Postanowiłem założyć temat o tej właśnie firmie, bo jak zapewne większość wie, ekwipunek tego producenta jest w Polsce ogólnie dostępny,
i co dość ważne zapewne dla niektórych turystów wszelkiej maści- nie należy do najdroższych.
Z tego co się orientuję (wyprowadźcie mnie z błędu, o ile się mylę) Campus i Alpinus były pierwszymi stricte polskimi firmami produkującymi
i rozprowadzającymi sprzęt turystyczny właściwie do większości form turystyki-
od ciuchów i sprzętu trekkingowego, poprzez narciarski i snowboardowy,
na oporządzeniu dla grotołazów kończąc.
Od paru lat, jak widzimy Alpinus i Campus tworzą połączoną całość, sprzęty obu są dostępne w wielu sklepach
(chyba Planet Outdoor ma największy wybór tych dwóch i wielu innych firm, ale mogę się mylić).
I tutaj się pojawia moje pytanie- czy jakieś przygody z ich sprzętem mieliście?
Ja nie ukrywam- od wielu lat używam ciuchów i plecaków Campusa, chociaż ostatnio powoli przestawiam się na inne, IMHO lepsze firmy, choćby Fjord Nansen czy Jack Wolfskin.
Jak pisałem w wątku powitalnym, od wielu lat chodzę po górach, zaczęło się od wspólnych wypadów z rodzicami i chyba wtedy zaczęło się moje "zamiłowanie" do ekwipunku campusowskiego.
Od kilku lat mam buty Campus Viking, spodnie i kurtkę któreś już z kolei i żadnych problemów wynikających z ich posiadania nie doświadczyłem i do produktów firmy chętnie wracam,
bo nie ukrywając- nie stać mnie na kurtki z wysokiej półki, a że Campus mnie jak na razie nie zawodzi, chętnie używam.
Mam (niestety?) wrażenie, że od kilku sezonów Campus robi rzeczy coraz bardziej na ilość niż jakość. Zapewne jest to spowodowane tym, że turystyka jest coraz bardziej popularna, wielu ludzi myśli, że jak przed wyjazdem w góry kupią sobie kurteczkę z metką "Campus" i buty za kostkę z tejże firmy, to są prawdziwymi turystami. Sprzęt turystyczny stał się dostępniejszy, a co ważniejsze tańszy.
Nie twierdzę oczywiście że każda firma w ten sposób podchodzi do klientów, wręcz wiele marek (związanych z produkcją sprzętu dla turystów od wielu lat, znacznie dłużej niż Campus) nie mogłoby sobie pozwolić na to, by ich produkty nagle straciły na jakości.
Więc jak to jest u Was z doświadczeniami ze sprzętem tej marki (właściwie i o Alpinusie możemy pomówić, skoro obie firmy nie stanowią już konkurencji dla siebie)?
Bartek