Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, pozostałe witaminy oraz minerały, stosunkowo łatwo pokryć, odżywiając się roślinami. Nawet w zimie, bez przygotowanych wcześniejszych zapasów, możemy znaleźć odpowiednie rośliny. Dieta musi być jak najbardziej urozmaicona.
Bez soli jesteśmy w stanie przeżyć bardzo długo, mamy jej zapasy w organiźmie. Niektóre ludy pierwotne nie miały dostępu do soli a mimo to świetnie sobie radziły przez tysiąclecia.
Wracając do roślin, co warto zbierać i ile by pokryć zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu ?
Kilka przykładów, nazwa, część zbierana, kaloryczność i masa porcji potrzebna do zaspokojenia wymagań energetycznych dorosłej osoby przy dużej aktywności fizycznej (zaczerpnięte z "Dzikie rośliny jadalne. Zapomniany potencjał przyrody):
strzałka wodna, bulwy, 123 Kcal/100g, 2,56 kg
pasternak zwyczajny, korzenie, 68 Kcal/100g, 4,63 kg
marchew zwyczajna, korzenie, 38 Kcal/100g, 8,28 kg
pałka szerokolistna, kłącza, 84-98 Kcal/100g, 3,21-3,75 kg
wierzbówka kiprzyca, kłącza, 66 Kcal/100 g, 4,77 kg
trzcina pospolita, kłącza, 29-86 Kcal/100g, 10,86-3,67 kg
łączeń baldaszkowaty, kłącza, 168-196 Kcal/100g, 1,61-1,88 kg
sitowie leśne, suche kłącza, 267 Kcal/100g, 1,18 kg
Ile czasu trzeba na zebranie odpowiedniej ilości i następnie przygotowanie do spożycia, czasy są bardzo różne, w zależności od warunków środowiskowych, doświadczenia zbierającego, sposobu obróbki, gatunku itd.
Po więcej informacji odsyłam do książki, bardzo ciekawa pozycja.
Żubr i żubrówka
Idealna para..., jednak istnieje
