Topinambur smażony
30 dag topinambura
1 łyżka stołowa margaryny
Zielona pietruszka
Cząber
Topinambur umyć i chwilę gotować w łupinie do miękkości. Pokroić w plastry (w łupinie lub obrany) i smażyć na wrzącej margarynie, posolić , posypać siekaną pietruszką i cząbrem.
Topinamburowa zupa
0,5 kg topinamburu
sok z 0,5 cytryny
4 łyżki masła
1 por, biała część pokrojona w plasterki
1 marchewka , w plasterkach
3 szklanki bulionu z kury
0,5 szklanki wysokoprocentowej słodkiej śmietanki
sol, pieprz, gałka muszkatołowa-do smaku
Topinambur wyszorować, pokroić w dość cienkie plasterki, wymieszać z sokiem z
cytryny. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać topinambur, marchewkę i pora.
Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Potem dodać bulion, sól, pieprz
i gotować następne 25 minut. Po ugotowaniu lekko ostudzić, zupę zmiksować, dodać
śmietankę i gałkę muszkatołową, podgrzać i podawać.
TOPINAMBUR PANZANELLA
2 szklanki małych pomidorów sałatkowych, przekrojonych na pół,
3-4 dość duże bulwy, pokrojone na plasterki,
1 szklanka drobnych (1,5 cm.) grzanek,
4 duże szalotki,
1/2 szklanki posiekanych liści bazylii,
6 łyżek oliwy z oliwek (extra virgin),
2 łyżki octu balsamicznego,
sól, pieprz.
W szklanym półmisku wymieszać grzanki, pomidory, topinambur i bazylię. Osobno roztrzepać oliwę i ocet balsamiczny i polewać sałatkę dokładnie przed podaniem.
Sałata Jamie Oliwier'a
Sałatę potargać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. oskrobać topinambury i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić pod zimną wodą i pokroić na talarki. na patelni przysmażyć boczek aż będzie chrupki, wyjąć i odłożyć. Na patelnie z odrobiną oliwy wrzucić topinambury, nieco masła, posypać pieprzem i sola. Usmażyć na złoto i chrupiącą potrząsając patelnia od czasu do czasu. na koniec dodać boczek, wysypać wszystko na sałatę i skropić sosem z bazylii i octu balsamicznego, lub z musztardy i octu ziołowego.
[ Dodano: 2011-11-29, 11:03 ]
SAŁATKA ZE SZPINAKU I TOPINAMBURA
Duży pęczek świeżego szpinaku,
20 dkg. boczku, dokładnie wysmażonego i pokruszonego,
1/2 szklanki złotych rodzynek,
4-5 bulw topinambura pociętego w plasterki,
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku,
2 łyżki podpieczonych na patelni nasion sezamowych,
3 czerwone jabłka, obrane i pokrojone w małe kawałki ,
1/2 szklanki podpiekanych orzechów arachidowych.
Dressing:
3/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki octu jabłkowego,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki nasion musztardy,
1 1/2 łyżeczki papryki,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru ( w proszku).
Po wymieszaniu wszystkich składników polewać dressingiem sałatkę tuż przed podaniem.
[ Dodano: 2011-11-29, 11:03 ]
TOPINAMBUR ZE SZCZYPIORKIEM
Topinambur dusimy na oliwie i pod koniec dodajemy szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cytryną.
[ Dodano: 2011-11-29, 11:04 ]
TOPINAMBUR Z BRUKSELKĄ
Na oliwie z oliwek zeszklić 1 cebule (posiekaną drobno), dodać równe ilości topinambura ( w drobnych kawałkach) i brukselki, przyprawić pieprzem, solą morską i sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem ok 15-20 min.
[ Dodano: 2011-12-14, 12:17 ]
Warzywo cenione w diecie osób chorujących na cukrzycę. Sproszkowane bulwy topinamburu wchodzą w skład preparatu „Topinulin” stosowanego jako środek dietetyczny, dający uczucie sytości, kierowany głównie do diabetyków.
http://www.topinulin.pl/