Strona 21 z 29

: 25 lip 2014, 19:01
autor: Ed
Mam model Wz.23 , kilka krotnie próbowałem go naostrzyć i kiepsko mi to z nim wychodziło, z innymi z nożami daję sobie radę , ten stawił opór i wygrał, zbiera kurz na półce.

: 25 lip 2014, 19:48
autor: Pingwiniak
Jeśli ciężko Ci idzie bo jest wysoko hartowany to chyba dobrze.

: 25 lip 2014, 22:20
autor: Parthagas
Miałem 10 Kopromedu, rewelacyjny nóż, świetnie trzymał ostrość. Początkowo podobno były robione z 440C. Sprzedałem go, gdyż wtedy nastawiony byłem na taktyczność, a ten się błyszczał w słońcu jak psu jajc.a. Mogłem go zmatowić i byłoby po problemie. Jakaś dziewczyna kupiła ojcu na prezent. Wspomniany scyzoryk kupiłem swemu synowi swego czasu, tak, jak wspomniał Ed - plastelina nie do naostrzenia. Innych noży tej firmy nie miałem, więc trudno mi oceniać. Ponoć tańsze modele trzaskali w ChRL.

: 25 lip 2014, 22:33
autor: Pingwiniak
Im bardziej stal miękka tym łatwiej się ostrzy, nie wiem jak można napisać "plastelina nie do naostrzenia". Wytłumaczysz mi to?

: 25 lip 2014, 22:48
autor: BRAT_MIH
Ciągniesz z jednej strony, poprawiasz z drugiej i znowu masz szlif tylko z jednej strony. Taka mięciocha, że się szlifu obustronnego nie da zrobić. Nie mówię o tym co proponowałeś, ale takie bywają plastelinowe stale.

: 25 lip 2014, 23:46
autor: Pingwiniak
Wtedy trzeba dopasować ostrzenie. Wiadomo że inaczej będzie się ostrzyć s30v a inaczej jakąś nisko hartowaną 1075.

: 26 lip 2014, 07:28
autor: Zirkau
Pingwiniak pisze:Im bardziej stal miękka tym łatwiej się ostrzy, nie wiem jak można napisać "plastelina nie do naostrzenia". Wytłumaczysz mi to?
Ja nie wiem jak to wytłumaczyć, ale wiem że istnieje. Miałem w ręku kilka noży i nie wiem jakbym nie ostrzył to nie chce być ostre! Jednego zupełnie zjechałem podczas takiego ostrzenia. Co z tego, że świeżo po naostrzeniu zdaje się dość ostry, jak krojąc pomidora czujesz już zmianę w ostrości na "tępe".

: 26 lip 2014, 09:47
autor: Ed
Podczas ostrzenia, na całej długości ostrza powstaje wiór, zawsze po przeciwnej str. do tej, którą ostrzysz :-x i ganiasz się z tym wiórem, po obu stronach ostrza :mrgreen:

: 07 sie 2014, 17:12
autor: kamykus
Od jutra w Auchan jest suszarka do owoców/warzyw/mięsa, niestety to MPM Product, ale na suszarkę jest 3 lata gwarancji jak by co :p Chyba 60zł o ile mnie pamięć nie myli.

: 07 sie 2014, 20:14
autor: kermitttt
Te suszarki MPM są spoko. Mam taką kilka lat i sprzedałem ich tony. Nie ma na to za dużo reklamacji

: 07 sie 2014, 22:18
autor: Bubel
ja też z mpm'a korzystam od lat. Proste jak cep i bezawaryjne. Warto brać.

: 07 sie 2014, 22:20
autor: kamykus
Może miałem pecha bo wszystko co miałem z MPM wysiadło w ciągu roku :p

: 08 sie 2014, 22:04
autor: nicco
Zaszczepiony zakupem suszarki przez forum udałem się do Auchan, ale gdy popatrzyłem na nią i posłuchałem jej pracy zdecydowałem się na suszarkę Botti FD - 770. Troszeczkę droższa ale z regulacją temp, 5 tacek i ciszej pracującą. Nadmuch od dołu, czy lepiej ? tego nie wiem, ale już suszą się w niej jabłka i gruszki, cichutko sobie szumiąc.
Obrazek
Zdjęcie zapożyczone z netu (może mnie nie oskarżą)

