Strona 1 z 2
Grzyby i przyrządzanie ich w lesie
: 19 lip 2010, 19:56
autor: rumcajs
Jakie znacie proste przepisy na grzyby?Chodzi o to że sezon się zaczyna i fajnie było by znać coś nowego z prostych przepisów kulinarnych które można przygotować w lesie.Przykładowo ja zawsze brałem do menażki trochę masła i czasami cebulka,następnie jak znalazłem jakiegoś grzyba to kroiłem go w kosteczki i do menażki a następnie na ognisko.To jest chyba najprostszy przepis jaki może być na grzyby,oczywiście warto tez mieć sól.Znacie może jeszcze jakieś proste przepisy na grzyby?Może dodajecie jakieś leśne zioła?
: 19 lip 2010, 21:34
autor: Ciek
Kanie i prawdziwki możesz jeść praktycznie na surowo. Tak samo pieczarki ale tych nie próbowalem nigdy bo u mnie nie ma tradycji ich zbierania. Wystarczy takiego opiec nad ogniskiem na patyku i jest. Odrobina pieprzu i soli to mój podstawowy sprzet surwiwalowy, staram się zawsze mieć to przy sobie. Ratuje życie w sytuacji gdy się dostanie niedosolone frytki.
: 19 lip 2010, 22:00
autor: rumcajs
Ja tez staram się mieć zawsze sól przy sobie.A co z różnymi ziołami czy leśnymi przyprawami do grzybów,czy można sobie grzybki jakoś urozmaicić różnymi ziołami co występują w lesie?Który z was próbował coś dodać do grzybów?
: 20 lip 2010, 16:01
autor: Fredi
możesz sobie urozmaicać czym tylko chcesz. nie pytaj czym, tylko jak już będziesz miał te grzyby - rozejrzyj się i zobacz co możesz dorzucić do dania... w kuchni nie ma nic gorszego niż schematy.
: 20 lip 2010, 18:05
autor: ZEN
Przepis może nie prosty na wędrowną kuchnię ale na stacjonarny biwak owszem.
Kroimy grzyba w plasterki, maczamy w jajku( może być ptasie) a następnie w bułce tartej(można zetrzeć kromkę suchego chleba) i smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu.
To co zapisane w nawiasie, to oczywiście wariant ekstremalny :p .
: 20 lip 2010, 18:12
autor: rumcajs
ZEN ale kura domowa to też ptak i znosi ptasie jaja

: 20 lip 2010, 19:58
autor: sylwester2091
podejżewam, że
orginalny przepis mówił o jajach gadzich i stąd ten nawias

: 20 lip 2010, 20:41
autor: rumcajs
Być może,ja to zrozumiałem że chodzi o jaja dzikich ptaków bo w Polsce jaja gadów są bardzo rzadkie.
: 20 lip 2010, 21:10
autor: wolfshadow
rumcajs pisze:A co z różnymi ziołami czy leśnymi przyprawami do grzybów,czy można sobie grzybki jakoś urozmaicić różnymi ziołami co występują w lesie?
Może nie w lesie ale...
Na łące czy polanie można znaleźć więcej ziół przyprawowych. Oregano, macierzanka, kminek, mięta, szałwia.
Dopiero uczę się rozpoznawać zamienniki tych typowych stosowanych w kuchni.
Ostatnio wyczaiłem czosnek winnicowy:
Ogólnie grzybki można doprawić na wiele sposobów. Najprościej jednak wrzucić je do zupy mix z zieleniny.

