Test wydajności palnika spirytusowego
: 19 wrz 2010, 01:16
Ponieważ na własne oczy widziałem bardzo sprawnie działające palniki typu "pepsi can stove" i to nawet w temperaturze -10 gradusów, a w dostępnej, polskojęzycznej literaturze tego rodzaju urządzenia zazwyczaj bywają ostro krytykowane - postanowiłem rzecz sprawdzić. Niespecjalnie chciało mi się robić palnik, więc posłużyłem się wygrzebanym gdzieś, fabrycznym palniczkiem ze stareńkiego kompletu turystycznego "Wisła II". I od razu konfrontacja mitu z rzeczywistością: po zwiedzeniu kilku osiedlowych sklepów okazało się, że denaturat jest artykułem zupełnie egzotycznym... Raz - brak, dwa - te bazyliszkowe spojrzenia... Kupiłem w Carrefur, ale po przywiezieniu do domu, kiedy rzuciłem okiem na etykietę, okazało się iż to nie jest jednak denaturat:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/718 ... 979c4.html
Palniczek wygląda tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c3 ... 4e59e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d6 ... 7c45f.html
Jego rozpalenie polega na nalaniu 30 g denaturatu i podpaleniu tego. Początkowo płomień nie jest imponujący bo palnik musi nagrzać się tak, żeby paliwo zaczęło wrzeć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5a ... bc8c9.html
co trwa około minuty, ale po tym czasie pracujący palnik wygląda imponująco:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/653 ... c238c.html
Żeby wydajność palnika była najwyższa, odległość między jego krawędzią a dnem naczynia powinna być ściśle określona w zależności od typu palnika. Dla spełnienia tego warunku konieczna jest jakaś podstawa pod naczynie. Zrobiłem ją ad hoc z puszki po jakiejś konserwie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/faf ... f3e1e.html
Warunki testu:
temp. otoczenia - 19.3 stopnia Celsjusza
temp. wody - 16. 1 stopnia Celsjusza
brak ruchu powietrza
naczynie aluminiowe o średnicy 22 cm - optymalnej dla palnika.
test wykonywano zawsze dla 0.5 l wody
Tak to wyglądało:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee7 ... 98f54.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a4 ... 2deb0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/696 ... 23423.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74e ... a26c5.html
W podanych warunkach woda zagotowała się po 9.5 min.
Osiągnięty wynik jest niezły. Wskazuje on, że w rzeczywistych warunkach, latem, kiedy wyjściowa temperatura powietrza i wody w rzeczywistości byłaby wyższa, czas gotowania uległby skróceniu do czasu porównywalnego z kuchenką gazową 1300 W. Moim zdaniem - wydajność testowanego palnika można znacznie podnieść nawiercając drugie tyle otworków-dysz, z tym, że wówczas należy liczyć się ze znacznie większym zużyciem paliwa i koniecznością jego dolewania w trakcie gotowania.
Oczywiście - każdemu palnikowi spirytusowemu należy zapewnić pracę w warunkach całkowitej bezwietrzności lub bardzo skuteczną osłonę przeciwiatrową.
Niestety, były i efekty uboczne:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/75d ... 1c582.html
Zapewne po części spowodowane samym paliwem a po części - wypalaniem się lakieru na puszcze.
Żeby przekonać się, jak drastycznie spada wydajność w sytuacji, kiedy odległość między palnikiem a naczyniem jest źle dobrana, palni został podniesiony o centymetr do góry, tak, żeby strefa najwyższej temperatury (tzw. niebieski stożek) bezpośrednio omywała dno naczynia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f05 ... d9329.html
Czas gotowania wzrósł do 11.5 min. Fakt ten wskazuje, jak istotne jest właściwe dobranie wysokości naczynia nad palnikiem dla uzyskania najwyższej skuteczności palnika.
