Strona 15 z 20

: 19 kwie 2013, 09:25
autor: GawroN
Doczu pisze:Kufa! Nie zniesę. Nie mam już siły :-?
Najlepiej jedzcie ze szklanych menażek. Będziecie piękni i zdrowi.
I to jest najlepsze stwierdzenie w tym temacie

: 19 kwie 2013, 10:55
autor: lukasz_sp
Ja gotuję bezpośrednio w jeziorze. Co prawda sporą ilość kamieni trzeba nagrzać... ale po zagotowaniu wody można ją jeszcze wykorzystać do kąpieli więc jest ekologicznie...

: 21 kwie 2013, 15:43
autor: ColdDemons
Dzisiaj na Warmii piękna pogoda to pogoniłem w teren szybko chwytając z lodówki boczek rolowany z Biedrony. :) Jako że potrzeba matką wynalazków to w lesie zbudowałem taką konstrukcję do jego upieczenia :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

: 22 kwie 2013, 10:11
autor: Marshall
Jajecznica z 36 jajek i kilkunastu cebul... :)

Kociołek 6 litrów.

[center]
Obrazek



Obrazek



Obrazek
[/center]



Grochówka z Aprolu, kociołek 1.8 litra.

[center]
Obrazek [/center]


...i odschool'owy zestaw kolegi:

[center]Obrazek [/center]

: 06 maja 2013, 15:00
autor: ColdDemons
Smaży się jajeczniczka w niedzielny leśny poranek :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

: 13 maja 2013, 00:09
autor: Predator
"Dziczyzna" na specjalnie spreparowanym dębowym rożnie w czasie ostatniej majówki.

Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Szczegóły na blogu poniżej

: 13 maja 2013, 16:21
autor: maly
Hej Predator:) Co to za nożyk obok Mory 2000?

: 13 maja 2013, 17:39
autor: katny
Predator pisze:"Dziczyzna" na specjalnie spreparowanym dębowym rożnie w czasie ostatniej majówki.
Kto by pomyślał, że żaba ma tyle mięsa...

: 13 maja 2013, 22:48
autor: Predator
maly pisze:Hej Predator:) Co to za nożyk obok Mory 2000?
Nóż to resorowy hand made z warsztatu kolegi towarzyszącego mi na tym wypadzie. Specjalizuje się w łukach, ale solidny nóż, jak widać też potrafi zrobić.

: 16 maja 2013, 22:42
autor: kermitttt
Jajecznica z 36 jajek i kilkunastu cebul...
Na którą swym Mondeo przyjechał sam Szatan...

: 18 maja 2013, 10:53
autor: Gryf
https://picasaweb.google.com/ursus7/Kub ... Przykrywka

Kuban ma pojemność 1 l. ale do samej krawędzi. Jeszcze nie wrzuciłem go na ogień, co uczynię jutro w trakcie wypadu na Ślężę, ale sądzę, że będzie spisywać się na medal. Sporą zaletą jest uchwyt w pokrywce, w który można wcisnąć kawałek drewna co by nie parzyło w paluchy.

: 18 maja 2013, 20:41
autor: hejtyniety
to jest ten za saguaromike?

: 19 maja 2013, 05:21
autor: Gryf
Si.

: 19 maja 2013, 15:22
autor: Lazau
Czy opłaca się kupić to:

http://www.e-horyzont.pl/zestaw-naczyn- ... p[cat]=119

i to:

http://www.e-horyzont.pl/czajnik-optimu ... p[cat]=119
:?:
Zależy mi na estetyczności, a to jest akurat estetyczne i klimatyczne, tylko, że razem to wychodzi 200zł!
Ewentualnie odpuszczę sobie czajniczek na rzecz jakiejś stalowej butli, chociaż strasznie mi się podoba :-/ ale w czymś wodę muszę nosić.

: 19 maja 2013, 16:21
autor: wolfshadow
Gryf, śliczny. Ale cena mnie powaliła. :-)

Lazau, zbliżony do tego czajniczek możesz wyhaczyć taniej.
viewtopic.php?p=99376#99376
49,- zł w Mountain Warehouse.
Zasadniczo nie ma co się napalać na pierwszy lepszy bo zawsze można później znaleźć taki co się sprawdzi i będzie o wiele tańszy. To samo dotyczy pozostałej garkuchni. Na palniku można już gotować na o niebo tańszych menażkach typu "harcerz".

: 19 maja 2013, 17:14
autor: Predator
Odrobinę mniejszy, ale i tańszy czajnik jest tu: http://hobbyhouse.pl/product-pol-3923-C ... -kawy.html

: 19 maja 2013, 17:37
autor: SmileOn
Menażki z radiatorami mają sens głównie wtedy gdy gotujemy na palnikach i chcemy zaoszczędzić na energii (gazie, benzynie itp.), jeśli gary mają iść w ogień to nie ma sensu wydawać tyle kasy.

