Strona 23 z 59

: 28 sty 2011, 21:00
autor: hejtyniety
Od trollsky'ego? :->

Ja też czekam na przesyłkę :-)

: 28 sty 2011, 21:13
autor: przeszczep
Tak :) Michaś poratował :)

: 28 sty 2011, 22:51
autor: skiper
ale ze co to jest? herbatki ziołowe robicie?

: 28 sty 2011, 23:40
autor: Kubek
Dwa noże się robią.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To był pierwszy, a to drugi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

: 29 sty 2011, 10:23
autor: kalyk3
No no widzę że nagle wszyscy na forum "zachorowali" na skandynawy :mrgreen:

A i bardzo dobrze bo to piękne noże są. Oby tak dalej.

: 29 sty 2011, 11:26
autor: przeszczep
skiper pisze:ale ze co to jest? herbatki ziołowe robicie?
To jest siedem odmian ostrych papryczek ;)
Red habanero
chocolate habanero
serrano
de arbol
red cayenne
hungarian hot wax
ecuador purple

Dziś będę sadził w ziemi :)

: 29 sty 2011, 11:42
autor: thrackan
przeszczep pisze:Dziś będę sadził w ziemi :)
W sensie, że zjadłeś wczoraj, czy chodzi o uprawę? icon_twisted :-P

: 29 sty 2011, 11:48
autor: borsukwacław
Witam!
Ja też niebawem będę siał :) do końca czerwca będzie 45-50 tysięcy sadzonek warzyw i kwiatów :D

To moje poletko doświadczalne z ogórkami :) sierpień ub. roku ;-)

Obrazek

Fotka z maja zeszłego roku :->

Obrazek

Na dole fotki w środku ,to też papryka :) tylko że słodka ;-)



Pzdr.

: 29 sty 2011, 14:58
autor: Settler
Kubek pisze:Dwa noże się robią.
Oba maja podstawowa wade: nie sa moje :D

@borsukwacław: piekna szklarnia

: 29 sty 2011, 17:27
autor: Michal N
Żeby nie było, że nic nie robię ;-) to dziś testując patent Bogdana z nakładaniem map, stworzyłem mapkę południowej części Mazowieckiego PK, w skali 1:10000.
Strasznie ubolewałem, że nie ma tego obszaru w wydawnictwach CODGiK w skali 1:10000, w układzie 92, (jak na złość kończą się kawałek na PN) i gdyby nie ów zacny Bogdan był bym dalej w czarnej d...
Oczywiście nie jestem w stanie zamieścić jej na forum w Hi-res, więc:

Obrazek Fotka poglądowa terenu

Ktoś by zapytał po co mi aż tak szczegółowa mapa. Otóż choćby dla takiej rzeźby terenu:

Obrazek Zbliżenie fragmentu 1:1

: 29 sty 2011, 20:52
autor: Kubek
Po dziesięciu godzinach szlifowania.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

: 29 sty 2011, 21:16
autor: Settler
Kubek pisze:Po dziesięciu godzinach szlifowania.
Na jakiej gradacji papieru skonczyles?

: 29 sty 2011, 21:19
autor: Kubek
1200, ale muszę wrócić do 400, bo ujawniły się rysy jeszcze :-?

: 29 sty 2011, 21:19
autor: Brodkes
Polerka świetna, czym to? Carnauba?

PS. Ale mogles go w full zostawić. ;-)

: 29 sty 2011, 21:24
autor: Settler
Kubek pisze:1200, ale muszę wrócić do 400, bo ujawniły się rysy jeszcze :-?
To chyba mam za maly monitor albo slabe zdjecie :) Jakby byl moj to moglby byc nawet z rysami :)

: 29 sty 2011, 21:27
autor: Kubek
Nie ma na tym żadnej polerki.
Full co? Fulltang? No to by się nie sprawdziło. Raz, że nie zrobisz takiej kompozycji na fulltangu, dwa, że fulltangi kiepsko mają z trwałością w kuchni.

No właśnie jest problem z rysami. Jak by to bushcraftowy kozik był z rękojeścią z deski podłogowej, to by mu nawet rysy pasowały, ale jak się rękojeść z bawolego rogu robi z przekładkami, to ma to być "elegancko i na poziomie" rysy nie powinny tam istnieć. Jeszcze sporo roboty muszę w niego włożyć.