Oczywiście, opisany test jest nieco "toporny" ale daje jakiś pogląd na problematykę związaną z użytkowaniem niesamowicie prostych i lekkich palników spirytusowych - bardzo popularnych i chętnie stosowanych w wielu krajach a w Polsce traktowanych nieco po macoszemu.
Zestaw testowy - palnik i podstawkę - mogę nieodpłatnie przekazać chętnemu w celu kontynuowania testów. Dwa warunki: opis przeprowadzonego testu i zobowiązanie do przekazania zestawu dalej. Obowiązuje kolejność zgłoszeń. O ile będą...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/718 ... 979c4.html
Palniczek wygląda tak
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c3 ... 4e59e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d6 ... 7c45f.html
Jego rozpalenie polega na nalaniu 30 g denaturatu i podpaleniu tego. Początkowo płomień nie jest imponujący bo palnik musi nagrzać się tak, żeby paliwo zaczęło wrzeć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5a ... bc8c9.html
co trwa około minuty, ale po tym czasie pracujący palnik wygląda imponująco:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/653 ... c238c.html
Żeby wydajność palnika była najwyższa, odległość między jego krawędzią a dnem naczynia powinna być ściśle określona w zależności od typu palnika. Dla spełnienia tego warunku konieczna jest jakaś podstawa pod naczynie. Zrobiłem ją ad hoc z puszki po jakiejś konserwie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/faf ... f3e1e.html
Warunki testu:
temp. otoczenia - 19.3 stopnia Celsjusza
temp. wody - 16. 1 stopnia Celsjusza
brak ruchu powietrza
naczynie aluminiowe o średnicy 22 cm - optymalnej dla palnika.
test wykonywano zawsze dla 0.5 l wody
Tak to wyglądało:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee7 ... 98f54.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a4 ... 2deb0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/696 ... 23423.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74e ... a26c5.html
W podanych warunkach woda zagotowała się po 9.5 min.
Osiągnięty wynik jest niezły. Wskazuje on, że w rzeczywistych warunkach, latem, kiedy wyjściowa temperatura powietrza i wody w rzeczywistości byłaby wyższa, czas gotowania uległby skróceniu do czasu porównywalnego z kuchenką gazową 1300 W. Moim zdaniem - wydajność testowanego palnika można znacznie podnieść nawiercając drugie tyle otworków-dysz, z tym, że wówczas należy liczyć się ze znacznie większym zużyciem paliwa i koniecznością jego dolewania w trakcie gotowania.
Oczywiście - każdemu palnikowi spirytusowemu należy zapewnić pracę w warunkach całkowitej bezwietrzności lub bardzo skuteczną osłonę przeciwiatrową.
Niestety, były i efekty uboczne:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/75d ... 1c582.html
Zapewne po części spowodowane samym paliwem a po części - wypalaniem się lakieru na puszcze.
Żeby przekonać się, jak drastycznie spada wydajność w sytuacji, kiedy odległość między palnikiem a naczyniem jest źle dobrana, palni został podniesiony o centymetr do góry, tak, żeby strefa najwyższej temperatury (tzw. niebieski stożek) bezpośrednio omywała dno naczynia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f05 ... d9329.html
Czas gotowania wzrósł do 11.5 min. Fakt ten wskazuje, jak istotne jest właściwe dobranie wysokości naczynia nad palnikiem dla uzyskania najwyższej skuteczności palnika.
Oczywiście, opisany test jest nieco "toporny" ale daje jakiś pogląd na problematykę związaną z użytkowaniem niesamowicie prostych i lekkich palników spirytusowych - bardzo popularnych i chętnie stosowanych w wielu krajach a w Polsce traktowanych nieco po macoszemu.
Zestaw testowy - palnik i podstawkę - mogę nieodpłatnie przekazać chętnemu w celu kontynuowania testów. Dwa warunki: opis przeprowadzonego testu i zobowiązanie do przekazania zestawu dalej. Obowiązuje kolejność zgłoszeń. O ile będą...