: 19 maja 2013, 19:00
autor: wolfshadow
SmileOn pisze:Menażki z radiatorami mają sens głównie wtedy gdy gotujemy na palnikach i chcemy zaoszczędzić na energii (gazie, benzynie itp.), jeśli gary mają iść w ogień to nie ma sensu wydawać tyle kasy.
Chyba, że gotuje się na wielbłądzim guano... ;-) :mrgreen:

: 19 maja 2013, 19:57
autor: SmileOn
wolfshadow pisze:
SmileOn pisze:Menażki z radiatorami mają sens głównie wtedy gdy gotujemy na palnikach i chcemy zaoszczędzić na energii (gazie, benzynie itp.), jeśli gary mają iść w ogień to nie ma sensu wydawać tyle kasy.
Chyba, że gotuje się na wielbłądzim guano... ;-) :mrgreen:


To jak by nie patrzeć też paliwo deficytowe, które trzeba oszczędzać. :D

: 19 maja 2013, 22:52
autor: katon1900
SmileOn pisze:Menażki z radiatorami mają sens głównie wtedy gdy gotujemy na palnikach i chcemy zaoszczędzić na energii (gazie, benzynie itp.), jeśli gary mają iść w ogień to nie ma sensu wydawać tyle kasy.
Panowie, ja najmocniej przepraszam, alem w garach z radiatorem profan. Unikałem takowych, bo na ogieńku z "byle czego" zazwyczaj mam spód gara deczko okopcony. Kasę bym może i wydał, ale czy licząc się z tym okopceniem [pewnie sadza] jest sens tego radiatorka na spodzie gara? W myciu glebą/piachem nie będzie to nadto upierdliwe? Najczęściej moich garów z wierzchu nie myję... może bym się do mycia przekonał, jakby to dało jakieś wymierne korzyści. Dalej mówimy o grabie i deko piachu a nie o zmywarce albo elektrycznej szczoteczce i magicznych płynach.

: 19 maja 2013, 22:57
autor: birken1
Panowie, ja najmocniej przepraszam, alem w garach z radiatorem profan. Unikałem takowych, bo na ogieńku z "byle czego" zazwyczaj mam spód gara deczko okopcony. Kasę bym może i wydał, ale czy licząc się z tym okopceniem [pewnie sadza] jest sens tego radiatorka na spodzie gara? W myciu glebą/piachem nie będzie to nadto upierdliwe? Najczęściej moich garów z wierzchu nie myję... może bym się do mycia przekonał, jakby to dało jakieś wymierne korzyści. Dalej mówimy o grabie i deko piachu a nie o zmywarce albo elektrycznej szczoteczce i magicznych płynach.
jeżeli rozumiem co tu jest napisane i pytasz o to czy jest sens kupowania garów z radiatorem w przypadku gdy mają byc uzywane głównie na ognisku to nie ma najmniejszego sensu.

: 20 maja 2013, 06:22
autor: hejtyniety
Si
A jak to wagowo wychodzi? bo nie ukrywam, że wygląda bardzo ciekawie ;-)

: 20 maja 2013, 09:46
autor: SmileOn
katon1900 pisze:
SmileOn pisze:Menażki z radiatorami mają sens głównie wtedy gdy gotujemy na palnikach i chcemy zaoszczędzić na energii (gazie, benzynie itp.), jeśli gary mają iść w ogień to nie ma sensu wydawać tyle kasy.
Panowie, ja najmocniej przepraszam, alem w garach z radiatorem profan. Unikałem takowych, bo na ogieńku z "byle czego" zazwyczaj mam spód gara deczko okopcony. Kasę bym może i wydał, ale czy licząc się z tym okopceniem [pewnie sadza] jest sens tego radiatorka na spodzie gara? W myciu glebą/piachem nie będzie to nadto upierdliwe? Najczęściej moich garów z wierzchu nie myję... może bym się do mycia przekonał, jakby to dało jakieś wymierne korzyści. Dalej mówimy o grabie i deko piachu a nie o zmywarce albo elektrycznej szczoteczce i magicznych płynach.


W zasadzie powtórzyłeś moje słowa tylko w trochę mniej zrozumiałym języku i składni dodając jedynie kwestię osmolenia dna co jest rzeczą oczywistą przy gotowaniu na ognisku.

: 20 maja 2013, 16:47
autor: Gryf
wolfshadow pisze:Gryf, śliczny. Ale cena mnie powaliła. :-)
Nawet mi nie przypominaj.Sen spędza z powiek, ale musiałem stać się posiadaczem trapersko indiańskiego artefaktu.
hejtyniety pisze:
Si
A jak to wagowo wychodzi? bo nie ukrywam, że wygląda bardzo ciekawie ;-)
Nie potrafię ocenić na oko. Blacha nierdzewka, kilka deko.

: 20 maja 2013, 18:40
autor: Lazau
Sory zły link podałem ^^^^^^

Chciałem tamten czajniczek i to:
http://www.domenasportowa.pl/product-po ... okset.html

Tańsze ale i tak sporo, no i czajniczek się do tego nie zmieści.

I czajniczek też z tego sklepu i taniej o 10zł.
http://www.domenasportowa.pl/product-po ... ettle.html

Tak się opłaca czy nadal nie za bardzo?