Strona 12 z 21

: 19 mar 2012, 23:16
autor: Apo
Slaq - bardzo fajnie wyszło :)

Może ktoś ze skrobaczy drewnianych zrobi mi naczynko do yerby? :)

: 20 mar 2012, 09:56
autor: slaq
Dzięki Panowie i Panie ;-)
Się staram 8-)


puchalsw pisze:Przecierałeś olejem? Czy sama tak ładnie kolory wyciąga?
Wsadziłem do ciepło-gorącego oleju lnianego, i kuksa ładnie zassała ów olej w głąb.
Proces zatrzymałem, gdyż chłonęła go za dużo. Kuksa "wyschła" momentalnie i na koniec wypolerowałem ją kawałkiem tkaniny nadając lekki połysk - zdjęcia tego nie ukazują, gdyż robiłem je tuż po "wyschnięciu"
Dziś pewnie przejdzie pomiary i testy pojemnościowe ;-)

: 09 kwie 2012, 22:08
autor: Niemir
Dawno nikt nic nie pisał więc dziś coś ode mnie. Zdjęcia nie najlepsze, ale tylko telefon mam pod ręką. Drewno sosnowe, dłubane glockiem, oraz prostym dłutem do drewna (komora zupna), olejowane olejem rzepakowym :p


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

: 14 kwie 2012, 19:48
autor: piotr-cz
Właśnie się zarejestrowałem więc to mój pierwszy post na forum nie licząc powitania...

i kilka moich dłubanek w drewnie.

Kubek o wymiarach 13x8,3cm, wysokość 3,7cm,
czeczota klonowa

Obrazek

Obrazek

Kuksa mini
wymiary 6x8cm, wysokość 1,5cm, pojemność 15ml

Obrazek

Obrazek

wymiary 14x10cm, wysokość 7cm, pojemność ~ 200ml

Obrazek

i na konic łyżeczka
Wymiary 125x39mm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

: 14 kwie 2012, 20:09
autor: puchalsw
Cześć Piotrek
piotr-cz pisze:Właśnie się zarejestrowałem więc to mój pierwszy post na forum nie licząc powitania
Nooo! Mocne wejście. Piękne prace, i szczerze zazdroszczę dostępu do materiału.

W imieniu Kolegów, zapraszam na Zlot!

: 14 kwie 2012, 20:19
autor: Armat
Pieknie ci to wychodzi piotrze :D

: 14 kwie 2012, 20:38
autor: slaq
Hejo Piotr ;-)

Mam gdzieś zapisane Twoje zdjęcie "kuksy z uchem" - jest na google zdaje się 8-)
Planowałem kiedyś taką wykonać, ale później uznałem, że wygląda dość fabrycznie.
Z jakiego drewna jest wykonana ?

Łycha z czeczoty bardzo ładna, ostatni też planowałem taką wykonać do kompletu, ale bez takiego misternego artyzmu :mrgreen: Nie umiem tak jeszcze :-?

A dziś rankiem wykonałem taką - https://picasaweb.google.com/1113382265 ... 8450750338 8-)

Planuję zabarwić ją korą dębową, ale jeszcze nie wiem, jak to zrobić 8-)
Pozdrawiam ;-)

: 14 kwie 2012, 20:56
autor: piotr-cz
slaq pisze:Hejo Piotr ;-)

Mam gdzieś zapisane Twoje zdjęcie "kuksy z uchem" - jest na google zdaje się 8-)
Planowałem kiedyś taką wykonać, ale później uznałem, że wygląda dość fabrycznie.
Z jakiego drewna jest wykonana ?

Planuję zabarwić ją korą dębową, ale jeszcze nie wiem, jak to zrobić 8-)
Pozdrawiam ;-)
To moja pierwsza kuksa którą zrobiłem. Nawet nie wiem co to za drewno, mądrzejsi mówili, że prawdopodobnie lipa ale pewności nie mam.

