i jeść
Btw tutorial Młodego fajny i zabawny |
|
|
|
 |
NumLock
vel Numeryczny

Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 494 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 2011-03-01, 18:21
|
|
|
U mnie też już gotowe 3 słoiczki na swojskiej słoninie |
_________________ "Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain. |
|
|
|
 |
sylwester2091
Wiek: 34 Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 300 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-03-01, 20:54
|
|
|
No to dar "Wielkiej Świni Stworzycielki Wszelakich Pyszności" się pasteryzuje... |
|
|
|
 |
slaq
Prezes

Pomógł: 4 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 712 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
lambers

Wiek: 35 Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 12 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2011-03-02, 11:20
|
|
|
Ten bunkier to jakiś prywatny? Mówię o tym ze zdjęć. Przepraszam za offtop, ale u mnie wszystkie zaśmiecone i łobesrane, dlatego pytam, bo tam czyściuteńko... |
|
|
|
 |
Michal N
Metyl Podgrzybek

Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 1260 Skąd: Warszawa-Mokotów
|
|
|
|
 |
Stainer80

Wiek: 40 Dołączył: 28 Maj 2010 Posty: 13 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-04-06, 23:08
|
|
|
No panowie Sało przetestowane - wrażenia mieszane, ale to z powodu pomieszania proporcji solanki
Pierwszy słoik maksymalnie słony - brrr ... Przyprawy niewyczuwalne z powodu zbyt dużego stężenia solanki.
Słoik numer dwa już lepiej - solanka była nieco słabsza, przyprawy (zwłaszcza curry i imbir) znacznie lepiej wyczuwalne.
Słoik numer trzy czeka na konsumpcję
Generalnie korzystałem z przepisu pierwszego, z tym że w pewnym momencie coś pochrzaniłem i solanka wyszła prawie dwa razy mocniejsza
Za jakiś czas następna partia tylko trochę czujniej przygotowywana |
_________________ "Disneyland? F**k, man, this is better than Disneyland!"
In Omnia Paratus |
|
|
|
 |
klauzinski
Tradycjonalista

Wiek: 32 Dołączył: 03 Sty 2011 Posty: 21 Skąd: Świnoujście/Wrocław
|
Wysłany: 2011-04-10, 19:19
|
|
|
Szanowni, takie pytanko mam- bo zrobiłem całą baterię słoików z sałem, ale 2 słoiczki nie zassały nakrętek, dopiero po fakcie zauważyłem że 2 nakrętki są odrobinę wygięte i co za tym idzie- nieszczelne. I teraz kwestia- czy po 2 dniach od tamtej pasteryzacji mogę zagotować miksturę ponownie, w nowym słoiku oczywiście i ze szczelną nakrętką? |
_________________ So let it be written, so let it be done. |
|
|
|
 |
Młody
161 crew

Pomógł: 12 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 914 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 2011-04-10, 20:10
|
|
|
Jeżeli nie zaszły jakieś dziwne przemiany to TAK |
_________________ Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/ |
|
|
|
 |
sylwester2091
Wiek: 34 Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 300 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-04-11, 05:12
|
|
|
sało jest tak nabite solą, że spokojnie możesz drugi raz pasteryzować, im dłużej nie jest pasteryzowane tym ma delikatniejszą konsystencję. Na zlocie ktoś przyniósł słoiczek "dobra" które 3 tygodnie marynowało się w soli zanim zostało poddane pasteryzacji, było pyszne i rozpływało się w ustach jak czekolada. |
|
|
|
 |
czoperadlo
Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 43 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-04-15, 20:16
|
|
|
A powiedzcie mi ile Wy pasteryzujecie sało?
Pozdrawiam
Tymek |
|
|
|
 |
|