Strona 1 z 1

Kawa zbożowa

: 04 wrz 2010, 17:19
autor: rumcajs
Czy ktoś z was próbował wykonać taka kawę w domowych czy polowych warunkach.Ja to widzę tak że ziarna zbóż wystarczy uprażyć i zmielić a następnie zalać wrzątkiem,czy dobrze kombinuję?Czy może inaczej się robi kawę zbożową.

: 04 wrz 2010, 18:27
autor: unabomber
Potrzebna jest jeszcze cykoria...

: 04 wrz 2010, 22:21
autor: rumcajs
A ta cykoria to chodzi ci o kupną czy można tez samemu zrobić?Bo cykoria jest Europejską rośliną,tylko nie wiem jak z tego zrobić przyprawę.

: 04 wrz 2010, 22:49
autor: Fredi
cykoria nie wystepuje we wszystkich kawach zbozowych.
a ktora z nich...to pytaj producenta, albo kombinuj, sprobuj najpierw z podróżnikiem - najtaniej i naturalnie ;) (oczywiscie korzenie!)

: 05 wrz 2010, 00:00
autor: rumcajs
No a jeśli bym wziął same ziarna zbóż to myślę że też by kawa wyszła,muszę po próbować.Czytając skład mojej kawy zbożowej kupionej w sklepie to wyczytałem tylko dwa składniki,żyto prażone i cykoria,ale kusi mnie zrobić taką kawę z pszenicy albo z kukurydzy,ciekawe czy wyjdzie.Jak na razie to zrobię bez żadnych cykorii bo zdobycie tego w sposób naturalny będzie chyba nie możliwe,niestety ale w poszukiwaniu dzikich roślin to dopiero raczkuję.

: 05 wrz 2010, 09:19
autor: Ciek
Prażenie kukurydzy to świetny plan ale warto mieć sól i masełko :)

Może z mąki by coś wyszło.

: 05 wrz 2010, 09:24
autor: Fredi
rumcajs: cykoria podróżnik rośnie praktycznie przy każdej polnej drodze, na łąkach, rumowiskach, nieużytkach. jest świetnie widoczna - ok. 50cm wysokości i więcej - niebieskie duże kwiaty, łodygi sztywne - doczytaj reszte - nie sposób jej pomylić z niczym innym, bo do niczego nie jest podobna :D.

wiec idz na spacer za miasto i zaraz sama wpadnie ci w rece.

: 06 wrz 2010, 02:12
autor: rumcajs
Ciek pisze:Prażenie kukurydzy to świetny plan ale warto mieć sól i masełko :)

Może z mąki by coś wyszło.
Rozumiem że masz na myśli "popcorn",ale to tylko można zrobić z jednej odmiany kukurydzy.Oczywiście że przed prażeniem kukurydzy mam zamiar ją trochę rozgnieść,skoro z żyta idzie kawę zrobić to z kukurydzy czy pszenicy tez by powinno dać radę.

Fredi,zakupiłem książkę o roślinach jadalnych w Europie i jak czas pozwoli to muszę się w niej bardziej wgłębić,myślę że wtedy moja wiedza się w tej dziedzinie znacznie polepszy.

: 06 wrz 2010, 17:49
autor: sylwester2091
Zrobiłem sobie dzisiaj kawkę(napar) z świeżo prażonej cykorii co prawda przed prażeniem nie do końca zdążyła wyschnąć bo zbiór zrobiłem dziś rano, ale mimo to jako kawa z cukrem i mlekiem bardzo dobra. Miła odmiana dla zwykłej kawy (ma ciekawszy bardziej złożony smak od zwykłej nesci).

: 12 wrz 2010, 22:38
autor: Dragonfly
Sylwester - przepis, przepis... :-D

Fredi - no, a jak oset zwyczajny weźmie ? :-D

: 13 wrz 2010, 14:51
autor: sylwester2091
Korzeń cykorii rozrywamy wzdłuż włókien na cienkie paski po 2 godzinach są już dość suche, wrzucamy do garnuszka stalowego i prażymy nad źródłem ciepła (jeśli płomień jest mocny to cały czas kręcimy kubeczkiem tak aby się korzeń nie przypalił). Gdy uzyskamy kolor ciemnobrązowy zalewamy wrzątkiem (napój będzie kolorystycznie bliżej super mocnej herbaty niż kawy więc się nie zrażajcie kolorem ). Mi najbardziej smakuje ilość cykorii wielkości kciuka (przed suszeniem tak ma być) zalane połówką szklanki wrzątku, plus cukier i pół szklanki mleka. Aczkolwiek uważam, że każdy sam powinien eksperymentować z proporcjami.


Jak widać można w czasie wycieczki w teren zebrać część składników na wieczorną kawkę.

: 13 wrz 2010, 18:13
autor: Fredi
Dragonfly pisze:Sylwester - przepis, przepis... :-D

Fredi - no, a jak oset zwyczajny weźmie ? :-D

to zje na surowo jego łodyge.
albo nie weźmie bo będzie kłujący...