Problem tego artykulu polega na tym, że ta czolówka mactronica porównywana była z pierwszą czołówka Petzla na Luxeonie. Petzl ta swoja czołówke wprowadził bodaj w 2005 roku, a tem Mactronic zdaje się wszedł na rynek 2 lata później. Nic więc dziwnego, że za mniejsze pieniądze stara się z nim konkurować. Wszak ceny podzespołów przez te 2 lata spadły przynajmniej dwukrotnie. Nic więc dziwnego, że jest tańszy.Franek pisze:Jak dla mnie artykuł baaaaaaardzo subiektywny.
Latarka czołowa
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Doczu
- Tytuł użytkownika: Litewski Cham
- Tytuł użytkownika: Samotnik
Zgadzam się. Sam posiadam Tikkę Plus 2 i zastanawiam się kiedy wyrobią się ząbki do regulacji kąta pochylenia. Poza tym dopóki do obudów nie zacznie się wprowadzać aluminium, magnezu, tytanu, kevlaru, włókien karbonowych ( niepotrzebne skreślić ) w dalszym ciągu będzie to urządzenie łatwe do zgruchotania pod butem i wrażliwe na upadki na skały z większej wysokości ( mam akurat na myśli posiadany przeze mnie model, z którego swoją droga jestem bardzo zadowolony, nie wiem jak wygląda wytrzymałość bardziej zaawansowanych typów ).w0jna pisze:Ta, ale nie zapominajcie, że Petzl wcale super jakości tez nie ma. Dobry jest i tyle. Bez szału.
- Modlisz się? - pytam - Módl się - mówię - módl! Im dalej w Strefę, tym bliżej do nieba...
- Co? - pyta, bo nie dosłyszał...
- Co? - pyta, bo nie dosłyszał...
- Doczu
No tak, ale dyskusja dojrzała juz do konkretów.w0jna pisze:Temat się nie nazywa MRXPZxSpectrum więc tak tylko mówię. Pozatym wcześniej mówiliśmy ogólnie (przez kilka postów) więc bez takich szefie
Bo oczywiście łatwo jest narzekac, jaki to PETZL drogi, nie oferuje super pancerności. Ja też bym to wszystko chciał. Tanią, dobrze i długo świecącą, oraz pancerną czołówkę, ale koledzy - takie rzeczy to tylko ... sami wiecie gdzie.
Myślę, że czas rozmawiać o tym co jest na rynku, a nie o tym co chcielibyśmy aby było.
Zebra Light, SureFire, Nuwai itp.Doczu pisze: Tanią, dobrze i długo świecącą, oraz pancerną czołówkę
BTW ta MACTRONIC OUTDOOR PRO K2 LUXEON to nie jest wynalazkiem Mactronic a Nuwai

Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, 22:06 przez mgr_scout, łącznie zmieniany 1 raz.
- Doczu
Zebra może i jest fajna, ale po pierwsze brakuje jej trochę funkcjonalnosci RXP (dyfuzor choćby) no i przede wszystkim model, ktory może konkurowac z RXP kosztuje 233 PLN + przesylka, to wyjdzie pewnie tyle co Myo RXP ktory moge bez problemu kupic w każdym sklepie turystycznym. Do tego zasilany jest 18650
SureFire także raczej cenowo nie wyjdzie lepiej niż Petzl.
A z Nuwai który model ma funkcjonalność zbliżoną do RXP ? Bo nie widzę takiego modelu.
Zebra może i jest fajna, ale po pierwsze brakuje jej trochę funkcjonalnosci RXP (dyfuzor choćby) no i przede wszystkim model, ktory może konkurowac z RXP kosztuje 233 PLN + przesylka, to wyjdzie pewnie tyle co Myo RXP ktory moge bez problemu kupic w każdym sklepie turystycznym. Do tego zasilany jest 18650

SureFire także raczej cenowo nie wyjdzie lepiej niż Petzl.
A z Nuwai który model ma funkcjonalność zbliżoną do RXP ? Bo nie widzę takiego modelu.
http://www.nuwai.com.tw/led_headlight/hlx_2213a.htm - tu są wszystkie aktualne czołówki
Problem z Nuwai jest taki, że oni często zmieniaja ofertę i raz coś jest a raz nie ma
Problem z Nuwai jest taki, że oni często zmieniaja ofertę i raz coś jest a raz nie ma

- Doczu
Nadal jednak nie widzę nic co byłoby w stanie zastąpić wspominanego Myo RXP.
Nudzi mnie już ciągłe pisanie tego samego. Proponuję zatem konkrety koledzy.
Jak ktoś znajdzie coś, co może konkurować lub byc zamiennikiem Myo RXP, będzie tańsze i lepsze jakościowo, to z przyjemnościa odszczekam to co napisałem wcześniej.
Nudzi mnie już ciągłe pisanie tego samego. Proponuję zatem konkrety koledzy.
Jak ktoś znajdzie coś, co może konkurować lub byc zamiennikiem Myo RXP, będzie tańsze i lepsze jakościowo, to z przyjemnościa odszczekam to co napisałem wcześniej.
- Doczu
No to dziwi mnie trochę, bo to spektrum, które oferuje RXP mnie odpowiada w zupełności.mgr_scout pisze:Jakby Ci to powiedzieć.. nie mam w zwyczaju wypowiadać się na podstawie instrukcji
I nie tylko o samą ilośc światła chodzi, ale i o zużycie baterii/akumulatorków.
Dlatego nie mam trybu, który byłby u mnie na stałe.
No i wreszcie mam mozliwośc zaprogramowania sobie, żeby czołówka "startowala" od trybu najsłabszego, dzięki czemu nie musze budzić okolicy

Przyznam jednak że czerwona diodka bylaby tu nie od rzeczy i wowczas rzeczywiście można by częśc trybów ograniczyć, ale jest jak jest i trzeba korzystac z tego co jest