Zagłębiowskie Mazury

Relacje, zaproszenia i pomysły na ...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Hillwalker
Zagłębiowskie Mazury

Post autor: Hillwalker »

Zagłębiowskie Mazury – tak niektórzy nazywają kompleks sztucznych zbiorników wodnych, leżący prawie w całości na terenie Dąbrowy Górniczej. Miejsce wypoczynku plażowiczów, amatorów żeglarstwa, wędkarzy, rolkarzy, rowerzystów i piechurów, a nawet płetwonurków, którzy podobno mają jakiś plac zabaw... przepraszam, ćwiczeń, na dnie Pogorii III.

Znudzony brakiem wyjazdów i dzieleniem życia pomiędzy pracę a rodzinę, mimo przeziębienia wsiadłem na rower w ten dość ciepły niedzielny poranek.
Pogoria III to duże jezioro powstałe w połowie lat 70-tych, dobrze zagospodarowany, są tutaj wypożyczalnie sprzętu, ogródki piwne, jest rozległa plaża i dobrze utrzymana ścieżka rowerowa. Dzięki wczesnej porze zastałem przede wszystkim tłumne zgromadzenie ptactwa, kaczek, łabędzi i innych. Szkoda, że nie wziąłem bułeczek, bo Kit Kat em nie chciałem się dzielić :-P

Spokojnym tempem dotarłem do Zbiornika Kuźnica Warężyńska, zwanego czasem Pogorią IV. Ogromny obszar. Jeździłem kilka lat temu rowerkiem po dnie jeziora, kiedy stopniowo napełniało się wodą. Teraz stojąc nad brzegiem, nie widziałem drugiego końca. Sięga aż poza granice Dąbrowy, do gminy Siewierz.

Po krótkim postoju zawróciłem i pojechałem w stronę Pogorii II. To najmniejsze jezioro, ale najbardziej „dzikie”. Nie ma tu plaż, za to co chwilę mijałem melancholijne sylwetki wędkarzy, cierpliwie czekających na branie. Ścieżka wokół Pogorii II jest miejscami zarośnięta, błotnista i niewygodna. Rower należało prowadzić, a czasem traktować jak tyczkę, dzięki której łatwiej przeskoczyć bajora błota. Trudy wynagradzały widoki, brzegi porośnięte gęstą zróżnicowaną roślinnością. Trudno uwierzyć, że jestem w dużym mieście, dość blisko domu.

Ostatnim punktem wycieczki miała być Pogoria I, powstała na przełomie lat 30tych i 40tych. Niestety padły baterie w aparacie, więc w Galerii nie ma zdjęć z tego etapu. Minusem okolicy są liczne hotele i kempingi przyklejone do brzegów, co wiąże się z grodzeniem terenu. Przez konieczność omijania siatek i płotów poplątałem w końcu szlaki i z lasu wyjechałem w okolicach Antoniowa. A to niespodzianka. Pokonując kilka nieplanowanych kilometrów wróciłem do domu.

Pojezierze Dąbrowskie to zróżnicowany i ciekawy teren, warto tu przyjechać a najwygodniej chyba zwiedzać okolicę właśnie na rowerze.

Galerya Polecam włączyć pokaz slajdów.
Awatar użytkownika
Parthagas
Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Post autor: Parthagas »

Ciekawe tereny i to blisko miejsca zamieszkania. Świetny wypadzik.
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
Awatar użytkownika
rumcajs
Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
Post autor: rumcajs »

Ludziom Śląsk się kojarzy tylko z przemysłem,nawet nie mają pojęcia jakie jest bogactwo przyrody w aglomeracji Śląskiej,to nie tylko Dąbrowa Górnicza ale także Sosnowiec i Katowice.Kiedyś po całej tej aglomeracji zrobiłem sobie wycieczkę na rowerze,szkoda że nie miałem aparatu ze sobą,nikt by mi nie uwierzył że to Katowice a szczególnie jak przejeżdżałem w Katowicach obok tzw domków Fińskich,było to w dzielnicy Kostuchna i Podlesie gdzie były całe osiedla domków fińskich,od tego czasu zakochałem się w tych domach,ech jaka szkoda że nie miałem aparatu wtedy ze sobą.
Awatar użytkownika
rob30
Post autor: rob30 »

rumcajs pisze:Ludziom Śląsk się kojarzy tylko z przemysłem,nawet nie mają pojęcia jakie jest bogactwo przyrody w aglomeracji Śląskiej,to nie tylko Dąbrowa Górnicza ale także Sosnowiec i Katowice.
Dokładnie!
Poniżej kilka fotek zrobionych na szybko wczoraj - Sosnowiec Wygoda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Z głupim człowiekiem nie warto gadać, więc stulcie pyski i proszę siadać!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy, wyprawy oraz spacery”