Ja swoje z czeczoty barwię dodając podczas gotowania w solance trochę kawy albo herbaty.
Czasem mieszankę jednego i drugiego. Olej lniany ładnie wyciąga kolor.

: 08 maja 2012, 14:07
autor: survive123
Zacząłem trochę dłubać w drewnie. Postanowiłem, że kupię nóż łyżkowy. Tylko nie wiem który wybrać? Oprócz łyżek chciałbym robić miski i kubki. To który polecacie?
Nr 1
Nr 2
Nr 3

: 08 maja 2012, 14:35
autor: Abscessus Perianalis
Nr 1. IMHO wygodniejszy niż nr 2 i z sensowniejszym wygięciem niż nr 3.

: 08 maja 2012, 14:38
autor: survive123
Dzięki za odpowiedź

: 08 maja 2012, 17:44
autor: pasikonik
survive pomyśl jeszcze czy ostrze dwustronne czy jadno stronne jakie ci bardziej odpowiada jakiś czas temu tez zadałem to samo pytanie i w moim wypadku wybór padł na NR 2

: 08 maja 2012, 20:54
autor: slaq
Jeśli zamierzasz strugać kubeczki, to kup NR.2
Pozdrawiam.

: 08 maja 2012, 21:56
autor: survive123
Ostrze obustronne. Nie rozumiem w jaki sposób mogłoby mi pomóc w robieniu kubków?

: 08 maja 2012, 22:35
autor: pasikonik
survive123 pisze:Ostrze obustronne. Nie rozumiem w jaki sposób mogłoby mi pomóc w robieniu kubków?
Jak chwycisz nóż do łapy i sprawdzisz w praktyce to wszystko będzie jasne , oględnie mówiąc nożem czasami wygodniej pracować do siebie a czasami do siebie dlatego obustronne ostrze

: 08 maja 2012, 22:45
autor: survive123
Ok :-D Dzięki za pomoc

: 09 maja 2012, 10:53
autor: slaq
Ostrze obustronne. Nie rozumiem w jaki sposób mogłoby mi pomóc w robieniu kubków?
Wnętrze kubka wydrąża się ruchem od siebie - tak jest wygodniej, i wielce efektowniej.
Jak zmęczy ci się ręka, zmieniasz wtedy "tryb pracy" i strugasz do siebie, a właściwie dookoła krawędzi kubka. Obejrzyj jakieś filmiki na youtubie, co byś się nie pociął zbyt ;-)

: 13 maja 2012, 11:54
autor: Morg
Jak zarobic na strugankach ktore sa "trendi, dżezi i w ogole" aktualnie.
http://www.pakamera.pl/i-love-nature-0_s12093163.htm

: 28 maja 2012, 14:51
autor: mwitek
thrackan pisze:Trafiłem na tekst opisujący prawidłową impregnację kuksy:
KUKSA

’Kuksa’ is a traditional Finnish wooden cup, hand-made from birch burl from Lapland.

Preparation of the Kuksa

Your Kuksa can last a lifetime if you cure it properly from the start, and follow a few simple guidelines:

1. Fill the Kuksa about ¼ full with cognac.
2. Swirl the cognac clockwise so that it wets the entire inside, without spilling over the rim.
3. Drink the cognac.
4. Fill the Kuksa again about ¼ full of cognac.
5. This time, swirl the cognac anti-clockwise as before.
6. Drink the cognac.
7. Next, brew some double strength coffee (not instant)
8. Without washing the Kuksa after the cognac, fill it with the strong coffee.
9. Don’t drink the coffee!
10. Leave the coffee in the Kuksa in a safe, warm place for at least 24 hours.
11. Go and have another glass of cognac and relax.
12. 24 hours later (and with a faint hangover from the cognac you drank yesterday) go and find the Kuksa full of cold coffee.
13. Pour the coffee away
14. Rinse the Kuksa with warm water, and dry with kitchen paper.
15. Your Kuksa is now ready for use. The more you use it, the more traditional it becomes.