: 08 sie 2014, 22:21
autor: Bubel
nadmuch od dołu - jak dla mnie gorzej... mniej równomierny rozkład temperatury w całym urządzeniu. W MPMie nadmuch górny punktowy kanałem w dół i powrót rozbitego powietrza poprzez półki daje (moim zdaniem) mniejsze wahania temperatury i bardzo równomierne rozprowadzenie powietrza. Do tego ewentualne skropliny lub po prostu "syf" nie gromadzi się w elementach elektrycznych (mając element grzewczy na dole, wszystko co kapnie to zostanie - MPMa wrzucasz do zmywarki a pokrywka która jest grzewcza zawsze jest czysta. Kolejną kwesti jest całkowita prostota - moja ma tylko włącz/wyłącz, grzej/nie grzej. Ma się tu co popsuć?

: 08 sie 2014, 22:28
autor: Qasz
W Lidlu
Power Tape firmy 3M za 12,50 zł - 50 metrów - dziś kupiłem bo mi się kończyła, ale ta z 3M trzyma jak szalona, miałem wcześniej jakąś nie markową, teraz widzę różnicę, kolosalna!

: 08 sie 2014, 22:38
autor: kamykus
nicco - ile kosztuje dokładnie?


PS: Zaspamuję, Taśma (naprawcza jakiś czas temu była w Biedronce za 10zł, potem przecenili na 3zł. Pojawia się co jakiś czas. Taśma jest ze 3x lepsza od Power Tape. Jak coś złapie tak trzyma i trzyma. Złamałem kijek w górach, obkleiłem taśmą, łażę z nimi do dziś... Dużo mocniejsza od PT, i ma lepszy klej.

: 09 sie 2014, 00:30
autor: Morg
Ja wkleilem jaką szuszarkę mam i dzęki której robie najlepszą szuszoną sarninę ;]

: 09 sie 2014, 19:45
autor: nicco
kamykus, ta moja "Botti" kosztowała 99 zł, ale tak jak napisał Bubel może lepsza byłaby tańsza z górnym nawiewem (? ?)

: 10 sie 2014, 22:20
autor: SmileOn
Uważaj z tym Botti, mamy w sklepi ich wentylatory, 10% w ogóle się nie uruchamia, jakieś 35% wraca po tygodniu na gwarancji. Patrzyłem na inne ich produkty i ogólnie słabo to wyglądało.

P.S. Nie zgub rachunku/gwarancji.

: 11 sie 2014, 16:48
autor: nicco
Dzięki za ostrzeżenie :) będę pamiętał o rachunku. W Auchan,ie facet powiedział, że nigdy nie mieli żadnej reklamacji, więc może i ja nie będę musiał reklamować (oby) :)
Pozdrawiam

: 11 sie 2014, 17:41
autor: Parthagas
Od kilku lat mam suszarkę Zelmera, kupowałem 2 sztuki (jedna dla teściowej) w Makro, chyba 90zyli/szukę. Żadnych problemów, jesienią chodzi to miesiąc non stop. Model poniżej:
http://photos03.istore.pl/20108/photos/big/6164680.jpg

: 12 sie 2014, 21:39
autor: Ed
Wczoraj zakupiłem suszarkę MTM, coś pięknego :-D i jestem już po pierwszym suszeniu :-/ moja małżonka wysuszyła mi głowę... co za badziew kupiłem :cry:
Ach te baby... . Na pierwszy rzut pójdą śliwki, w tym roku obrodziły nad podziw, gałęzie łamią się pod ich ciężarem :shock:
Będę też musiał ruszyć w knieje , jest pełnia, lub jak to mówi mój kolega ,pewnia', jakiegoś mięsiwa by nasuszył ;-)
Przeczekam tylko pełne księżyca :roll: na bakier jestem z wampirami...

: 15 sie 2014, 08:34
autor: shiwax
Wczoraj zakupiłem MTM, właśnie suszę "Kolczaki Rudawe" zobaczymy jak przejdzie testy.

: 15 sie 2014, 08:52
autor: jm48
shiwax pisze:Wczoraj zakupiłem MTM, właśnie suszę "Kolczaki Rudawe" zobaczymy jak przejdzie testy.
Piotrek a to nie będzie gorzkie jak suszona kurka? Nie lepiej zamarynować?

: 15 sie 2014, 09:18
autor: shiwax
Nie wiem Jerzy, sprawdzimy jakie wyjdzie. Wedle wszelkich informacji aromat ma słaby daleki od innych grzybów, smak to dopiero sprawdzę.