: 29 sty 2011, 21:41
autor: Settler
Kubek pisze:No właśnie jest problem z rysami. Jak by to bushcraftowy kozik był z rękojeścią z deski podłogowej, to by mu nawet rysy pasowały, ale jak się rękojeść z bawolego rogu robi z przekładkami, to ma to być "elegancko i na poziomie" rysy nie powinny tam istnieć. Jeszcze sporo roboty muszę w niego włożyć.
Ale to chyba bedzie sie nadawal tylko do krojenia kawioru w wypasionej hotelowej kuchni w las vegas czy innym paryzu i to w dodatku kobiecymi rekami w rekawiczkach :) Albo "półkownik" :)

: 29 sty 2011, 21:50
autor: Kubek
To zwyczajny kuchenniak będzie, tyle że dobry.

: 29 sty 2011, 22:00
autor: Settler
Kubek pisze:To zwyczajny kuchenniak
Taaaak faktycznie zwyczajny, co druga gospodyni takich ma kilka w szulfladzie :)

: 29 sty 2011, 22:23
autor: Kubek
90% gospodyń, to ma w szufladzie 2 noże z tesco (15pln za sztukę) i 2 z reala (18pln za sztukę).
To nie znaczy, że nie można zrobić pożądnego kuchenniaka.
Fakt, że końcowym odbiorcą takiego noża jest gość granatem od pługa oderwany, który dorobił się na handlu rzodkiewką i papierem toaletowym, a tytuł szlachecki kupił na bazarze Różyckiego.
Taki klient jest przekonany, że jak zapłaci 500pln za kuchenniaka, to tym samym udowodni swój status. Zwykle taki nóż służy tylko i wyłącznie do wzbudzania zazdrości u innych noworyszów o równie arystokratycznym pochodzeniu i nigdy nie jest używany zgodnie z przeznaczeniem.
Jak nie znajdę na niego nabywcy, który będzie w stanie docenić jego walory (nie tylko na polu socjalnym), to zostawię go sobie, choć do szlachty to mi daleko.

: 29 sty 2011, 22:43
autor: Settler
Kubek pisze:90% gospodyń, to ma w szufladzie 2 noże z tesco (15pln za sztukę) i 2 z reala (18pln za sztukę).
To nie znaczy, że nie można zrobić pożądnego kuchenniaka.
Fakt, że końcowym odbiorcą takiego noża jest gość granatem od pługa oderwany, który dorobił się na handlu rzodkiewką i papierem toaletowym, a tytuł szlachecki kupił na bazarze Różyckiego.
Taki klient jest przekonany, że jak zapłaci 500pln za kuchenniaka, to tym samym udowodni swój status. Zwykle taki nóż służy tylko i wyłącznie do wzbudzania zazdrości u innych noworyszów o równie arystokratycznym pochodzeniu i nigdy nie jest używany zgodnie z przeznaczeniem.
Jak nie znajdę na niego nabywcy, który będzie w stanie docenić jego walory (nie tylko na polu socjalnym), to zostawię go sobie, choć do szlachty to mi daleko.
Zeby nie bylo nieporozumien. noz jest zarabisty, super i szkoda go jako zwyklego kuchenniaka w zastepstwie noza tescowego, choc do kuchni by sie nadal, ale tak jak napisalem, nie od zwyklej kuchni, nie dla czlowieka ktory nie doceni jego zalet. Tylko dla dobrego szefa kuchni, w dobrym lokalu, choc tez nie wiem czy nie bylby w takim miejscu zbytnio katowany :) A do katowania to go szkoda. I szkoda, ze pewnie takie noze czesto znajduje nabywcow, o ktorych piszesz.
W tym sensie pisze ze to jednak nie jest zwykly kuchenniak

: 30 sty 2011, 11:02
autor: killrathi
o takiego necka szlifnąłem:
Obrazek

: 30 sty 2011, 18:43
autor: mwitek
Ja wyprowadziłem KT na 2 blankach.

Jeden chciałem zostawić na 0, ale jak się okazało był za miękki, i cholerka wyszczerbił się jak lekko puknąłem w deskę do krojenia.

Robione z piły tartacznej na zimno, ale zastanawiam się czy nie dać gdzieś do hartowania. O ile kukri i nessmuk obeszły się bez to te chyba nie dadzą rady, mają wyższe szlify płaskie. Kukri i nessy mają niski dość convex i w sumie całkiem dobrze trzymają ostrość.
A zrobione z tej samej piły.

Co myślicie?

: 04 lut 2011, 10:02
autor: CzarekS
Moje działania "warsztatowe" to głównie zabawy ze skórą.... juchtową, miękką, rowhide.

ale też ćwiekami

Obrazek Obrazek

: 04 lut 2011, 12:11
autor: puchalsw
CzarekS, piękna ta torba. A w pochwie rozpoznaję inspirację pochwami wikingów. Zgadłem?