: 20 lip 2010, 21:54
autor: ZEN
Oczywiście chodziło mi o jaja dzikich ptaków

: 20 lip 2010, 23:12
autor: rumcajs
wolfshadow chcesz mi powiedzieć że ten czosnek na zdjęciu znalazłeś w Polsce dziko rosnący?Ja myślałem że w Polsce występuje tylko czosnek niedźwiedzi,ale i tak mam trudno mi go znaleźć
Postanowiłem jednak bardziej zgłębić temat i właśnie zmówiłem książkę o dzikich jadalnych roślinach.
: 20 lip 2010, 23:33
autor: rob30
Przyrządzania grzybów w lesie najlepiej uczyć się od "tubylców". Np. łysi... górale do zbieranych przez siebie grzybków nie dodają nic. No, chyba, że mają dostęp do alkoholu.
: 21 lip 2010, 07:48
autor: wolfshadow
rumcajs pisze:wolfshadow chcesz mi powiedzieć że ten czosnek na zdjęciu znalazłeś w Polsce dziko rosnący?
To jest jedyny, powszechny i niechroniony gatunek czosnku z 11 dziko rosnących w Polsce.
Przy czym czosnek (cebulkę), można zastąpić liśćmi bardziej powszechnego czosnaczku pospolitego. Nie powinno się ich poddawać obróbce termicznej bo stracą aromat. Wystarczy umyć, posiekać i posypać gotową potrawę.
rob30 pisze:Np. łysi... górale do zbieranych przez siebie grzybków nie dodają nic. No, chyba, że mają dostęp do alkoholu.
To chyba właśnie oni starają się udowodnić, że czernidłaki kołpakowate można spożywać przed, w trakcie i po spożyciu alkoholu bez obaw o zatrucie.
EDIT:
Ślińcie monitory -
http://www.youtube.com/watch?v=tlvEfZw4muI#t=7m18s 
: 21 lip 2010, 11:36
autor: Michal N
Ray zapomniał o cebuli. Kurczę, nie wiedziałem, że pomidory rosną w lesie
rumcajs pisze:Przykładowo ja zawsze brałem do menażki trochę masła i czasami cebulka,następnie jak znalazłem jakiegoś grzyba to kroiłem go w kosteczki i do menażki a następnie na ognisko.
To dodaj jeszcze śmietany, trochę soli i pieprzu i palce lizać.
: 21 lip 2010, 12:08
autor: wolfshadow
Michal N pisze:Ray zapomniał o cebuli. Kurczę, nie wiedziałem, że pomidory rosną w lesie
Wątek nosi tytuł: "Grzyby i przyrządzanie ich w lesie". Jest las. Są grzyby. Więc i pomidory są jak najbardziej na miejscu.
BTW. Chłopaki od czasopisma. Pogadajcie ze Slaq'iem i Jaca to może zrobią fotkę na okładkę. Ubabrani usiądą w bagnie, wyciągną czyściutkie filiżanki i spodeczki i będą z kulturką popijać herbatkę.

: 21 lip 2010, 12:18
autor: Ciek
W weekend miałem na obiad boczniaki (takie odpadowe - małe) podsmażone na maśle z czosnkiem. Bardzo smaczna rzecz.
: 21 lip 2010, 19:33
autor: rumcajs
Ciek, a ja miałem dzisiaj podgrzybki,pierwsze grzyby w tym roku,i też dodałem czosku ale to był błąd,bo czosnek powinno dawać się na sam koniec bo jak się przypiecze to jest gorzki.
: 22 lip 2010, 11:18
autor: Szyszka
Nabijasz grzyba na patyczek i pieczesz nad ogniem moim zdaniem najlepiej smakują przyrządzone w ten sposób kurki (pieprznik jadalny). drugi najprostszy sposób to usmażenie grzybka pokrojonego w kosteczkę(czy w co kto tam chce) na jakimś tłuszczu polecam zrobić w ten sposób koźlarze, koźlarze czerwone, borowiki(tylko nie ceglaste), kurki, pieczarki, gąski, maślaki i rydze. Lepiej żeby grzybki były świeże i nieprzerośnięte. Borowik ceglasty(potocznie malarz) jest powszechny i smaczny jednaj trzeba pamiętać żeby przed smażeniem odgotować go co najmniej 2 razy BOROWIKÓW CEGLASTYCH NIE WOLNO SPOŻYWAĆ Z ALKOHOLEM! Ja nie jem grzybów robaczywych ale jak survival to survival
Ogromnym źródłem wiedzy na temat roślin i grzybów jadalnych mogą być starzy ludzie, sam zakolegowałem się z lokalnym znachorem i sporo przydatnych informacji od niego wyciągnąłem.
: 27 lip 2010, 21:33
autor: Maciej
Zapomnieliście o tym
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczaj_smaczny potocznie nazywany Krówka.Jest wyborny.