Care of the Kuksa in use
• Don’t use washing up liquid to clean your Kuksa!
• Just rinse with warm water
• Don’t drink milk from the Kuksa!
• Assuming it is usually used for coffee, it is good to drink at least one good stiff cognac once every month
(za: http://www.skillsforwildlives.com/2010/ ... ooden-cup/ , komentarz Tima z daty: August 26, 2010 at 5:08 pm)

Luźne tłumaczenie własne:

'Kuksa' to tadycyjny, fiński drewniany kubek, ręcznie rzeźbiony z czeczoty brzozowe z Laponii.

Przygotowanie Kuksy.

Twoja Kuksa może ci wystarczyć na całe życie, jeżeli będziesz o nią od początku dbał i postępował wedle kilku prostych wskazówek:

1.Napełnij Kuksę w 1/4 koniakiem.
2.Zamieszaj koniak zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak, żeby zwilżyć całą wewnętrzną powierzchni bez wylewenia cennego płynu przez krawędź naczynia.
3. Wypij koniak.
4. Ponownie napełnij Kuksę koniakiem do 1/4 objętości.
5. Zamieszaj ponownie, ale w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara.
7.Następnie zaparz kawę dwa razy mocniejszą, niż pijasz (nie używaj rozpuszczalnej).
8. Nie myjąc Kuksy po koniaku, napełnij go mocną kawą.
9. Nie pij kawy!
10. Pozostaw kawę w Kuksie w bezpiecznym, ciepłym miejscu na przynajmniej 24 godziny.
11. Idź, wypij jeszcze szklaneczkę koniaku i rozluźnij się.
12. Po upływie 24 godzin (i ze słabym kacem po wwypitym wczoraj koniaku) idź i odszukaj Kuksę pełną zimnej kawy.
13. Wylej kawę.
14. Przepłucz Kuksę ciepłą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
15. Twoja Kuksa jest gotowa do używania. Im więcej jej będziesz używał, tym bardziej będzie stawała się tradycyjna.

Dbanie o Kuksę w trakcie używania:
- nie używaj do jej czyszczenia płynów do mycia naczyń!
- zwyczajnie przpełucz ją ciepłą wodą
- nie pij z Kuksy mleka!
- zakładając, że Kuksa zwykle jest używana do picia kawy, dobrze jest napić się z niej mocnego koniaku raz na miesiąc

;-) :-D
fajny sposób tylko pewnie smak kawy zostaje :/ a ja kawy nie pijam :)

[ Dodano: 2012-05-28, 15:43 ]
czytałem też że. olej może w trujący sposób reagować alkoholem i a mojakuksa będzie raczej mała do małej herbaty czy lampki szlachetnego trunku więc nie wiem już sam jak zaimpregnowac. może tylko z zewnątrz olejem a środek zostawić w spokoju

: 29 maja 2012, 13:37
autor: Qasz
z zewnątrz lniany olej a z wewnątrz koniak potem gorzka mocna herbata, chyba że chcesz to na półkę postawić i nie używać, to zostaw nie cioraną.

: 29 maja 2012, 14:10
autor: mwitek
tak myślałem żeby zamienić kawę na herbatę w tym przepisie :)

: 29 maja 2012, 18:55
autor: przemko1969
Moja kuksa z czeremchy smarowana olejem jadalnym ...wyschnięta czeremcha twarda jak cholera :mrgreen: https://picasaweb.google.com/1180818252 ... 5951495234 po natłuszczeniu nabrała pięknego koloru https://picasaweb.google.com/1180818252 ... 7459804178 :mrgreen:

: 30 maja 2012, 07:28
autor: mwitek
Fajna :D

Nie wiem teraz, czy nie wstyd moją pokazywać :D

Jeszcze nie impregnowana

Obrazek

: 30 maja 2012, 20:34
autor: Valdi
mwitek, z czego to dzieło powstało?

: 30 maja 2012, 20:36
autor: mwitek
brzoza :)