: 27 lip 2010, 22:59
autor: Bastion
Szyszka pisze:Nabijasz grzyba na patyczek i pieczesz nad ogniem moim zdaniem najlepiej smakują przyrządzone w ten sposób kurki (pieprznik jadalny).
Ciekawy pomysl, nigdy o tym nie slyszalem, az mi narobiles smaka:)
Wyobraznia kucharska, podpowiada mi ze mozna by jeszcze zrobic rodzaj szaszlyka,
czyli przemiennie nabijac na kijek grzyby i boczek.
Szyszka pisze:
BOROWIKÓW CEGLASTYCH NIE WOLNO SPOŻYWAĆ Z ALKOHOLEM!
Tez ciekawa informacja, tego grzyba znam chyba pod inna nazwa:
Chodzi o borowika ceglastoPOREGO?
http://www.tinyurl.pl?f0jzET1F
Szyszka pisze:
Ogromnym źródłem wiedzy na temat roślin i grzybów jadalnych mogą być starzy ludzie, sam zakolegowałem się z lokalnym znachorem i sporo przydatnych informacji od niego wyciągnąłem.
Podziel sie z nami swoja wiedza, na forum jest kilka osob, ktore interesuja sie zbieraniem, wlasciwosciami i zastosowaniem grzybow.
: 27 lip 2010, 23:44
autor: zdybi
http://img200.imageshack.us/img200/188/dsc0339o.jpg
Już zaczynają się pojawiać. Jeszcze nieśmiało bo po suszy,dopiero popadało. Bajecznie jest wstać przed świtem i wyruszyć na poszukiwania
Bardzo smaczna jest zupa grzybowa. Można zwykłą "grzybową" w proszku,dowartościować zebranymi grzybami,pycha...
http://img338.imageshack.us/img338/6041/zdjcie0026v.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/1921/p6120136.jpg
: 28 lip 2010, 13:50
autor: Hakas
Witaj Zdybi. Tak kureczki już są i koźlarze. Po tych deszczach powinno być ich więcej.
Mój przepis:
Grzybki oczyścić i chwilę gotować pokrojone w kawałki (kostka), Wodę odcedzić dodać konserwę turystyczną lub gulasz angielski dusić na małym ogniu.
Szyszka bardzo mnie zaciekawiłeś swoją wypowiedzią na temat "ceglarzy" borowik ceglasty ja je lubię zbierać ( rosną na moich terenach w starym lesie bukowym). Czemu nie można ich smażyć na tłuszczu?
A i podobno są pod ochroną, gdzieś to kiedyś czytałem. Podobnie jak "Kozie brody" - nazwy innej nie znam.
Hakas
: 28 lip 2010, 21:27
autor: Bastion
Hakas pisze:Podobnie jak "Kozie brody" - nazwy innej nie znam.
Hakas
"Kozia broda" to chyba szmaciak galeziasty:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szmaciak_g ... C4%99zisty
???
[ Dodano: 2010-07-28, 21:46 ]
Chyba najprostszy przepis na danie z grzybow lesnych:
Czarka austryjacka i uszak bzowy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uszak_bzowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarka_austriacka
jem je na surowo. Czarka w smaku przypomina rzodkiewke natomiast uszak jest bez wyraznego smaku ale za to fajnie chrzesci w zebach.
: 04 sie 2010, 16:55
autor: Michal N
zdybi pisze:Już zaczynają się pojawiać.
Byłem w weekend na moim "łowisku", tyle zebrałem:
http://picasaweb.google.pl/112010100794 ... 7649843794
: 16 sie 2010, 18:25
autor: zdybi
To trujaki

Po takiej dawce mozna sie poczuczuc zdrowo podtrutym

Przepraszam za pisownie. Szwedzka klawiatura :-/